A város, ahol tudják, hogy kell közlekedni

Browse By

A környék egyik legjelentősebb városa nagyon távol került Soprontól, legalábbis ami a közlekedésfejlesztést illeti. Az elmúlt évtizedek fejlődése pedig töretlenül foytatódik tovább.Kismarton Sopron vármegyének mindig is fontos települése volt, fontossága azonban a Trianoni békeszerződés után értékelődött fel, ez lett ugyanis Burgenland tartomány székhelye. Lakossága mára megközelíti a tizenötezer főt, kiterjedése pedig a különböző lakóparkoknak, bevásárlóközpontoknak, ipari és oktatási létesítményeknek köszönhetően igencsak nyújtott lett.

Annak ellenére, hogy Burgenland közlekedés szempontjából nem épp ideális helyzetben van, Kismarton, mint tartományi főváros különleges szerepet kapott. Innen indul az S31-es gyorsforgalmi út, ami ezen a szakaszon ráadásul autópálya. Innen indul az A3-as autópálya, amin Bécs vagy Grác felé is közlekedhetünk, hamarosan pedig, ha minden jól megy, Sopron illetve Győr felé is, az M85-öshöz való csatlakozással.

A tömegközlekedést Kismartonban a taxitársaságok autói mellett busszal és vonattal oldják meg. Óránként/félóránként jár a vonat Vulkapordány és Kismarton, esetleg Bécs között, remek átszállási lehetőséget biztosítva például Sopronkeresztúr/Sopron felé is. A vonat ráadásul két helyen is megáll a városban, egyrészt a régi, “eredeti” vasútállomáson, másrészt a később létesült Kismarton-Iskola (Eisenstadt-Schule) megállóhelyen, ami a közeli oktatási intézmények miatt jött létre. A vasútvonalon kizárólag alacsonypadlós motorvonatok járnak, a megállók pedig mind akadálymentesítettek.

A buszjáratokat néhány évvel ezelőttig a helyközi/távolsági buszok jelentették Kismartonban. A település ellátottsága ezáltal főként a főbb útvonalakra korlátozódott, ugyanakkor sűrűségük viszonylag jó volt. Az autóbusz-állomás ráadásul a város központjában, a Dóm téren helyezkedik el, innen indulnak a járatok Burgenlandba, Alsó-Ausztriába és Bécsbe. Egy új attrakció tavaly év végén jelent meg Kismartonban: a helyi járat. A város vásárolt több új midibuszt, és elindítottak 3 buszjáratot, melyek a városhoz köthető neveket kaptak: Georg, Martin és Vitus.

Az új körjáratokkal új buszmegállók is létesültek, a három járat összességében 60 helyen áll meg. Egy út 1€-ba kerül, egy napijegyet 2€-ért lehet vásárolni, ami annak fényében igen baráti, hogy a buszok hétfőtől péntekig reggeltől estig, szombaton pedig délutánig félóránként közlekednek. A buszmegállók közül ráadásul több már rendelkezik digitális utastájékoztató rendszerrel, jövő év végéig pedig az összesben lesz e-papír alapú, valós idejű adatokat közlő kijelző. A három eddigi járat pedig jövőre egy negyedikkel bővülhet

Fotó: Landeshauptstadt Eisenstadt

Ami a város kerékpáros közlekedését illeti, erre is kiemelt figyelmet fordítanak. Több népszerű kerékpáros útvonal is keresztülvezet a városon, vagy akár itt indul, például az R1-es, egész Burgenlandon áthaladó kerékpáros útvonal, vagy a Festival-Radweg, mely a Fertő nyugati partjának több települését köti össze. Arra is gondoltak, hogy a belvárosba is be lehessen jutni kerékpárral: a sétálóutcákban engedélyezett a kerékpáros közlekedés, igaz, csak lépésben. A városban egyébként több kerékpárút illetve egyéb kerékpáros infrastruktúra is megtalálható. Kiemelt dolog a közbringa-rendszer, mely a környéken bevált NEXTBIKE technológiáját alkalmazza, a városon belül 4 dokkolóállomással is rendelkezik. Egy órányi közlekedés 1€-ba kerül, egy napijegy 10€, de ezzel akár a Fertő partjára is elmehetünk, dokkolóállomás még Fertőrákoson(!) is van.

Fotó: Bezirksblatt

A belvárosi utcák közül több 30-as zóna, esetleg teljesen ki is vannak onnan tiltva a gépjárművek. Sok parkolóhely áll rendelkezésre a belváros körül, ám ezek a 90-es évek közepe óta Kurzparkzone-ként, azaz korlátozott ideig igénybe vehető fizető parkolóként működnek. A szűkebb belvárosi környéken időnként több kört is kell menni, ha az ember szabad helyet akar találni. Ezt orvosolhatja egy új fejlesztés: A városba érkezőket és a városlakókat egyaránt parkolási irányító rendszer fogja tájékoztatni arról, melyik parkolóban mennyi szabad hely van, esetleg az a környék tele van-e. A rendszert kifejezetten Kismarton városának fejlesztették. A városhatárnál még csak statikus táblák lesznek, minél közelebb érkezik az ember egy konkrét parkolóterülethez, annál konkrétabb adatokhoz fog majd hozzájutni. 16 digitális és 44 statikus tájékoztató táblát helyeznek ki, melyek a város 1600 parkolóhelyéről fogják informálni a gépjárművezetőket. A város egyébként rendelkezik két mélygarázzsal is.

Linkek: