Menü Bezárás

Akár tetszik, akár nem: ennyi autó nem fér el Sopronban

Sopron szűk történelmi utcái megteltek. Csak nem emberekkel, nem kutyákkal és nem is facsemetékkel. Az egész város csurig van autókkal, ha lehetne, egymás fölötti parkolóhelyeket is igényelnének sokan (és ezt meg is kapják majd, a parkolóházzal). Egy biztos: ez így nem mehet tovább. Főként a Távol-Keleten úgy szokták mérni egy-egy ország fejlettségét, hogy hány autó jut x főre. Na, de vajon ez tényleg fejlettség? Bizonyos értelemben igen, bizonyos értelemben nem. Fejlettségnek nevezhetjük, ha az embereknek alapból van annyi pénze, hogy megvásárolhassanak egy személygépjárművet. Ugyanakkor elmaradottság, ha a gondolkodásmódot nézzük, mármint azt, hogy mindenhova autóval járjunk.

Nemrég jött ki a statisztika, mely szerint Ausztriában, illetve azon belül Burgenlandban is egyre több gépjármű koptatja az utakat. Az Őrvidéken ráadásul ez hatványozottan igaz, 1000 főre 668 személygépjármű jut a tartományban, tavaly pedig összesen 284.171 gépjármű futott forgalmi engedéllyel a térségben. Győr-Moson-Sopron megyéből 2017-es adatokat sikerült szerezni. Eszerint 180.768 személygépjármű volt Győr-Moson-Sopron megyében forgalomban, a Nyugat-Dunántúlon összesen ez a szám 388.655 darab volt. És ez csak személygépjármű, ehhez jönnek még a motorkerékpárok, az autóbuszok, a tehergépjárművek, és a többi… Így összesen Győr-Moson-Sopron megyében 219.512 gépjármű plusz vontató volt forgalomban 2017-ben.

Jó lenne, ha nem járna mindenki mindenhova autóval Sopronban, márpedig ez történik, és most itt nem csak az ingázókról van szó, hanem azokról is, akik a szomszéd kisboltba sem képesek elgyalogolni, illetve azokról, akik gyereküket az X5-ös BMW-vel egészen az iskola bejáratáig viszik, mert a csemete már képtelen 500 métert is gyalogolni. Persze lehet itt közbiztonsággal, meg közlekedésbiztonsággal példálózni, de ha többen járnának gyalog per busszal iskolába, kevesebb autó is lenne az utakon, jobban figyelnének egymásra az emberek, ráadásul kisebb esély is lenne arra, hogy elüt valaki.

Szokták kritizálni az önkormányzatot, hogy parkolókat vettek el például a Várkerületen vagy a Széchenyi téren. Ez, amellett hogy jótékony hatással van a látképre, pszichológia is: >elméletileg< ha kevesebb a parkolóhely, kevésbé is van ingere arra a gépjárművezetőnek, hogy behajtson az adott területre, és megpróbáljon parkolóhelyet vadászni. Ez pont olyan, mint hogy ha mondjuk kétszer kétsávos útból kétszer egysávos utat csinálunk, ott lecsökken a forgalom is, hiszen az emberek közül sokan inkább más utakat keresnek. Milyen kár, hogy Sopronban ez sem úgy működik, ahogy működnie kéne.

Csúcsidőben a Várkerületen is végig áll a sor, nem  beszélve a Híd utcáról, a Csengery utcáról, a Lackner Kristóf utcáról, és így tovább…

EL KELL DÖNTENÜNK, HOGY MAGUNKNAK ÉPÍTJÜK A VÁROST VAGY AZ AUTÓINKNAK. 

 

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .