Átadták a majdnem kész kerékpárutat

Browse By

Pár nappal az önkormányzati választások előtt adták át a város legújabb kerékpárútját, mely tulajdonképpen a Csengery utcában már régóta meglévő kerékpárút meghosszabbítása a körforgalmon túl a Győri út felé. Az útra már óriási szükség volt, mert korábban csak egy szűk, kitaposott ösvényen lehetett itt közlekedni mind gyalogosan, mind kerékpárosan. Ezt az ösvényt most betonkordonnal lezárták, így a továbbiakban a gyalogosok vagy a túloldali járdát vagy az új kerékpárutat vehetik majd igénybe. Tekintve, hogy a gyalogosforgalom jelentős, ez máris egy lehetséges konfliktusforrás (lásd Deák-téri kerékpárút esete).

Az út összhossza kb. 400m, ennek a körforgalomhoz közelebb eső pár tízméteres része osztatlan gyalog- és kerékpárútként van táblázva, a többi kerékpárútként. Előbbi eléri a 3,5m szélességet, utóbbi szélessége 1,85 és 2,6 méter között ingadozik. Soproni viszonylatban nagy áttörés, hogy az út azon részén is simán lehet gurulni, amit egy kapubejáró keresztez. Profi megoldás, végre nem meredek szegélyköveken kell zötykölődni, mint annyi más helyen a városban. Reméljük, a jövőben ez a fajta kivitelezés válik majd a mércévé.

IkvaHír: 2014-10-16-2535 - indafoto.hu

Van azért negatívum is: “[…] az új kerékpárút[…] összeköti a Deák-téri bicikliutat a Győri útival” – idézte a Soproni Téma október 15-i száma Fodor Tamás polgármesternek az átadón elhangzott szavait. Ezzel szemben a valóság sajnos az, hogy összeköttetésről nem beszélhetünk, hiszen az új kerékpárút vége és a Győri úti kerékpárút kezdete közötti kb. 50 méteres szakasz (a fenti térképen a pirossal jelölt rész) már nincs kerékpárútként kitáblázva, így itt jogilag legfeljebb csak tolhatnánk a kerékpárunkat. Természetesen ez betarthatatlan, az alábbi videó is mutatja, hogy senki nem így közlekedik.

Ottjártunkkor még az is feltűnt, hogy rengeteg kerékpáros folytatja az útját a kórház utcája felé, ahol nyilván szabálytalanul járdázásra kényszerülnek, így a jövőben érdemes ennek orvoslását is felvennie a városvezetésnek a megoldandó feladatok listájára.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com