Browse By

Egy útnak semmi nem szabhat akadályt

Általános tapasztalatom, személyes, illetve online kutatás után, hogy Magyarországon olyan helyen vezetik a kerékpárutakat, ahol van valami akadály, és azt még véletlenül sem lehet odébbtenni. Sopron városából is van erre példa, a Frankenburg úton valamiért pont az osztott bringagyalog közepén helyezkedik el egy fa, ami értelemszerűen már régebben ott volt, kivágás helyett azonban körbeaszfaltozták inkább. Alapvetően hülyeség azon a részen az osztott bringagyalogozás, de ez most nem a cikk tárgya. De, hogy a járásunk egy másik településéről is hozzak példát, a Fertőújlakról a határ felé vezető vadiújk kerékpárúton is van egy ilyen kínos rész, mégpedig az egyik szakaszon egy földmérési alappont a kerékpárút nyomvonalának közepén volt található, és még véletlenül sem helyezték volna ám át, inkább csináltak ott egy kanyart a kerékpárútnak.

Sopron viszont bebizonyította, hogy ehhez akár kerékpárútra sincs szükség, egy sima utca közepén is lehet bármi akadály. Mint például a Sarudi utcában, ahol is egy öreg fa van az amúgy le nem aszfaltozott út közepén. Természetvédők most ujjonghatnak, de szerintem ennek több a kára mint a haszna.

Egy másik példa a Bajnok utcából való, itt nem természetes dolog “nőtt ki” az út közepén, hanem a komplett villamos hálózat oszlopai haladnak szép sorban. Valószínűleg még az utca normális (normális?) kialakítása előtt helyezték el itt ezeket, annál is inkább, mert valamelyik közvilágítási lámpa egy fára világít.