Menü Bezárás

Egyirányú bringagyalog lakóövezetben? Sopronban ez is lehetséges! Végigjártuk a Lövérek új kerékpárútjait

Valamiért ha kerékpáros infrastruktúrát avatnak Sopronban, mindig úgy érezheti az ember, hogy nem a legjobb megoldást választották a tervezők. A leghűségesebb városban az elmúlt évben két helyen is „fejlesztettek”, az egyik ilyen hely a Lövérek (Lővérek, Lőverek, ahogy tetszik). A projekt a Modern Városok Programban, azon belül is a Lövérek Program keretén belül valósulhatott meg, a beruházás teljes költsége pedig 276 millió forint volt. Lássuk, mit sikerült összehozni.

Mivel a sajtóbeszámolók többsége az Ady Endre útról indítja a több, mint 6km hosszú új infrastruktúra bemutatását, kezdjük mi is innen. Talán pont itt lett a legszürreálisabb az egész, ugyanis a Deákkúti úton, vagyis egy lakó- pihenőövezetben sikerült egy egyirányú (!!!) gyalogkerékpárutat létrehozni, de azért egy járdában végződő kétirányú kerékpárutacska is van még itt, az út baloldalán. Hogy oda hogy jutunk fel az Ady Endre útról, meg hogy onnan hogy jutunk le az Ady Endre útra, az rejtély. Pár métert haladva az úton keresztbe van egy kerékpáros átvezetés is, ami a bringautat a túloldali egyirányú gyalogkerékpárúttal köti össze.

IkvaHír: DSC 1970 (Egyedi) - indafoto.hu
Vannak bajok…

Nos, ezt az átvezetést sikerült egyik oldalon sem hozzákötni az aszfalthoz, de nyugalom, már ez a hiba is orvoslás alatt van (2 hónapja körülbelül). Egészen a Panoráma útig az út baloldalán nyitott kerékpársávon lehet lesuhanni a Deákkúti útról, az út jobboldalán pedig egyirányú gyalogkerékpárúton lehet felkínlódni a dombon. A gyalogkerékpárutat ráadásul itt egy olyan helyen vezették, ahol szűk egy évvel ezelőtt még csodás virágmező, bokrok, zöld terület volt, tehát érthető, hogy a lakók is zúgolódtak az építkezés miatt.

IkvaHír: DSC 1988 (Egyedi) - indafoto.hu
Itt korábban egy színpompás virágágyás volt. Megérte ledózerolni?
IkvaHír: DSC 1995 (Egyedi) - indafoto.hu
Harminccal a huszas zónában

A Panoráma út keresztezése után jön egy, épp felújítás alatt álló rövid szakasz, ahol kerékpáros nyomokat festettek az útra, itt ugyanis más nem fért el. Vannak itt egyébként menő újfajta kerékpáros pihenők is paddal, kúl kerékpártámaszokkal, egyrakáson 3db is, ad-hoc jelleggel. Hogy miért pont itt, és ki fogja ide lezárva itt hagyni a kerékpárját, azt senki nem tudja. A szűk szakasz után jön az újabb feketeleves, balra FEL! Hogy hova? Hát az erdőbe, itt ugyanis az erdőben vezették az először gyalogkerékpárútként, majd kerékpárútként kitáblázott szakaszt, ami jóval a Deákkúti út szintje felett halad.

IkvaHír: DSC 2000 (Egyedi) - indafoto.hu

Az aszfalt hiányának, a makadám útburkolatnak köszönhetően senkinek nem ajánlott ez a rész mountisokon kívül. Nyilván azért választották ezt a megoldást, mert erdőben mégsem tolhattak aszfaltot a fák közé, persze talán az jobb megoldás lett volna, ha ez a kerékpárút itt létre sem jön, és ezt az ösvényt meghagyjuk a jelölt turistaút túárzóinak, a kerékpárosok pedig kényelmesen tekernek lent, a kevésbé meredek Deákkúti úton, ahol ugyebár 20km/h a megengedett maximális sebesség.

IkvaHír: DSC 2014 (Egyedi) - indafoto.hu

Túlélve a szenvedéseket, egy kerékpáros átvezetésen juthatunk át a Lövér körúton, egyenesen a régi buszmegálló fedett buszvárójához, ahonnan kerékpárút indul. Kiváló minőségű, megfelelő szélességű, csak minek? A város egyik legszélesebb útja a Lövér körút, simán lehetett volna a szélén kerékpársáv, és mennyivel olcsóbb is lett volna. Felvetettem ezt egyébként régebben, és azt a választ kaptam, hogy nem lehetséges, mert akkor 30-ra kéne lassítani az út forgalmát a zajló tömegközlekedés miatt, szélesíteni meg nem lehetne, mert akkor odébb kellene tenni a közvilágítási lámpákat, és az már nem fér bele a KÉTSZÁZHETVENHATMILLIÓ forintba.

IkvaHír: DSC 2020 (Egyedi) - indafoto.hu

Hát ez van, a kerékpárút elkészült, el kell viselni a domboldalról a kerékpárútra mosódó hordalékot, az értetlen gyalogosokat, akik nem fogják fel, hogy a másik oldalon van a járda. Ezen persze az sem segít, hogy a Lövér körúttal párhuzamosan úgy halad az infrastruktúra, hogy oda-vissza váltogat kerékpárút és gyalogkerékpárút között. Előbbin ugye 30 km/h a megengedett maximum sebesség, és tilos gyalogolni, utóbbin pedig 20 km/h, és itt gyalogolni is lehet.

IkvaHír: DSC 2026 (Egyedi) - indafoto.hu
A túloldalra? Nem, nem, soha!

Végighaladva szembetűnő egy következő probléma: a Lövér körúttal párhuzamosan futó kerékpárút/gyalogkerékpárút egész egyszerűen nem kapcsolódik több, az úttest túloldalán kezdődő utcához. Így egy kisebb sártengeren, illetve egy nagyobb szegélyen kell átküzdeniük magukat azoknak, akik esetleg a Becht Rezső utca, a Kertekalja, a Városligeti út vagy a Domb utca felé szeretnének letérni a kerékpárútról, vagy onnan hajtanának fel a kerékpárútra. A Károlymagaslati út, a Várisi út, a Vas Gereben utca és a Lajta köz csak azért kivétel, mert ott a gyalogkerékpárút felőli oldalon is folytatódik utca, vagy épp ott van egy kapubejáró, de természetesen ezutóbbi esetben bringagyalog kezdőtáblára nem kell számítani.

IkvaHír: DSC 2029 (Egyedi) - indafoto.hu

A Diána Panzió autóbusz-megállónál ráadásul a kerékpárutat egész egyszerűen áthúzták a buszmegállón, a szaggatott vonallal együtt, ami közvetlenül a fedett buszváró előtt halad el, nyilván beláthatatlan kanyar után, ráadásul pont ezzel szemben indul a Városligeti út, szóval ez egy kiemelten problémás helyszín.

IkvaHír: DSC 2041 (Egyedi) - indafoto.hu
Balra át, egy-kettő

Apropó keresztezőédsek, az feltűnt, mit műveltek az Egeredi út Lövér körút felőli végén? A jelenlegi állás szerint: „bringáról leszáll, zebrán áttol, bringára felszáll” a megoldás, ráadásul szemmel láthatóan nagy kerülővel, ugyanis nem sikerült kerékpáros átvezetést felfesteni, pont egy ilyen fontos csomópontban. Bár igazából mindegy is, hiszen például a Keresztúri útnál egy kezdő és egy vége tábla is hiányzik. Amúgy ezen utca, és a Lövér Kemping bejárati útja között osztatlan gyalogkerékpárút van, a végén pedig egyszerűen kicsapathatjuk az útra, nincs elsőbbségadás tábla, nincs az autósoknak figyelmeztető tábla, nincs átvezetés, semmi. Beláthatatlan kanyar viszont van. Remek megoldást alkalmaztak a Sarudi utcánál is, ahol a gyalogkerékpárút másik ága véget ér, ha nem taknyolunk el a makadámúton, lejuthatunk a Lövér körútra, innentől lefelé ugyanis az úton szabad közlekedni, valamiért itt már mégiscsak biztonságos az úttesten közlekedni.

IkvaHír: DSC 2036 (Egyedi) - indafoto.hu
Logikus lenne egyenest továbbmenni, de nem, leszállás, áttolás

A Sarudi utca és a Mikoviny utcák között, valamint azon végig, illetve a Bajcsy-Zsilinszky utcán is végig kerékpáros nyomok hívják fel a figyelmet a „fokozott kerékpáros jelenéltre”. Ezeket főként a Lövér körúton természetesen a parkoló autók közé festették, úgyhogy vagy lehet szlalomozni, vagy simán az úttest beljebbi részén kerekezni.

Az új „Lövér kerékpárút” az Egeredi úttól egészen a Mikoviny útig az Eurovelo 13-as nemzetközi kerékpárúttal is együtt halad, kár, hogy az Egeredi úti csomópont átépítésénél nem gondoltak arra, hogy az EV13 táblákat is helyre kellene rakni, illetve az SVSE Sporttelepnél is teljesen érhetetlen, miért a Mikoviny út felé vezették a kerékpárosokat, amikor az Eurovelo útvonala tovább halad lefelé a József Attila utcán. Aki a kerékpáros felfestéseket követi, ugyan újra rátalálhat az Eurovelo útvonalra a Frankenburg úti aluljáró környékén, viszont egy fontos pont így kimarad, ami nem más, mint a vasútállomás.

IkvaHír: DSC 1476 (Egyedi) - indafoto.hu
„Szétválás”

Összegzés? Nem is tudom… Tulajdonképpen kinek készült ez a fejlesztés? Hivatásforgalom legfeljebb szeleteit használja csak, hiszen ki akar az Ady Endre útról a Deákkúti úton és a Lövér körúton át a Béke útra jutni? A szakaszos használatot viszont akadályozzák olyan tényezők, mint például a keresztutcák bekötésének hiánya, vagy itt-ott az indokolatlan vonalvezetés… A turisztikai hasznosítást pedig csak részben érinti a beruházás, hiszen az Eurovelo 13 soproni szakaszának csak egy bizonyos részét érinti az új „Lövér kerékpárút”. A véleményem az, hogy annak a rengeteg pénznek, amit ebbe beleöltek, meg lett volna máshol is a helye a kerékpáros fejlesztések terén.

 IkvaHír: DSC 0577 (Egyedi) - indafoto.hu

Egy utolsó kínzó kérdést azért még feltennék: akkor most mégis lehet aszfaltozni, meg fákat kiirtani Natura 2000 környezetben?

MÉG TÖBB, SŐT, RENGETEG KÉP AZ ÉPÍTÉSRŐL GALÉRIÁNKBAN!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .