Menü Bezárás

Egyre több helyen tölthetünk elektromos autót Sopronban

Dinamikusan növekszik az elektromos autó, azaz e-car töltőpontok száma Sopronban. Miután a közelmúltban szóba került, hogy több európai városból kitiltják a dízelautókat, valamint az alacsony környezetvédelmi besorolású benzines autókat, tényleg érdemes fontolóra venni egy elektromos autó, vagy plug-in hibrid gépjármű beszerzését. Persze a kitiltás csak az egyik ok, sokkal fontosabb a környezetvédelem, a városok, települések, közutak mentének füstmentesítése. Nálunk ennek ellenére elég kevés elektromos autó közlekedik…

Mind Magyarországon, mind Ausztriában jelentős, akár többmilliós (forintban) nagyságrendű támogatást ad az állam elektromos autók vásárlásakor. Tény, hogy ezek valamivel drágábbak benzines vagy dízeles társaiknál, de hosszabb távon biztosan megéri ilyen autót választani. Már csak azért is, mert egyre több helyen lehet akár teljesen ingyen tölteni, ami azt jelenti, hogy a felár hamar megtérülhet.

BMW i3 töltés alatt az INTERSPAR parkolóházában

Sokan szokták felhozni ellenvetésként, hogy nincs elég töltési lehetőség. Ezt megcáfolnám, egyrészt ugyebár otthon is lehet elektromos és plug-in hibrid gépjárműveket tölteni, persze ez egy lassabb folyamat, de egy éjszaka alatt kellemesen feltölt az akkupakk, főleg úgy, hogy általában nem teljesen lemerült akkumulátorral állít haza az ember. Másrészt egyre inkább épül ki az elektromosautó-töltőhálózat, több cég telepít töltőket Magyarországon, Ausztriában meg már eddig is jó sok volt belőlük, és számuk persze az utóbbi években sem épp csökkent.

Elektromos postakocsi a Várkerületen

Sopron városában összességében jelenlegi információk szerint legalább 8 helyen lehet teljesen ingyen elektromos, illetve plug-in hibrid autót tölteni, többek között az INTERSPAR parkolóházában, a GYSEV pályaudvar előtt, a Kodály téren, a Kurucdombon, és még sorolhatnám. Ezek mindegyike hagyományos gyorstöltő. Emellett egyébként több környező településen is vannak töltőoszlopok, például Fertőrákoson vagy Somfalván is, illetve van több olyan töltő is, aminél a parkolási díjat kell fizetni, vagy olyan, ami például egy szálloda vendégeinek van fenntartva. Térképen bejelöltük az összes soproni töltőpontot, illetve a legközelebbi szomszédos településen elérhető töltőpontokat is (feketével pedig a hagyományos benzinkutakat).

MVM töltőpont a GYSEV pályaudvarnál

Zöld rendszámmal Sopronban is ingyenesen lehet parkolni, emellett (Magyarországon) nem kell fizetni gépjárműadót, nem kell fizetni cégautóadót, nincs regisztrációs adó, de még átírási illeték sem terheli a használtan vásárolt autó új tulajdonosát… Ahol pedig ez érvényes, be lehet hajtani védett övezetekbe, illetve lehet közlekedni elektromos autóval buszsávban is, mondjuk Sopronban ilyen pont nincs. Ausztriában pedig most van tervben, hogy az IG-L sebességkorlátozás sem lesz érvényben elektromos autókra, hiszen azt magas légszennyezettség idején léptetik életbe, az e-car viszont, mint tudjuk, nem bocsát ki semmilyen mérges gázt.

Az idén felavatott napelem park Csepregen

A kétkedőknél fel szokott merülni még az az ellenérv, hogy hát hogyan lenne ez környezetkímélő, ha az elektromos áramot ugyan úgy hagyományos erőművek állítják elő, amik a sok töltődő autó miatt többletterhelést kapnak. Ez persze benne van a pakliban, de fogjuk meg a másik végét a dolognak, lehet, hogy eleve megújuló energiaforrásból származik az az elektromos áram, amivel épp töltjük autónkat, ha pedig otthon van házi nap- vagy szélerőművünk, garantáltan környezetbarát, és ingyenes lesz az autó töltése. Itt legalább megvan annak a lehetősége, hogy megújuló energiaforrásból származik az autó működéséhez szükséges elektromos áram.

Bérelhető Tesla Model S a Felsőpulyai járásban

Hatótáv? Hatótáv… Igen, az lehet probléma. Attól függően, milyen autót, mekkora akkukapacitást választ az ember, változhat a megtehető távolság. Alapvetően azért a többségük alkalmas arra, hogy egy Sopron-Bécs távot vígan megtegyünk, akár oda-vissza, de ha ez csak oda sikerülne, akkor is minden bizonnyal igénybe lehetne venni a főváros számtalan töltőpontjának valamelyikét. Ha plug-in hibrid gépjárműről van szó, akkor pedig az akku lemerülése után egész egyszerűen bekapcsol a benzinmotor, és úgy közlekedhetünk, mint egy átlagos, fosszílis energiahordozóval működő autóval.

Hibrid Porsche, brutál kipufogóval és zöld rendszámmal…

Sokan még mindig azt gondolják, az a menő, ha egy X5-ös BMW-vel vagy egy A4-es Audival füstöli össze a várost, vagy egy C220-as Mercedessel hasít az autópályán, mert az „menő”. Megsúgom, az elektromos és plug-in hibrid autókat még inkább  megnézik az emberek, főleg a zöld rendszám miatt. Egy ilyen autót vezetve pedig az ember is kellemesebben érezheti magát, „tettem valamit a környezetem érdekében”. Persze amíg sok ember csak a saját kényelmére gondol, addig nem érhetünk el nagy áttörést, viszont az elektromos autók többsége prémium minőséget képvisel, használtan mégis egész olcsón, akár 10.000 euró alatt is hozzájuk lehet már jutni, ép akkumulátorral.

Minden az elektromos autózásról:
www.villanyautosok.hu

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .