Menü Bezárás

Élőben követhető, hogy alakul a légszennyezettség

Az Időkép egyik iszonyatosan király fejlesztése, hogy a légszennyezettség-mérőhálózat állomásainak adatait egyetlen térképre koncentrálják. Régebben ez még csak magyar állomásokat jelentett, most viszont már rajta vannak a térképen a környező osztrák, illetve szlovák automaták is.

És hogy ez miért jó nekünk?

Mert Sopron közvetlen környezetében (+-20km) 4db ilyen észlelési hely is van, mégpedig a következők:

  • Sopron, Kodály tér
  • Sarród, Fertőújlak
  • Kismarton, Laschobergasse
  • Illmic, Biologische Station

Az állomások mindegyike más-más környezetben helyezkedik el, legyen az városi háttér, vidéki háttér, vagy városi közlekedési helyszín. Az adatok alapján teljesebb képet kaphatunk arról, milyen a levegő például a Soproni-medencében, a Fertő tó medencéjében, vagy a Lajta-hegység oldalában.

Az elmúlt napokban rendkívül jól megfigyelhető volt, hogy városi környezetben, és vidéken egyaránt megugrott a szálló por koncentrációja. Amikor azonban érkezett egy kisebb szél, először a soproni állomás kezdett alacsonyabb értéket mutatni, bizonyára azért, mert a kismartoni állomás a Lajta-hegység közelsége miatt még szélárnyékban volt.  A cikk írásakor legfrissebb, 10 órás adatok szerint mind a négy állomáson 130% felett volt a szálló por (PM10) koncentrációja, mondjuk a debreceni 262%-hoz képest ez semmi.

A magyar adatokat részletesebben az alábbi linken lehet megtekinteni:
http://levegominoseg.hu/automata-merohalozat

Az osztrák adatokat részletesebben az alábbi linken lehet megtekinteni:
http://luft.umweltbundesamt.at/pub/gmap/start.html

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .