Menü Bezárás

Épül a digitális vasfüggöny

Míg Magyarország déli részén valódi vasfüggöny épül, a nyugati határszélen a digitális építése kezdődik. Na jó, némi túlzás azért van ebben, hiszen az internet korában már semmi sem jelenthet akadályt az információáramlásnak, és ezt a „vasfüggönyt” nem is mi építjük, hanem Ausztria, és nem is csak felénk, hanem egész végig, körben a határaikon.

Na jó, nem szaporítom tovább a szót, rátérek a lényegre: a földi digitális TV-ről van szó, nevezzük DVB-T -nek. Ez ugye az a földi digitális szabvány, amit Ausztria is használ kicsivel több, mint egy évtizede, meg amit Magyarország is használ.  Némi különbség van (MPEG2/MPEG4), azonban a mai modern vevőknek ez már nem akadály.

MOST VISZONT egy nagyobb ugrás következik Ausztriában, vagyis néhány tartományban már le is zárult: DVB-T -ről DVB-T2 -re váltanak, és kódolnak mindent. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az eddigi DVB-T-s dekódereket lehet kidobálni, a csak DVB-T -vel rendelkező TV-khez pedig lehet új, T2 szabványú dekódereket venni, VAGY új, DVB-T2 szabványt is támogató TV-ket vásárolni. Ezzel nem is lenne még gond, azonban egy, az Ausztrián kívül élőket kellemetlenül érintő újítást is bevezetnek: kódolják a programokat. A kódolás nyitásához szükséges egy regisztráció, amit csak és kizárólag osztrák lakcímmel lehet megtenni.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az Ausztrián kívül élőknek a továbbiakban nem érhetőek el az osztrák TV csatornák, csak az, ami műholdon kódolatlan. Egyelőre még nem lesz minden az új szabványban Burgenlandban, 2015.10.20-án csak Rohonc-Szarvaskő, azaz Rechnitz-Hirschenstein adótornyon kapcsolják le a B-X2 muxot (PULS4, ORF3, ORF SPORT PLUS, Servus TV, 3SAT), így az átalakított A-STB mux, azaz az ORF1, ORF2B, ORF2St, ORF2B HD marad szabadon elérhető Magyarország irányában is, egy darabig. 2016 végéig azonban egész Ausztriában lezárul az átállás.

Osztrák lakóhellyel rendelkezőknek persze sok előnyt jelent az átállás, például egy rakás csatorna HD -ban lesz elérhető, mint például az ORF összes csatornája, az ATV, a 3SAT, illetve a Servus TV. Fizetős konstrukcióban pedig további csatornák érhetőek el, a SimpliTV szolgáltatás keretein belül.

Összefoglalva: ha Rechnitz-Hirschenstein adótoronyról nézted az osztrák kereskedelmi csatornákat: holnaptól már nem fogod.

SimpliTV box (forrás: futurezone.at)

Egyébként egy új, DVB-T2 SimpliTV box nem drága, 25€, csak ugye kell valaki, akinek van osztrák lakcíme, és lehet a nevére regisztrálni. Ezt viszont nehezítik például antennairányítottsággal, amivel megpróbálják kikerülni az Ausztrián kívüli vétel lehetőségét.

2016 végéig egész Ausztria átáll az új, DVB-T2 szabványra, kódolt formában.

INFORMÁCIÓS ANYAG AZ ÁTÁLLÁSRÓL:
https://www.simplitv.at/umsteigen/
Az ORF Burgenland cikke:
http://burgenland.orf.at/news/stories/2731577/

Ez is érdekelhet

1 Comments

  1. Pingback:Egy hét múlva felhúzzák a digitális vasfüggönyt. Vagy mégsem? Utánajártunk! – IkvaHír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .