Menü Bezárás

Erzsébet-kert újratöltve – Egy kis történelem és a felújítás céljai, tervei

Több olvasónk kérésének igyekszem eleget tenni ezzel a cikkel, ami talán némileg kielégítő lesz számukra, bár én is tudom, hogy azért maradnak nyitott kérdések. Lehetőségeimhez képest azonban igyekeztem megtenni mindent a témakörrel kapcsolatban és talán sikerül újdonságokkal szolgálnom. A téma az Erzsébet-kert felújítása, rehabilitációja. Bizonyára láttátok, vagy hallottátok, hogy a napokban tűzszerészek vizsgálták át detektorokkal a teljes területet, ami bizony annak a folyamatnak az egyik kezdő momentuma, ami arra irányul, hogy valóban elkezdődhessenek a munkálatok.

Tűzszerészek az Erzsébet-kertben

Tény ami tény, szüksége van a városnak erre a parkra, ahol a szabad levegőn, szép környezetben esetleg olykor rendezvényekkel fűszerezve, tartalmasan lehet eltölteni az időt, családunk vagy barátaink társaságában. Ha pedig család és barátok, akkor érintettek a gyerekek is. Mint arról már írtunk, a játszótér is felújításra kerül, hiszen a város 2015-ös költségvetésében – amit elfogadott a közgyűlés – elkülönítve, mondhatni kiemelten is foglalkozik ennek időszerűségével. No de, nem csak ebből áll ugye az Erzsébet-kert, hanem sokkal többről van szó. Sokkal komplexebb feladatba vágott bele a város, amikor elhatározta, hogy eljött az ideje annak, hogy újjá varázsolja ezt a parkot.

Az Erzsébet-kert felújításának tervrajza

Egy kis történelem és Sopron Megyei Jogú Város céljai, hogy miért is időszerű a rehabilitációja a parknak:

A soproni Erzsébet-kert története több mint 250 évre nyúlik vissza. A korabeli dokumentációk szerint a területet 1763-ban vásárolta meg a város, és az ezt követő években közparkként már nyitva állt a városlakók előtt. Funkcióját tekintve sétakert és pihenőkert célokat szolgált elsődlegesen.
A park, tekintettel arra, hogy egyike a Magyarországon elsőként létesült közparkoknak, jelentős kultúrtörténeti értékkel bír.
A kerttörténeti dokumentáció által feltárt tájképi kert legfőbb értékének ezt is tekinthetjük, amely értékét fokozza, hogy a közpark alapításától mind a mai napig folyamatos közösségi használatban volt. A kert számos korszaka jól tükrözi a folyamatos használat miatti dinamikus változást.
A park jelen állapotában a rárakódott 250 évnyi történeti értéket eklektikusan egyesíti. A túlnyomórészt XX. század fordulójának idejéhez köthető legértékesebb stílus elemek és részletek bemutatását, helyreállítását – a park történetiségét erősítő motívumok által – elfogadható célnak tekintjük, tekintettel a Közreműködő Szervezet által is kiemelt gazdag dokumentáltságra.
Sopron város célja a kert állapotának rendezésén, helyreállításán keresztül a területen található természeti értékek megóvása, javítása, a degradált területrészek rehabilitációja, a park történetiségének, a kerttörténeti és tájökológiai értékeknek a helyreállítása, a jelenlegi területhasználat keretein belül a lehető legnagyobb mértékű helyreállítás elérése.
A felújítás aktualitását az adja, hogy az elmúlt években elszegényedett a park cserjeszintű növényállománya, nem egységes koncepciót tükröző berendezési tárgyak kerültek elhelyezésre, amelyek miatt veszélybe került az Erzsébet-kert történeti jellege is.
Az elmúlt idők során a faállomány erősen egykorúvá, időssé vált, ez az állapot a hosszú távú fenntarthatóság miatt nem szerencsés. Friss telepítésű fák, cserjék, évelők ültetésével célszerű javítani a növényállomány korbeli heterogenitását.
A növényállomány mellett a területen levő, nem szilárd burkolattal fedett sétányok felújítása is időszerűvé vált, melyet a projekt megvalósítása során el lehet végezni.
A kert eredeti állapotának helyreállítása érdekében a zenepavilon újjáépítése is fontos lépés, mely épület pinceszintjén tároló helység kerül kialakításra, amelyben tárolhatók a szabadtéri koncertekhez szükséges felszerelések.

A korabeli Zenepavilon

Az új Zenepavilon tervei

A korabeli stílus felelevenítése során a serház (sörház/vendéglő) épületének és teraszának jelzésszerű helyreállítása, terének megjelenítése (ez a serház esetlegesen későbbiekben lehetővé váló rekonstrukciójához biztosítja a területet), illetve a szárazon rakott támfal – „kaszkád” – felújítása is elsődleges szempontként szerepel. A közkert funkció teljesebb körű ellátása érdekében a parkban régen jelenlévő kutak és vízmegjelenések rekonstrukciójára is szükség van. A parkban a mai állapotok alapján kifogásolható elemként jelennek meg azon berendezési tárgyak, amelyek stílusukat tekintve nem illeszkednek a környezetükhöz. Ezen berendezések között meg kell említeni a köztéri padokat és hulladékgyűjtő edényeket, noha a település jogos elvárása a parkban a pihenőpadok megfelelő számú elhelyezése.

A park régi fényének helyreállítása mellett gondolni kell az új állapot minél hosszabb ideig tartó fenntarthatóságára is. Ismerve a jelenlegi klímaváltozással kapcsolatos folyamatokat, illetve előrejelzéseket, ezt egy automata öntözőrendszer telepítésével lehet biztosítani, amely ellátja a park állandó víz- és tápanyag utánpótlását.
Napjainkban nagyon fontos feladatként jelenik meg a lakosság környezettudatosságra nevelése és a megfelelő szemléletmód átadása. Ennek érdekében a park történetét feldolgozva ismeretterjesztő füzet, információs táblák készítésére, madárodúk kihelyezésére és a növényállományt bemutató névtáblák kihelyezésére is lehetőség adódik. Összességében a tervezett projekt megvalósítása hozzájárul hazánk egyik legrégebbi közparkja színvonalának a helyreállításához, és a történelmi adottságokhoz méltó helyének újbóli elfoglalásához.

Bizony, valóban rengeteg az indok arra, hogy időszerű ez a rehabilitáció, és ha minden a tervek szerint alakul, a közeljövőben egy nagyon szép, a kornak megfelelő, de mégis a hagyományokat és a történelmi múltat méltón tiszteletben tartó, új Erzsébet-kertben sétálhatunk. Persze ennek megvalósítása sok pénz és rengeteg munka, de hiszem, hogy van értelme és városunk értékeit ezzel a beruházással csak növelni fogja Sopron.

L.L.ZS.

Ez is érdekelhet

1 Comments

  1. Pingback:Befejeződött az Erzsébet-kert felújítása | IkvaHír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .