Európa legnagyobb építkezésén jártunk

Browse By

109 hektár összterület, 100 kilométer vágányzat, 300 váltó, 10 peron, 90 üzlethelyiség, 5.000 új lakás 13.000 embernek és több mint 4 milliárd euró invesztíció Ausztria és egyben Európa jelenleg zajló legnagyobb építkezésén, mindez Bécs szívében. A fenti adatok nem mást jellemeznek, mint Bécs új főpályaudvarát, ami nem csak egy fontos közlekedési csomópont lesz, hanem egy teljesen új városrész is a császárvárosnak.
Október 10-én átadják az új pályaudvar csarnokát, valamint a Bahnhof City névre hallgató bevásárlóközpontot, amivel már-már közel befejezett állapothoz közelít ez az óriásberuházás. De hogyan is jutottunk el idáig, illetve mikorra is jelenthető teljesen készre Közép-Európa új “fordítókorongja”, ezt foglaltuk most össze az IkvaHíren!
Bécsben, hazánk fővárosához hasonlóan már a kezdetek óta fejpályaudvarokban végződtek a vasútvonalak, ezek közül is a nyugati (Westbahnhof) és déli (Südbahnhof) napjaink legfontosabb pályaudvarai. Azonban egy régóta megfogalmazott álom volt a bécsieknek, hogy egy átmenő állomás is épüljön a belvárosban, ezáltal csökkentve a menetidőket illetve így felszabadítva a vasútüzem által elfoglalt értékes belvárosi területek egy részét azáltal, hogy a városon kívülre helyezik az üzemi létesítményeket (pl. mozdonyszínek, vagonok tárolása, stb.). Konkrét realizálhatósági lehetőségek azonban csak 2003 után indulhattak meg. 2006-ra már komoly formákat öltöttek a tervek, amelyek tovább csiszolásával végül elérkeztünk az építkezés valós megkezdéséhez.

A bontás
Mint írtam, egy frekventált, belvárosi helyet kerestek az új átmenő főpályaudvarnak, amit értelemszerűen egy korábbi infrastruktúra elbontásával lehetett felszabadítani. Így esett a választás a Wiedner Gürtel Südtiroler Platz és a Belveder közötti részére, ahol az 1956-ban újjáépített, leginkább szocreál beütésű Südbahnhof állt. Igen, már csak múlt idő: 2009. december 13-án végleg kigördült az utolsó vonat a Südbahnhofról, ahol már másnap elkezdődtek a bontási munkálatok. Igaz, maga a “Südbahnhof” név még 2012-ig fennmaradt egy ideiglenes konténerállomás formájában, ami néhány elővárosi vonatot fogadott, de a fő forgalom, így a nemzetközi járatok is Bécs más pályaudvaraira tevődtek át. A legnagyobb tehert az előzőleg felújított Wien Meidling állomás vette át (pl. ez lett a soproni vonatok új végállomása).

Wien Südbahnhof az utolsó üzemnapján. Az épületről lerí a szocreál stílus, aminek nem volt maradása a XXI. századi Bécsben…

Az utolsó induló vonatok egyike, most éppen Mariborba.

Közben pedig zajlottak már a bontási munkálatok is…

Különféle koncertekkel búcsúztatták a szép kort megélt pályaudvart.

Már csak a bontási munkálatok jócskán átszabták Bécs városképét, hiszen egy több mint 100 hektáros “puszta” jött létre a város szívében. Jól jellemzi a munka léptékeit, hogy összesen 155.000 m³ betontörmeléket szállítottak el a helyszínről. A vasúti épületek mellett számtalan lakóház, iroda, valamint üzlet vált a markolók martalékává, továbbá az Osztrák Posta bécsi központját is teljesen átköltöztették. Ekkora bontási munkálatok mellett nagy hangsúlyt fektettek az újrahasznosításra is, így az elbontott anyagok 65%-a valamely formában új életre lelt.

Az építkezés – mérnöki remekmű születik
A funkcionalitás kigondolása mellett nagy feladat hárult a tervezőkre a városképbe illeszkedő új városrész megtervezése során. Nem túlzás városrészről beszélni, hiszen maga a pályaudvar csak egy része a gigaberuházásnak. Mindamellett irodaházakat, lakóházakat, parkokat, valamint egy bevásárlóközpontot álmodtak a felszabadult helyre. Mindez nagy felelősséget is jelentett, hisz a zöld mezős beruházás mellett rögtön a barokk stílusú belvederi kastély emelkedik. Így fontos szempont volt pl. az is, hogy alsó-belvederi kastélyból feltekintve a függőkertre ne látszódjanak a háttérben az új, modern XXI. századi irodaházak.
Az épületkomplexum hamisítatlan formáját azonban a peronok feletti tetőszerkezet adja meg. A váltakozóan kitüremkedő rombuszlapok összfelülete 40.000 m², összsúlya 4700 tonna. A tető acélszerkezetének szállítója a felsőőri Unger Stahlbau volt, ezáltal jelentős őrvidéki vonatkozás is jelen volt a bécsi nagyprojektben.

Fotó: ÖBB

Az új pályaudvar első peronjai
A 2012-es évi decemberi menetrendváltás során végül végleg történelemmé vált a Wien Südbahnhof állomásnév, hiszen a még egzisztáló konténerállomás átadta a helyet az akkorra már mellé felépült új pályaudvar első négy vágányának.

Wien Hauptbahnhof – új név Európa vasúti térképén.

Szintén erre az időpontra készült el az a teljesen új építésű nagysebességű vasútvonal Bécs és St. Pölten között, amelyen Ausztriában először 230km/h sebességgel haladhatnak a menetrend szerinti vonatok is. Ezzel és a korábbi beruházásoknak köszönhetően jócskán rövidült a menetidő Bécsből nyugat felé: pl. a Bécs-Salzburg 2 óra 22 perces menetidővel abszolút verhetetlenné vált az autópályával szemben. A nagysebességű RailJet vonatok azonban még elkerülik a Hauptbahnhofot, hiszen a 2012-es részleges használatbavétel csak a regionális és S-Bahn vonatokra vonatkozik. Azonban már így is jócskán átszabta a félig elkészült pályaudvar Bécs és környékének közlekedését, hiszen kihasználásra került az, amiért építették: az átmenő vágányoknak hála, az érkező vonatok néhány perces várakozás után továbbindulnak, ezzel teljesen új átlós kapcsolatokat teremtve a keleti régióban. Remek példa erre a Sopronkeresztúrtól, Sopron és Ebenfurthon át Bécsbe közlekedő RegionalExpress járatok átszervezése. Az eddigi wien meidlingi végállomás helyett a járatok többsége tovább közlekedik az új Hauptbahnhofon át Pozsonyligetfaluba (Bratislava-Petržalka állomás). Az már csak az intézkedés mellékterméke, hogy ezáltal három országot érint egy egyszerű regionális gyorsvonat mindenféle határrendészeti problémák nélkül, no, de ezért is jött létre az Európai Unió vagy mi a szösz, nemde?

Egyelőre még csak regionális vonatokat látni az állomáson…

… ez tükröződik az induló vonatokat mutató monitorról is.

A félig elkészült pályaudvart tehát használatba vették az utasok, miközben folyamatos kopácsolások és egyéb munkafolyamatoktól hangos a környék, hiszen még plusz négy utasforgalmi vágány és számtalan épületnek kell kinőnie a földből. Az ideiglenességet jól mutatja, hogy a már meglévő föld alatti metró és gyorsvasúti megállóhelyek elérése egyelőre terelőúton, kordonok között zajlik. A végleges aluljáró a főcsarnok átadásával, azaz most októberben kerül megnyitásra.
Szintén érdemes bővebben szólni a főpályaudvar városi közlekedéshez való kapcsolódásáról, ha már említésre került a metró és a gyorsvasút. Mint írtam, ezek a vonalak és megállók már egy meglévő infrastruktúra részei voltak, csupán a megállóhely nevét kellett átkeresztelni Südtiroler Platzról Hauptbahnhofra. Pont emiatt az adott lehetőségek miatt érték kritikák a tervezőket, mivel a végleges aluljáróval is viszonylag hosszú, esetenként több száz méteres gyaloglás kell a vasúti peronoktól az U1-es metróig vagy a villamosok megállójáig. Ezt a rágyaloglást sajnos el kell viselniük a bécsieknek, de legalább közben elhaladhatnak néhány üzlethelyiség előtt a főcsarnokba tervezett bevásárlóközpontnak hála. Valószínűleg ez se véletlen… 🙂

2014. október 10. – az átadás napja
Ahogy rögtön a cikk elején is említésre került, nem vagyunk messze a hivatalos átadó ünnepség napjától. No, de mit is jelent ez pontosan? Hiszen a munkagépek ezután se fognak levonulni a területről!
Most október 10-én a pályaudvar csarnokát és a végleges főbejáratát, illetve a hiányzó peronokat adják át a forgalomnak. Szintén ettől az időponttól várja vásárlóit az a 90 üzlethelyiség, ami a pályaudvar csarnokában helyet kapó Bahnhof City Shopping Center része. Az átadásnak köszönhetően újabb vonatnemek is megjelenhetnek a főpályaudvaron, hiszen az eddigi regionális viszonylatok mellett a távolsági és nemzetközi járatok egy része is beiktat egy megállót a Hauptbahnhofon (a hangsúly az “egy része”-n van, hiszen a teljes használatba vétel még mindig várat magára). Ennek bevezetésére a vasúti menetrend éves decemberi módosítása a legalkalmasabb időpont. Nézzük, milyen új viszonylatok ezek?
2014. december 14-től az északról (Brno, Prága, Varsó), keletről (Budapest, Debrecen, Belgrád, Bukarest) és délről (Róma, Velence, Ljubljana, Zágráb) érkező összes távolsági vonat megáll az új Hauptbahnhofon. Szintén ettől az időponttól az összes Bécsből induló éjszakai és autószállító vonat kiinduló állomása is a Hauptbahnhof. Mindez köszönhetően annak, hogy mostanra készült el az állomás keleti végében az ilyen vonatokat kiszolgáló szervizvágányok, illetve az autószállító vagonokra történő felhajtást biztosító rámpák.
Szintén kiemelendő újdonság, hogy ekkortól járnak ki az első távolsági vonatok a bécsi nemzetközi repülőtérre. Tudnivaló, hogy a repülőtér már régóta rendelkezik egy föld alatti gyorsvasúti állomással, ezt bővítették most ki, hogy a jövőben távolsági vonatokat is tudjon fogadni. Ehhez kapcsolódóan egy teljesen új vonalvezetésű, nagysebességű pályát is kiépítettek a Hauptbahnhof és a Flughafen Wien állomások közé. Ezen az új nyomvonalon fog közlekedni decembertől kétóránként a német vasutak ICE nagysebességű vonata, melynek köszönhetően Linzből 1:47 perc alatt elérhető lesz a kb. 210 kilométerre fekvő reptér, forgalmi dugó és idegeskedés nélkül.
Feltűnhet azonban, hogy – leszámítva az ICE-ket – a nyugati irányból érkező vonatok nem szerepelnek a fenti felsorolásban. Ennek oka, hogy a Salzburg felől érkező InterCity és RailJet vonatok végállomása továbbra is a megszokott Westbahnhof lesz, leszámítva a nyugatról Budapest felé tartó railjeteket, amik decembertől menetidő-hosszabbodás nélkül megállnak a Hauptbahnhofon is, közvetlen csatlakozási lehetőséget biztosítva a Prága, illetve Graz felé közlekedő RailJetekre.

Fotó: ÖBB

2015 decembere: a főpályaudvar teljes használatbavétele, Közép-Európa új csomópontja teljesen elkészül
2015 végére elkészül az állomás teljes vágányzata, illetve az az új 12 kilométeres földalatti összeköttetés (Lainzer Tunnel), melynek köszönhetően a nagysebességű Westbahn vasútvonalról érkező vonatok Bécs zaj- és rezgésterhelése nélkül elérhetik a város délkeleti részén fekvő Hauptbahnhofot. Ennek megfelelően jövő decembertől már nem érintik a távolsági vonatok a nagy múltú Westbahnhofot, hanem csak a létrejövő új állomáshálózat részét képező Wien Meidling és Wien Hauptbahnhofon állnak meg. Az új nagysebességű átkötéssel ismét jelentősen csökkennek a menetidők, miközben az utasok szinte Bécs belvárosában találhatják magukat a vonatról leszállva. A fennmaradó Westbanhof csak regionális szerepet kap a továbbiakban.
Erre az időpontra tehát a folyamatos forgalomfelvétel eléri a végkifejletét, egy új, gyors kapcsolatokat kínáló intermodális központ jön létre.
A több éven keresztül lezárt építési területet pedig szépen lassan átveszik az emberek, és élettel, nyüzsgéssel telik meg Bécs új városrésze.

Október 10-től szükség lesz a térképre, jócskán el lehet tévedni a nagy épületkomplexumban…

Nyitókép: ÖBB
A külön nem jelölt felvételek a cikkszerzőé!

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com