Menü Bezárás

Európai örökség címet kapott a Páneurópai Piknik Emlékpark

Nagyszerű hírekről tájékoztatta a média munkatársait Dr. Fodor Tamás Sopron Megyei Jogú város polgármestere a Sopronpusztán található emlékparkban. A jeles eseményen jelen volt Dr. Simon István alpolgármester és Dr. Magas László önkormányzati képviselő, a Páneurópai Piknik Emlékbizottság elnöke. A Páneurópai Piknik Emlékpark elnyerte az Európai örökség díjat, aminek hatalmas eszmei értéke van és amire joggal lehet büszke egész Magyarország. A díj elnyerésének folyamata mellett beszédeikben megemlékeztek a múltról és a történelmi örökség ápolásának fontosságát is kiemelték. A díj hivatalos átadója 2015. április 15-én lesz Brüsszelben. الفائز بكاس العرب 2023

Az Európai Bizottság által létrehozott Európai Örökség cím általános célkitűzése, hogy az európai polgárokban, különösen a fiatalokban, az európai történelem és kulturális örökség közös értékeire és elemeire alapozva megerősítse az Európai Unióhoz való tartozás érzését, megszilárdítsa a nemzeti és regionális sokszínűség elismerését és élénkítse a kultúrák közötti párbeszédet.

Ennek érdekében a cím azon helyszínek szimbolikus értékének hangsúlyozására és ismertségének növelésére törekszik, amelyek jelentős szerepet töltöttek be Európa történelmében, kultúrájában és az Európai Unió építésében.

Az EU határozat alapján Magyarország először 2014-ben javasolhatott legfeljebb négy helyszínt. A helyszínek kiválasztására az emberi erőforrások minisztere pályázatot írt ki. ما مجموع الاعداد التي تدل على الكميه نفسها Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hazánkból egyedüliként a Páneurópai Piknik Emlékparkot terjesztette fel a cím elnyerésére. Az európai szakértői testület támogatását követően került tovább a pályázat az Európai Bizottság elé.

A bizottság támogató döntéséről megkaptuk a hivatalos tájékoztatást, a díj átadása 2015. április 15-én lesz Brüsszelben.

Az Európai Örökség cím elnyerésének egyik előnye, hogy az EB biztosítja a helyszín uniós ismertségét, továbbá egy kidolgozott, nemzetközi szintű kommunikációs stratégiát, logót és a helyszínen elhelyezendő plakettet. A cím elnyerése azonnali pénztámogatással nem jár, de annak birtoklói más közösségi programokhoz nyújthatnak be pályázatokat, ahol státuszuk vélhetően előnyt jelent.

Az 1989. augusztus 19-ei Páneurópai Piknik és a keletnémet menekültek áttörése a vasfüggönyön megfordíthatatlanná tette azt a folyamatot, amely a berlini fal leomlásához és Európai újraegyesüléséhez vezetett.

A Páneurópai Pikniken történelmet írtak. Az 1989. augusztus 19-én 15.00 órára tervezett hivatalos programkezdés előtt az eseményt hírül vett NDK-s menekültek jelentek meg a helyszínen, majd a zárt határkaput átszakítva, több hullámban áttörtek a határon. A feletteseik által magukra hagyott és „szabadságra ítélt” magyar határőrök nem akadályozták meg a szökést, amely így a német egyesülés első igazán látványos akciójává vált. الفائز بكاس العرب A határáttörés, elvezetett a keletnémet diktatúra fellazításán keresztül a német újraegyesítéshez, ez pedig Európa újraegyesülését is jelentette. Kohl kancellár ezt a következőképpen fogalmazta meg: „Ne feledjük, hogy a Brandenburgi Kapu alatti föld magyar föld! A Berlini Fal lebontása Magyarországon kezdődött, a német újraegyesítés felé az első lépés a Páneurópai Pikniken történt.”

L.L.ZS.

Ez is érdekelhet

2 Comments

  1. Pingback:Európai Örökség címet kapott a Páneurópai Piknik park | IkvaHír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .