Menü Bezárás

Felemás a korcsolyázási lehetőség a Fertő tavon

Több helyen lehet korcsolyázni a Fertő tó jegén, a hideg nappaloknak és éjszakáknak köszönhetően sok helyen kellően vastag már a jégréteg a biztonságos sportoláshoz. Azt hozzá kell tenni, hogy a Fertő tó nem csak a fertőrákosi vízitelepből áll, hanem korcsolyázási lehetőség van még Fertőszéleskúton (Breitenbrunn), Illmicen (Illmitz), Fertőmeggyesen (Mörbisch), Nezsiderben (Neusiedl am See), Pátfaluban (Podersdorf), Ruszton (Rust), és Védenyen (Weiden) is.

Korcsolyázók a Fertő tó egyetlen magyarországi strandján (Hétfőn)

A magyar, és az osztrák oldalon egy dolog mindenképpen megegyezik: a jégre mindenütt csak saját felelősségre lehet menni. A különbség viszont az, hogy az osztrák oldalon kijelölt korcsolyázóhely van, ahol a havat is eltakarítják, büfé működik, mentőszolgálat van, míg a magyar oldalon van a jég, van a Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízipolgárőrség, aztán ennyi. Pedig mekkora idegenforgalmi felkészültség van nyáron, télre ez valamiért sosem jellemző, és nem is volt.

Nyílt víz a part közvetlen közelében, Illmicen (háttérben a Dalos-hegyi TV torony)

A Fertő tavi vízitelep kivételével a többi felsorolt strandon „Jégtelefon” azaz Eistelefon működik, amit felhívva pontos információt tudnak nyújtani arról, biztonságos-e az adott strandon a jégre menni, avagy sem. A Fertő tó hivatalos osztrák weboldalán (www.neusiedlersee.com) pedig rendszeresen frissítik az adatokat. Jelenleg, a tegnapi állás szerint korlátozottan használható korcsolyázásra a tó, néhol vannak nyílt vízfelületek, illetve valahol a hó takarja a jeget.

Korcsolyázó tömegek Nezsiderben

Múlt héten bebizonyosodott, hogy igen különböző a jég a különböző strandokon: míg Nezsiderben vastag jégréteg, és többszáz korcsolyázó hódolt kedvenc téli sportjának és szórakozásának, addig Illmicen konkrétan csillogott a víz pár méterre a parttól. Fertőrákoson a jég rendben volt. Egy biztos, aki bármelyik helyen rámerészkedik a jégre, legyen elővigyázatos, nemrég Fertőrákosnál és Fertőmeggyesnél, korábban meg Rusztnál is beszakadt valakik alatt a jég, illetve volt fejsérüléses baleset is. A Burgenland Heute -ban pedig múlt héten nyilatkozta valaki, hogy ő Pátfaluból Rusztig korcsolyázott, na ezt pedig aztán biztosan ne csinálja senki utána, mert veszélyes.

Sopron város közigazgatási területén belül egyetlen természetes és mesterséges tavon sem szabad hivatalosan korcsolyázni. Hogy miért, arra Sopron Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának sajtóosztályától kaptunk választ. Elmondták: „A jegyzőnek nincs hatásköre kijelölni korcsolyázásra alkalmas területet, tehát nincs az önkormányzat által korcsolyázásra kijelölt természetes vízfelület. A biztonságos körülmények és a sportolásra alkalmas feltételek megteremtése érdekében hoztuk létre a stadionnál található fedett korcsolyapályát, ahol biztonságban korcsolyázhatnak az emberek.

Osztrák oldalon, a Fertőzugban kijelölt korcsolyázóhely a Darscho és a Zicksee nevű tavakon is van a Nezsideri járásban, az Eistelefon oldalán erről is lehet adatokat találni. Nemrég egyébként maga Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke posztolt Facebook oldalára egy képet, ahol a Darscho tavon korcsolyázik „hosszú szünet után újra”.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .