Menü Bezárás

FIGYELEM! Ismét lakossági észrevételeket várnak az elkerülővel kapcsolatban

Január 19-ig még várják a lakosság észrevételeit a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Útügyi Osztályán, derült ki az M85 gyorsforgalmi út 2.2 szakaszának közmeghallgatásán, melyre 2017. január 11-én 10 órakor, a Megyeháza dísztermében került sor. A tervezőkön és az engedélyező hatóságon kívül Sopron polgármestere és főépítésze is jelen volt. A nagyterem zsúfolásig megtelt, a környezetvédelmi fórumhoz hasonlóan megint kb. 200 fő jött el a különös időpont ellenére. 10:05-kor Hujber Károly, a kormányhivatal ügyintézője nyitotta meg az eseményt. Először bemutatta a megjelent hivatali személyeket, majd felvázolta a napirendet: hivatalos ismertetések, tervbemutatás után a szakhatóságok, végül az érintettek szólhatnak hozzá, kérdezhetnek.

A Nemzeti Közútfejlesztő Hivatal (ami megszűnt, és beolvadt a kormányhivatalba) a főpálya engedélyezője, a megyei kormányhivatal a keresztező és kisegítő mellékutak, átvezetések engedélyezője. A kisajátítást majd mások intézik. A mai rendezvényre 800 meghívót küldtek ki, sokan a lehetetlen időpont miatt nem jöttek el. Elmondásuk szerint február 8-ig kell lezárniuk ezt az eljárást, 8 napig — azaz, ha a hétvége is beleszámít, akkor január 19-ig — még lehet írásban hozzászólni a tervekhez a megyei kormányhivatalnál. Fellebbezni csak az 1.067.330,-Ft-os díj megfizetésével lehet, de ez nem halasztja a munkálatok megkezdését. Erre nagy felzúdulás kerekedett, mondván „hogy akkor minek vagyunk itt?”. A közmeghallgatásról hivatalosan csak egyszerűsített jegyzőkönyv készült.

Ezt követően Sopron polgármestere, dr. Fodor Tamás folytatta a projekt bemutatását, mondván, országosan és Sopron számára is kiemelt projektről van szó, már 30 éve fontos és ismert, mely a tranzitforgalmat a városon kívül vezetné el, amitől a belső közlekedés is megjavulna. „Perspektívát jelent”, mivel autópálya hiányában a befektetők elkerülték
városunkat, ám ezután ennek ellenkezőjére számíthatunk; polgármesterünk szerint „munkahelyeket hoznak” a gazdaságilag növekedő Sopronba. Tisztában vannak vele, hogy „ez kellemetlenséggel is jár”, ám kiemelte, hogy ők „messzemenően a lakosság mellett” állnak. Ígérete szerint közbenjár minden hozzá forduló Soproni ügyében.

Nyulasi Erik, az UTIBER tervezője vette át a szót Fodor Tamástól. Az M85 első szakasza Csorna-Pereszteg, második szakasza Pereszteg-Pozsonyi út, harmadik szakasza pedig a Pozsonyi út-határátkelő közti nyomvonal. A most tárgyalt 2.2 szakasz 6,4 kilométeren át, a Győri úttól a Pozsonyi útig húzódik. Ez az alkalom most csak a keresztező utakról szólt, a főpályát más engedélyezi. Nyulasi beszámolójából kiderült, hogy 2×2 sávot terveznek, 4 körforgalommal, 14 keresztező útátvezetéssel, 24 földúttal, a vasút fölött híddal és több kilométeres, középen 15 méter magas töltéssel, másutt bevágásban vezetve. Pihenőhely mégsem lesz, zajvédelem nem szükséges, mivel nincs lakóterület a közelben, és a füstgázok is eloszlanak 50 méteren belül. Kisállatok számára egyetlen vadátjáró készül. A bicikliseket megnyugtatta, a balfi országút mellé tervezett új kerékpárútnak biztosítanak átvezetést a Pihenőkeresztnél. A műemlék kőkereszt magára marad, az utat és a csomópontot elhúzzák a ma még meglévő fenyves felé. Összesen ezen a szakaszon 441 telket érint közvetlenül az út, A telkek közül, amit nem lehet megközelíteni, teljes egészében megveszik.

Az NIF általi területszerzésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal végzi a kisajátításokat. Előbb tavasszal független igazságügyi szakértő tart helyszíni szemléket, ahol összeírja a telkek értékeit, és a NAV országos átlagárai alapján felbecsüli a felajánlandó ellenértéket. A nyár végén várható vételi ajánlatra 30 napon belül kell válaszolni és szerződést kötni. Ha valaki nem fogadja el az ajánlatot, tárgyalásra hívják, ahol előadhatja kifogásait.

Pontosan egy óra eltelte után megint Hujber Károly emelt szót, kérdezte a hatóságokat, de senki nem kívánt hozzászólni. Ezután a jelenlévő érintetteket engedte szóhoz jutni, de az egyéni érdeklődések előtt csak egy kérdés hangzott el nyilvánosan, mégpedig, hogy nem lehetne-e Sopronban vagy egy honlapon keresztül jobban megismerni a terveket. Nemleges válasz érkezett. Csak ott helyben vagy a 96/511-816 telefonon vagy Hujber Károly utugy@gyor.gov.hu, illetve Nyulasi Erik nyulasie@utiber.hu e-mail címén lehet konkrét telkek ügyében érdeklődni. Az észrevételeket a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Útügyi Osztályára (9028 Győr, Tatai út 3.) lehet postán elküldeni.

Ez is érdekelhet

1 Comments

  1. Pingback:M85 – megvan a következő lakossági fórum időpontja – IkvaHír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .