Hamarosan keződik a XVII. Savaria Történelmi Karnevál

Browse By

Idén tizenhetedik alkalommal rendezik meg Szombathelyen a Savaria Történelmi Karnevált. Az augusztus 25-28-ig (csütörtök-vasárnap) zajló rendezvény elstartolása előtti sajtótájékoztatón foglalták össze a tudnivalókat. Fontos tudnivaló, amit a szervezők is hangsúlyoztak, hogy az egyébként rendkívül sokszínű programokról a hivatalos weboldalon tájékozódjanak az érdeklődök, ugyanis a korábbi híradások és kiadványok egyes esetekben eltérő információval szolgálnak. Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője többek közt elmondta, egy meghívott török csoport a törökországi helyzetek miatt nem kapott kiutazási engedélyt, de egy ukrán csapat fellépése is kérdéses még, mert a tagok katona korúak, és egyelőre emiatt nem akarják kiengedni őket az országból. A kiesett programokat sikerült pótolni, így például az Anna and the Barbies is színpadra lép a karneválon.

Pénteken és szombaton a szokásokhoz híven 19 órakor lesz felvonulás, eső esetén vasárnap 10:30-kor pótolják. Akik részt kívánnak menni, fél órával korábban kell megjelelniük az Aréna utcában, megjelenés kizárólag autentikus jelmezben, a rendezők érik a napszemüveg, a mobil és a sportcipők mellőzését. Polgár Zoltán, a biztonsági rendelkezésekkel kapcsolatban elmondta, hogy jóval szigorúbb rendszerrel készülnek mint a korábbi években, a hivatalos taxik kijelölt droszton várakozhatnak, a gyermekek számára névmatricát készítettek, amire rá lehet írni a nevüket és a szülők telefonszámát. Az autóval érkezőknek, a korlátozott parkolóhelyek és a további helyszíni kedvezmények miatt érdemes számításba venni a vasúti kedvezményeket is. A programok többsége, így a Szent Márton kiállítás tárlatvezetése és a színházi előadások is ingyenesek, de kéretik időben érkezni a korlátozott befogadóképességek végett. A program linkje és az egyéb fontos tudnivalókat a cikk alján összegezzük. Kedvcsinálónak alább a karnevál beharangozó anyagát közöljük:

Szent Márton úton-útfélen:

Ahogy a 2016-os évnek, úgy az idei, sorrendben XVII. Savaria Történelmi Karneválnak is központi figurája városunk leghíresebb szülötte, Szent Márton.
Számos helyszínen, sokféle stílusban és minden korosztálynak szólnak a Mártonos programok, melyek nemcsak a szentéletű férfiú életének történetét mesélik el, hanem bemutatják a késő-római hétköznapokat: viseletben, zenében, színpadi- vagy utcai játékok során.

Új látványosság lesz az idén a Múltidéző Szombathely – Kalandjáték Savariában elnevezésű játszóház, mely természetesen a Kalandvárban várja a gyermekeket. Ez egy olyan óriási játéktér lesz, amely a római világ hiteles, ugyanakkor kalandos felfedezésére buzdítja a családokat. Az antik„minivárosban” minden gyermek próbára teheti magát, miközben a kor jellegzetes épületeivel, szereplőivel és legendáival ismerkedhet.

Márton kalandos életének és misztikus halálának vásári komédiás feldolgozása lesz a Kajárpéci Vízirevü patak-parti játéka a Gyöngyös „habjainál” – amely ezúttal a Loire vidékét hozza el Savariába.  A történet másik középkori stílusú megjelenítése a Szent Mártonról szóló képmutogató játék, melyet a Szent Márton Fesztiválon már láthatták a szerencsés szombathelyiek. Több alkalommal és több helyszínen feltűnik majd a városban Márton óriásbábos figurája is – az Ungaresca Táncegyüttes és a Savaria Szimfonikus Zenekar muzsikusainak kíséretében.

A csütörtök esti Tüzes játék is Martinus alakját idézi majd. Hagyományőrzők és tűzszelídítők serege „lobbantja lángra” Európa legismertebb szentjének máig „parázsló” szellemét: tűzvarázslóink fantáziáját is megihlette ennek a békeszerető és béketeremtő, alázatos, Krisztus szellemében mindig mások szolgálatáért élő embernek a fordulatokban gazdag élete.

A Történelmi Témaparkban a katonai hagyományőrző programok sorában ezúttal kiemelt korszak lesz a Szent Márton korabeli Pannónia. Először láthatja majd Savaria mai népe a IV. századi (késő-római) katonai viseleteket, melyek erre az alaklomra készültek, és amik a Szent Márton Emlékév őszi programjaiban is szerepet kapnak majd. A katona Márton kései utódait és Savaria katonatörténetét ismerheti meg a betérő az Aréna u. 8. udvarán felállított honvédségi ponton, míg a Vas Megyei Levéltárban és az Egyházmegyei Könyvtárban Szent Márton-kiállításokon és gyűjteményekben ismerkedhetünk a kor tudományos hagyatékával.

Új vendégek –régi korok:

A Savaria Történelmi Karnevál az idei évben díszvendégként köszönti a Nyugat-Dunántúl másik legendás történelmi színhelyét: Eszterházát. A fertődiek barokk látványosságokkal színesítik a Karnevált, a felvonulásra pedig maga Eszterházy Antal herceg és felesége is ellátogat.

A Karnevál egyik leglátványosabb attrakciója lesz a Székesegyház homlokzatára vetített fényfestés, amely a 2000 éves, ám folyton megújuló városról mesél – sötétedés után napi 3 alkalommal. A látványosság szeptember 20-ig lesz látható a nemrégiben pompásan megújult Mindszenty-téren.

A hagyományőrzők között is lesznek új vendégek: itt lesz többek között a magyar és az osztrák buhurt válogatott, akik a középkori haditornát embert próbáló sportként művelik. Eljönnek Tata Várának Török Seymenjei, akik a végvári harcok idejébe kalauzolnak bennünket, a X-XI. századi Magyarországot megidéző Emese Várispánság és a Toportyán Nemzetség, a LanceiariiSavarienses Szent Márton korabeli legionáriusai, a Bulgáriából érkező Legio I. Italica és a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 11-es Huszár Tagozata, valamint a hunokat megjelentő Sereghy Törzs. A pénteki szakmai napon idén is kedvezményes jeggyel vehetnek részt a Történelmi Témapark programjain az autentikus hagyományőrzés iránt érdeklődő látogatók.

A Kalandvárban a gyerekek és a felnőttek együtt élhetik meg a közös játék örömét: itt működik majd aLaboda-Pagoda elnevezésű vizes játszóház, összehasonlíthatatlan élményt ígér a Hintayo „közösségi óriáshinta”, ügyességet és koncentrációt fejleszt a római katonák játékaként is ismert Petanque. Először láthatja-hallhatja a szombathelyi gyerekközönség Bíró Eszter énekes-színésznőt, akinek Állati zenés ABC című családi lemeze 2014-ben az Év Gyermekalbuma lett és Fonogram-díjat kapott.

Felvonulnak a Karneválon város régi-új bigái: 7 gyönyörű római kétlovas kocsi gazdagítja eztán a város antik járműparkját.

Fórumban a színpadok:

A Forum Színpad a nagykoncertek helyszíneként idén is eddig még nem látott-hallott produkciókat ígér. A 25 éves Quimby zenekar jubileumi koncertje a fesztiválközönség egyik kedvencének ígérkezik, de nem lesz ez másképp a Csík zenekar műfajteremtő muzsikája, a Hot Jazz Band produkció swingőrülete és az Apostol együttes többgenerációs bulija alkalmával sem.

A Borok Utcájában a történelmi borvidékek legkiválóbb nedűi nagyszerű kíséretet adnak a zenei ínyencségeknek. Először zenél a Karnevál közönségének a városunkban rendkívül népszerű Ismerős Arcok zenekar, a sajátos műfajt teremtő Nox együttesből ismert, csodálatos énekhangú Péter Szabó Szilvia, az art-rock legenda Kiscsillag zenekar, valamint az őrületes zárókoncertet ígérő Vad Fruttik együttes is.

A Sörtéren a megszokottan magas minőségű kézműves sörök társaságában élvezhetjük a helyi zenekarok és a szűkebb pátriánkhoz kötődő előadók változatos és igazán személyes atmoszférájú koncertjeit. Itt muzsikál a New Level Empire, a Zaporozsec és Szatmári Juli is.

A Gáyer-parkaz idén esténként felnőtt helyszínné, Thália kertjévé változik: péntek-szombat-vasárnap a sötétedés után utcaszínházi kalandra invitálva a vidámság, a kacagás, a szerepjátékok és a rögtönzés híveit.

Színes helyszínek:

A Keleti Udvarban különleges vendégek lépnek fel: a Szenegálból érkező AbdoulCamara és társulata, a JustForFun Country Line Dance, a hagyományos indai táncok mestere Somi Panni, valamint hazánk leghíresebb férfi orientális táncosa, Seres Zoltán bemutatóin túl számos hastáncos produkciót láthat a közönség a mozi-árkádok alatt.

A Művészetek Utcája műhelyeinek bemutatkozói között minden évben találhat olyan művészt a képző- és iparművészetek iránt érdeklődő látogató, akivel korábban még nem volt alkalma találkozni. A színpadon először hallhatjuk Szabó Tibor és zenekara Meseautó című előadását, Kelemen Zoltán és Varga Richárd előadóestjét, vagy például a Vasi Múzeumbarát Klub alkalmi színtársulatának Nagy Konstantin császár Savariában című színházi előadását.

Idén ismét megnyitja kapuit a CuriaIudaica, ahol az állandó kiállítások és folyamatos napközbeni programok mellett swing-, jazz-, pszichedelikus rock’n’roll-koncertek, vagy épp Gerendás Péter önálló estje várják a látogatót.Az ókori Róma és Savaria zenéje címre hallgató interaktív kiállításon a látogató a hangok világán keresztül ismeri meg az antik életérzést.
A VAOSZ-udvarban, a 2000 éves város történetét bemutató óriásfreskó tövében egy rekordkísérletnek is szurkolhatunk. Húsz év húsz óra Szent Márton nyomdokain címmel a 20 éves jubileumát ünneplő szombathelyi  Kötélugró Klub kétköteles gyorsasági világcsúcskísérletre vállalkozik.

 

Részletes és pontos napi program:
http://www.savariakarneval.hu/programok/napi/

Térkép, az újonnan érkezőknek, mindenkinek:
http://www.savariakarneval.hu/programok/terkep/

Kedvezményes vasúti kombinált jegyek:
http://www2.gysev.hu/tartalmak/savaria_karneval_2016/505

Információk a helyi közlekedéssel kapcsolatban:
http://www.savariakarneval.hu/informaciok/kozlekedes/

 

(Fényképeink a keddi Gayer parkban tartott sajtótájékoztatón készültek. Fotók: KM – munkatársunk. Az oldalon megjelent valamennyi tartalommal kapcsolatos minden jogot a szerzők és a fényképek készítői fenntartanak. Másodközlésük, felhasználásuk előzetes engedélyhez kötött.)