Menü Bezárás

Hétmilliárdból készül a GYSEV Zrt. központi forgalomirányítási rendszere

Hatékonyabb lesz a forgalomirányítás, gazdaságosabb az üzemeltetés, kevesebb a késés és növekszik a vonalak átbocsátó képessége a GYSEV Zrt. hálózatán. A társaság csaknem 7 milliárd forintos fejlesztési projekt keretében központi forgalomirányító és ellenőrző rendszert valósít meg, amely a GYSEV összes vasútvonalára kiterjed. A munkálatok már megkezdődtek, a kivitelező cégek várhatóan 2016 tavaszára készülnek el a nagyszabású beruházással.  

A GYSEV Zrt. magyarországi hálózatán a forgalomirányítás szabályzása jelenleg öt csomóponti biztosítóberendezési távvezérlő központból valósul meg. A központok 20 állomás forgalmának irányítását látják el, ez nagyjából a hálózat felét jelenti. A társaság további 24 állomásán a szakemberek helyi kezeléssel végzik a forgalomszabályozást.
A vállalat hatékonyabb, egységes forgalmi üzemirányítást kíván megvalósítani a „GYSEV üzemirányító központ létrehozása a szükséges biztosítóberendezési felülvezérlések kialakításával” című projekt keretében. A 6 milliárd 970 millió forint összköltségű projekt a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP), valamint az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében valósul meg, Európai Uniós források felhasználásával.

A beruházás során Csornán és Szombathelyen korszerű forgalomirányító központok jönnek létre. Sopronban ugyanakkor forgalom ellenőrző központ létesül, melynek feladata a vonalhálózat felső szintű üzemirányítása lesz. A projekt keretében a GYSEV üzemeltetésében lévő 414 km-es magyarországi vasúthálózat mind a 44 állomása egységes vasútüzemi felügyeleti rendszerbe integrálódik, mely európai szinten is kiemelkedőnek számít. A modernizált forgalomirányításnak köszönhetően csökken a vasúti közlekedés zavartatásának lehetősége. Az egységes forgalomirányító rendszer segítségével növekedhet a vasútvonalak átbocsátó képessége, valamint ritkulhatnak a késések.
A beruházás során az egységes forgalomellenőrzés mellett megvalósul a felsővezetéki energia távvezérlés és távfelügyelet központba integrálása is. A fejlesztés keretében a vasúttársaság további 30 db utastájékoztató kijelzőt telepít állomásaira, melyek valós idejű információval látják el a közösségi közlekedést igénybe vevőket.

KÖFI_Czibula_AndrásA mai, modern vasúti közlekedés fontos feltétele, hogy központokból szabályozzuk a vonatforgalmat. Így egységessé válik a szabályozás és gyorsul a belső információk áramlása, ezáltal a konfliktushelyzetekre is gyorsabban tud reagálni vasúttársaságunk. A hálózati szinten egységes forgalomirányítási rendszer ugyanakkor gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé” – mondta a projekt nyitórendezvényén Czibula András, a GYSEV Zrt. stratégiai műszaki fejlesztés vezetője.

A 2016 tavaszára megvalósuló egységes rendszer kivitelezési munkálatait a Prolan-Savaria Konzorcium végzi, melynek tagjai a Prolan Irányítástechnikai Zrt. valamint a Dunántúli Távközlési és Biztosítóberendezési Építő Kft.

GYSEV Zrt.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .