Hogyan használjunk bizonyos lámpás kereszteződéseket?

Browse By

Adott a Csatkai Endre – Csengery utca kereszteződése, aminek kialakítása során egy egyenlőre kevésbé elterjedt, ám kitűnő technikát alkalmaztak.

Az aszfalt alatt pár centivel található a hurokérzékelő

Mi ez? Hurokdetektor!
Az aszfaltban elhelyezett induktív hurokban keltett mágneses teret a hurok közelébe kerülő mágnesezhető anyag, jelen esetben az autónk elhangolja. Pont úgy, ahogy a fémkeresők működnek.

Forgalomfüggő szabályozás:
Ezzel a megoldással lehetséges a zöld jelzés megfelelő elosztása, megadva az elsőbbséget a főútvonalnak, ám ha valamelyik sáv mégis üres lenne, feleslegesen nem váltana rá a körkapcsolás.

Az utólag kialakított esetekben ezt könnyű észrevenni, látszik a bitumennel kiöntött körvonal, és amerre a vezeték fut ki a forgalomirányító berendezéshez. Ha elsőként érkezünk a  kereszteződésbe érdemes erre a téglalap alapú helyre állni. Így a technika azt a jelet kapja, hogy várakozik egy autó a sávban, tehát előbb fog zöldet adni mintha elé/mögé álltunk volna.

Hurokdetektorral ellátott lámpás csomópont, egy sorban akár több ilyen is lehet

A Csengeryn lévő nagy ívbe kanyarodó Volvo ha nem is tudatosan, de profin cselekedett mikor a vonal előtt egy autónyival állt meg, ugyanis itt a hurokdetektor a második autóra van pozicionálva. Érthető, mert a keresztező forgalom az alárendelt a főútnak, nehogy már az mehessen előbb aki a kiesebb forgalmat szolgáltatja.

Az egész rendszer központja a For-vid Forgalomirányító berendezés, ami olasz termék

Ki az aki ezeket kiépíti?
A Pest megyei FOR-VID Kft., aki Sopron Önkormányzata számára elég sok minden tesz.

  • TeleControl® távfelügyeleti rendszer telepítése
  • Sopron város területén, a Polgármesteri Hivatal tulajdonában lévő forgalomirányító berendezések üzemeltetését, illetve karbantartását 1997 évtől, a város teljes megelégedésére végzi.
  • Induktív járműérzékelő detektorhurok telepítése
  • Lakó és pihenőövezetek, parkolók, kerékpárutak tájékoztató kressztábla – rendszerének szerelése, telepítése, forgalomcsökkentő küszöbök, forgalomterelő prizmák telepítése, parkolásgátló oszlopok kihelyezése, sorompók telepítése, forgalomkorlátozások kivit
  • F-V Forgalomirányító berendezés telepítése

 

 

Címlapkép

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com