Browse By

Idén negyven éves Sopron művészeti antológiája, a Soproni Füzetek

Már készül a szerkesztőség a jubileumi szám kiadására.

A néhai Sarkady Sándor költő bábáskodásával 1978-ban született, az 1998 óta minden évben megjelenő művészeti antológia, a Leghűségesebb város kulturális életét és az itt élő alkotók munkáit bemutató periodika.

Az alapító főszerkesztő és Bősze Balázs költő, író (Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetségének elnöke, a Soproni Füzetek felelős kiadója) halála után, 2015-ben új szerkesztőség vállalta fel a cseppet sem könnyű örökséget.

Soproni Füzetek könyvbemutató 2015. In memoriám

Dr. Hegyi Ferenc a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetsége elnöke és Dr. Zentai László főszerkesztő hitet tettek arról, hogy a Soproni Füzetek továbbra is olyan kordokumentum és seregszemle lesz, amelyre méltán lehetnek büszkék, ugyanakkor kellő alázattal és bátorsággal vihetik tovább Sarkady Sándor és Bősze Balázs szellemi örökségét.

Soproni Füzetek könyvbemutató 2015. Dr. Hegyi Ferenc és Dr. Zentai László

Ennek jegyében az általuk fémjelzett, a város kulturális élete éves leltárának is nevezhető kiadvány ebben az esztendőben – fennállása során először – teljes egészében színesben jelent meg. Új rovatokat nyitottak, bemutatva a Petőfi Színház szerepét a város kulturális kínálatában, és külön helyet kaptak a városban tanuló, vagy a városhoz kötődő diákköltők, diákírók is. Idén azonban jubileumi számra készül a szerkesztőség, ezért kereste meg az IkvaHír Dr. Zentai László főszerkesztőt.

Dr. Zentai László főszerkesztő Soproni Füzetek

„Van egy új konkrét rovattervem, amely városunk XIX. és XX. századi irodalomtörténetét, irodalmi tevékenységét szeretné a mai soproniaknak, a kultúrát szerető embereknek feleleveníteni, a Frankenburg Irodalmi Társaságtól napjainkig. A meglévő rovatainkból, az In memóriám, a Vers és prózatermés, a Színházi élet rovat és a Kiállításmegnyitók rovata, ha nem is ezzel a címmel, de mindenképpen maradnak. Erősíteni szeretném a Diák költők, diákírók rovatot, hiszen ők viszik tovább a művészet lángját szűkebb és tágabb hazánkban, vagy a nagyvilágban.” – nyilatkozta Dr. Zentai László, majd portálunk, a borítóra vonatkozó kérdésére válaszolva elmondta: „A borító marad a Berkics Miklós által 1978-ban tervezett grafikai megoldás. A körben elhelyezett képzőművészeti alkotásról még korai lenne nyilatkozni, különös tekintettel arra, hogy idén lesz 40 éve, hogy először jelent meg a Soproni Füzetek Sarkady Sándor szerkesztésében.  Tehát jubileumi számra készülünk.”

Soproni Füzetek 2017 borító

Dr. Zentai László azt is elárulta: nagy álma, hogy a szerzőknek, ha jelképesen is de honoráriumot tudjanak fizetni, de ennek még meg kell teremteni a pénzügyi feltételeit.
Ahhoz, hogy a jubileumi szám méltó legyen az ünnepre nemcsak a szerkesztőség munkája kell, hanem az alkotóké is. Éppen ezért minél többen küldjék el verseiket, novelláikat, tanulmányaikat és recenzióikat, köszöntőiket, tárlatmegnyitóikat, képző- és fotóművészeti alkotásaikról készült fotóikat a Soproni Füzetek szerkesztőségének.
Az előző évekhez hasonlóan, a dokumentumokat elektronikusan a sopronifuzetek@gmail.com címre kell eljuttatni, kivételesen, ha indokolt, a postai úton küldött kéziratokat is befogadják, a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetsége címére: 9400 Sopron, Várkerület 19. A szerkesztőség titkára: T Horváth József (+36-20/349-7904)

Külön köszönet Dr. Zentai Lászlónak a fotókért.