Menü Bezárás

Jól át lett ez gondolva?

Teljes gőzzel folynak a Várkerület felújítási munkálatai, most éppen az Ötvös és Árpád utcák közötti szakasz lezárása okoz kisebb bosszúságot a közlekedőknek. Lacee nemrég készített is pár képet a jelenleg folyó munkálatokról. Nekem viszont inkább a Ro$$mann előtti térre kihelyezett információs táblán szereplő terven akadt meg a szemem. Nézzünk csak rá közelebbről! A tervrészleten az látható, hogy a 79-es szám előtti részen kiemelt sziget épül gyalogosátkelővel és kerékpáros átvezetéssel (ennek építési munkálatai már folyamatban is vannak). A kerékpáros átvezetés a terv alapján egyirányú lesz, azaz a funkciója az, hogy a Várkerület felől az újonnan kiépülő kerékpárútról érkezőket átvezesse az „elefántos ház” előtti, a Széchenyi térre vivő már meglévő kerékpársávra (vagy esetlegesen még az is, hogy a Mátyás király utcai kerékpársávról érkező kerékpárosok számára visszafordulási lehetőséget biztosítson).

DSCF2793

Most azonban nem az átvezetéssel szeretnék foglalkozni, hanem inkább azzal, hogy mennyire lesz megoldott a leendő várkerületi kerékpárútra való ráhajtás a környező utcákból érkezve. A következő képen zölddel jelöltem, hogy milyen manőverrel lehet majd megközelíteni a kerékpárutat a Mátyás király utcai kerékpársávról érkezve.

matyas_felol

Ez egy működőképes megoldás, nincs is vele semmi probléma. A másik lehetséges érkezési irány, az Ötvös utca viszont már annál problémásabb. A következő képen piros színnel jelöltem, hogy a megrendelők/tervezők szerint milyen manővert kellene végrehajtania annak a kerékpárosnak, aki az Ötvös utcából érkezve a leendő kerékpárútra akar majd kanyarodni.
otvos_felol

Aki valaha is ült már kerékpáron, az tudja, hogy ilyen manőver nincs. Legfeljebb akkor, ha valaki lelassít 0,5km/h sebességre. Ez az opció viszont elég életszerűtlennek tűnik egy olyan forgalmi helyzetben, amikor az Ötvös utcai forgalmi lámpa zöldjére épp elindul a várakozó gépjárműsor — egy járművezető sem fogja érteni, hogy mit akar, miért lassít le a jobbra irányjelző kerékpáros. Már ha egyáltalán észreveszi, hogy ott kell felmennie a kerékpárútra. A kerékpárút kezdete tábla ugyanis nem igazán lesz kivehető az Ötvös utcából jövet. Az átgondolatlan megoldás helyett az Ötvös utcából érkező kerékpárosok számára is biztosítani kell a felhajtás lehetőségét, például az alábbi ábrán látható (vagy funkciójában ahhoz hasonló), zölddel berajzolt rövid „felhajtósáv” kiépítésével.

valahogy_igy

Ennyit szerettem volna elmondani, kérem, kapcsolja ki!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .