Menü Bezárás

Jövő héten indul a VOLT

Kevesebb, mint egy hét múlva, június 26-án a -1. nappal kezdetét veszi a 25. jubileumi Telekom VOLT Fesztivál Sopronban, a Lövér Kempingben. 25 éve 5 zenekarral és 800 vendéggel indult útjára a fesztivál, mely azóta több ezer magyar, és több száz világsztár produkciójának adott otthont. Idén második alkalommal adják át a Petőfi Zenei Díjakat is.

“Az első VOLTot nem lehet egy lapon említeni a maival. Amíg 1993-ban mindössze 800-an voltunk jelen, addig tavaly már 150.000-en és idén még több vendéget várunk. A fesztiválturizmus igazi húzóágazat lett idehaza, mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy ennek egyik zászlóshajója lehet a Telekom VOLT Fesztivál. A legnagyobb érdeklődés a Linkin Park első magyarországi koncertjét kíséri, amelyre a napijegyek már elővételben elkeltek, de bérletek még a helyszínen is kaphatók. A VOLT ma már nemcsak a Lővéreket lakta be, de szerte a városban éttermekben, kávézókban, klubokban és teraszokon programok, kedvességek, látványosságok várják a látogatóinkat. De bővül a fesztivál kínálata is: a világ több pontjáról utcaszínházi produkciók érkeznek hozzánk.” – mondta el Lobenwein Norbert, a Telekom VOLT Fesztivál alapító-főszervezője. 

 “Pár évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy abból a hangulatból és abból a felfokozott figyelemből, amely a VOLT kapcsán Sopronra irányul, szeretnénk egy darabot konzerválni a városban. Ekkor indítottuk útjára a “Sopron, a Csillagok Városa” projektet, amely keretében évente 5 világsztárt Ef Zámbó István alkotásával, egy-egy közterületi székkel ajándékozunk meg. Idén már harmincnál is több világsztár székét próbálhatják ki és szelfizhetnek ott azok, akik Sopronban járnak – a napokban avatjuk fel az Iron Maiden, a Slayer, Wiz Khalifa és az Axwell Λ Ingrosso páros székeit, de természetesen a Linkin Park, Ellie Goulding, Martin Garrix, az Imagine Dragons és a Pendulum is számíthat idén az ajándékunkra” – tette hozzá Fülöp Zoltán, a VOLT másik alapító-főszervezője.

A VOLT mára egész Sopront belakta: a fesztivál idején nem csak a Lövér Kempingben, de az egész városban fesztiválhangulat uralkodik, a városban teraszokon, éttermekben, kávézókban programok, kedvességek várják a látogatókat. A városban a VOLT ART művész csoport, vagyis neves kortárs művészek alkotásai is láthatóak egy kiállítás keretein belül.

IkvaHír: DSC 5999 (Custom) - indafoto.hu

A fesztivál a szervezők elmondása szerint sosem egy zenei stílus, hanem inkább egyfajta eklektika mentén alakul, így van ez idén is. A zenei stílusok keveredéséről rengeteg világsztár gondoskodik, Magyarországon először a 25. VOLT Fesztiválon ad koncertet a Linkin Park, erre a napra a napijegyek már elővételben elfogytak. Fatboy Slim néhány év után újra Sopronba érkezik, és a II. Petőfi Zenei Díj rendkívül látványos showja keretein belül hoz el egy szettet, akárcsak a német DJ, Alle Farben.

Metál, dance, poprock, a nagyszínpadon minden megtalálható a fesztivál során. Érkezik többek között az Of Mice & Men nevű amerikai metálbanda, akit majd Ellie Goulding követ. A nemzetközi nevek közül a Lövér Kempingben lép fel Jess Glynne, a Years & Years, a világ legjobb DJ-jének választott Martin Garrix, Enter Shikari, a Paramore, az Imagine Dragons, a Lost Frequencies, Fritz Kalkbrenner, The Devil Wears Prada, Sigala, Hernan Cattaneo, néhány év szünet után visszatér a Pendulum, hozzájuk kapcsolódva pedig muszáj megemlíteni a Knife Party-t is.

Linkin Park

Második alkalommal adják át a magyar könnyűzene egy új elismerését, a Petőfi Zenei Díjat. A két és fél órás gála alatt 8 kategória legjobbjait díjazzák, a magyar popzene egyik ikonikus alakja, Demjén Ferenc pedig életműdíjat vehet át. A jeles esemény alkalmából 15 hazai popsztár közreműködésével létrejött VOLT Fesztivál Allstars különleges meglepetéssel tiszteleg a popikon előtt: a tehetséges, fiatal producer-dalszerző, Závodi Marcel feldolgozta Demjén 1972-es dalát, a Bergendy Zenekar Jelszó: Love, szeretet című klasszikusát.

Hat éve indult a Csillagok Városa projekt: A VOLT Fesztivál szervezői azt szerették volna, hogy a Sopronban megforduló világsztárok valami maradandót is hagyjanak a városban, a koncertélményeken kívül természetesen. Épp ezért a szervezők felkérték Ef Zámbó István képzőművészt, hogy alkosson egyedi székeket, amelyeket az előadók dedikálnak, majd a városnak adományoznak, örök emléket hagyva velük Sopronban. A városban már több, mint 30 világsztárnak van saját szignóval ellátott ülőalkalmatossága, melyek különböző közterületeken megtekinthetőek és ki is próbálhatóak, számuk pedig évről-évre gyarapszik.

IkvaHír: DSC 5985 (Custom) - indafoto.hu

A negyed évszázados VOLT fesztivál egy különleges, nagyszabású kiállítással ünnepel a soproni belvárosban. A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Munkácsy termében a VOLT ART GROUP művészeinek munkáit tekinthetik meg a látogatók, illetve a kiállításhoz kapcsolódva Sopronban is bemutatásra kerül a Hybridart Managementtel együttműködve a #SOHAVÉGETNEMÉRŐS – Történetek Wellhello-ra című fotókiállítás is.

IkvaHír: DSC 5970 (Custom) - indafoto.hu

A Telekom VOLT fesztivál idén is sok szeretettel várja a gyerekeket, akik egy VOLT-ról készült rajzzal válthatják meg a belépőjegyüket. A Civil Zónában számos izgalmas programmal készülnek a legkisebbek szórakoztatására: a Játszóház Projekt tapasztalt játékmesterei az egész fesztivál ideje alatt a legjobb újgenerációs társasjátékokkal várják a játszani vágyókat, csütörtöktől szombatig pedig rengeteg gyerekjátékkal is készülnek.
A Magyar Cserkészszövetség sátránál mindennap családi nyomozós játékban vehetnek részt, a Borfaluban minden délután, a Diákhitel Kávézó sátrában pedig szombaton 10-től lesz kézműves-foglalkozás. A Csodák Palotája izgalmas logikai, ügyességi játékokkal, mini előadásokkal, látványos kísérletekkel készül, a Soproni Egyetem sátrában pedig természettudományos ismereteiteket gazdagíthatjátok játékos formában.
A gyerekprogramok csütörtökön és pénteken 15:00-tól 19:00-ig, szombaton pedig 10:00-tól 19:00-ig tartanak. Minden gyerek, aki ezekben az időszakokban érkezik, ajándék vattacukrot is kap.

Látványos programelemekkel bővült az idei VOLT kínálata: könnyűzene és kultúra remekül elfér egymás mellett, idén pedig a Világ számos pontjáról érkeznek utcaszínházi produkciók. A belvárosban pedig több, mint 30 vendéglátóhely, számos kiállítás, előadás, sportolási lehetőség, valamint Sopron nevezetességeit bemutató túra lesz kedvezményesen elérhető azok számára, akik voltos karszalagot viselnek.

Paramore

Sopron és a VOLT összetartozik, a város, a táj, a természet, az emberek. A soproniak mindig szeretettel, tiszta szívből várják a fesztiválozókat. VOLT-osnak lenni kiváltság: egy életérzés, egy kultúra, egy közösség. 25. alkalommal Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán különösen színvonalas programmal kedveskedik nekünk. Itt a helyünk!”- mondta el Dr. Simon István alpolgármester.

A VOLT turisztikailag is jelentős, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán kiemelte: “Sopron nem véletlenül az egyik legkedveltebb magyar település mind a belföldi, mind a külföldi turisták körében: történelmi belvárosa, borkultúrája és természeti kincsei egyaránt Nyugat-Magyarország egyik első számú turisztikai célpontjává teszik a várost. Az olyan többnapos, kiemelt események, mint amilyen például a VOLT fesztivál, tovább erősítik a város vonzerejét, egyben ráirányítják a figyelmet Sopron közvetlen környezetére is, hiszen vannak, akik a zenei programokon kívül további, sokszínű élményekre tesznek szert egy többnapos utazás során.

A fesztiválra érkezőket idén is okostelefonos applikáció segíti a tájékozódásban. A programbontáson és interaktív térképen kívül praktikus információkhoz is hozzáférhetnek a felhasználók, valamint a kedvenc eseményeik bejelölése után emlékeztetőt kaphatnak azok kezdetéről. Az applikáció természetesen ingyenesen érhető el az App Store-ban és a Google Play kínálatából.

JA és nem véletlenül lett az új SOPRON felirat a cikk kiemelt képe: ezt ugyanis a fesztivál idejére felszállítják a Lövér kempingbe, ott pedig a VOLT ART művészei fogják kidekorálni, a rendezvény után pedig az előzőhöz hasonlóan egy közterületen találnak majd neki helyet.

(ORF Volksgruppen/Sziget Sajtóiroda)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .