Menü Bezárás

Kerékpárosbarát utca lehetne

Sopronban az elmúlt évek során több fontos közlekedési útvonalat is rendbe tettek. Gondolok itt arra, hogy esetenként a közműveket is kicserélték, valamint vadonatúj aszfaltburkolatot terítettek le. Ez mindenképpen egy pozitív dolog, de azért van itt valami, amibe bele tudunk kötni mindnyájan. Mégpedig az, hogy a legtöbb esetben ugyan azokat a burkolati jeleket festették fel, ugyan azt a közlekedési rendet állították vissza, mint a felújítás előtt.

Megrögzött kerékpárosként el kell, hogy mondjam, időnként gépjárművet is vezetek, mégis sok hiányosságot tapasztalok, főként a kerékpáros infrastruktúrák terén. Itt van például a Győri út kórház előtti szakasza. Hajszálpontosan ugyan úgy festették vissza a parkolóhelyeket, így mindkét oldalon parkolnak, a busz alig fér el, egyirányú utca révén pedig ellenirányú kerékpáros közlekedési lehetőséget nem alakítottak ki. De vehetjük például a Bánfalvi utat, amit egészen a Sopron vége tábláig felújítottak, arra azonban már nem futotta, hogy bárminemű kerékpáros infrastrukturális fejlesztés kikerüljön. Feltételezem az épp most felújítás alatt álló Felsőbüki Nagy Pál utca sem lesz példastatuáló szerepű, már ami a kerékpársávot illeti.

Legutóbb a Selmeci utca egyik szakasza, pontosan a Lackner és a Fűzfa sor közötti rész került felújításra, és hát mit ne mondjak, brutál széles aszfaltréteg, mindkét oldalon parkolókkal, elfért volna kerékpársáv, még ha nyitott is, akkor is. Emellett az Ikva sori gyalogkerékpárút bekötése továbbra sincs megoldva, a Selmeciről oda felhajtani nem lehet, lehajtani róla pedig csak úgy, ha legalább háromfelé néz körbe a tisztelt kerékpáros.

Megkértem hát egyik szerkesztő kollégámat, fotóboltoljon már a Selmeci utcára kerékpársávot, meg valamit azzal a bringagyaloggal is kezdjen.

Ilyen lehetne...
Ilyen lehetne…

A bringagyalogra való felhajtásról, és az arról való lehajtásról nem tudtunk konszenzusra jutni. Hozzáértő ismerősöm szerint a legjobb megoldás az én változatom lenne, miszerint: aki a kollégium felől jön a bringagyalogon, az nem sokkal a STOP táblás kereszteződés előtt lehajt a kereszteződésbe, majd annak megfelelően halad tovább a Selmecin. A fűzfa sor felől pedig a kereszteződés után lehetne felhajtani a gyalogkerékpárútra, ami az előbb említett „nem sokkal” részig egyirányú lenne, onnantól pedig értelemszerűen kétirányú.

Valahogy így...
Valahogy így…

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .