Browse By

Kigyulladt az egykori Déli pályaudvar épülete!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint ma kora reggel lángok csaptak fel az egykori Déli pályaudvar épületében, amiben jelenleg pizzéria működött. Az oltás még órákig is eltarthat.

IMG_0441
A soproni, kapuvári és csornai hivatásos tűzoltók mellett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínre vonult, ők irányítják az oltási munkálatokat – közölte hétfőn reggel a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Az épületből kihoztak négy gázpalackot, ezeket a tűz nem veszélyeztette. Egy embert is kikísértek az égő épületből, ő az első helyszíni információk szerint nem sérült meg az eset kapcsán.
A tűzoltók készülnek a lemezborítású épület tetőzetének megbontására, emellett több vízsugárral támadják a lángokat és védik a szomszédos épületet.

Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

IMG_0436

A soproni Déli-pályaudvar több, mint 150 éves múltra tekint vissza:
Sopron város első vasútállomását, mai nevén Sopron-Déli pu-t 1847-ben építette a Sopron-Bécsújhelyi Vasút. Az akkori állomásnak különlegessége volt, hogy falazott pilléreken álló önálló vonatfogadó csarnokot (fedett peront) építettek az állomáson. 1865-ben adták át a forgalomnak a Déli Vasút Szombathely-Sopron szakaszát. Az új pálya dél felől csatlakozott az állomáshoz.
Az 1876-ban kiépült Győr-Sopron-Ebenfurth vonalon (GySEV) másik állomást építettek a városban, ez a mai Sopron nagyállomás.
Jelen állomás később a Déli Vasút saját állomása volt (nevét is innen kapta). 1902-ben több csomóponti állomás korszerűsítésével egy időszakban átépítették. A Déli Vasút felvásárlásával az állomás is a MÁV-é lett, egészen a 90-es évek végéigig a MÁV vonatok zöme (akkor még Sopron-Szombathely MÁV vonal volt!) erről a pályaudvarról indult és ide érkezett. Az utolsó menetrend szerint közlekedő vonat 1998. május 23-án indult az állomásról.

Forrás: www.vasutallomasok.hu