Közösen emlékezett Zsira és Locsmánd október 23-ára

Browse By

Közös megemlékezést tartott Zsira, és Locsmánd az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából tegnap, a két település közt, közvetlenül az államhatárnál. A megemlékezésen részt vett Nagy Ferdinánd, Zsira polgármestere, Christian Rohrer, Locsmánd polgármestere, Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, Rudolf Strommer, a burgenlandi tartományi tanács elnökhelyettese, Norbert Darabos, burgenlandi tartományi tanácsos, Nikolas Berlakovich, tartományi képviselő, Dr. Zöld Orsolya Dóra, a magyar nagykövetség konzulátusának vezetője, illetve a térség történelmi egyházainak magyar, és osztrák képviselői.

IkvaHír: DSC 2591 (Custom) - indafoto.huA megemlékezés Zsira és Locsmánd példaértékű együttműködésének segítségével jött létre, mely nem csak ez alkalommal történt már meg. A Zsira és Locsmánd (Lutzmannsburg) közti határszakasz fontos szerepet játszott az 1956 -ban menekülők életében, itt ugyanis több, mint 30.000 -en menekültek annak idején nyugatra. “Szinte minden családban van valaki, vagy van ismerőse, aki ekkor hagyta el az országot” -mondta el Zsira polgármestere.

IkvaHír: DSC 2538 (Custom) - indafoto.huChristian Rohrer, Locsmánd polgármestere elmondta, az ő generációja már csak a történelemkönyvekből, és elbeszélések alapján ismeri az ’56-os eseményeket, ezért is fontos egy ilyen megemlékezés, ahol még egykori résztvevők is szót kaphatnak. Kiemelte, a határ osztrák oldalán élők közül sokan példaértékűen segítették a bajból menekülő magyarokat, akik egy új élet, egy szebb jövő érdekében indultak nyugatnak, a szovjet megtorlás félelme elől. 60 évvel az események után lépésekkel közelebb vagyunk egy szabad Európához, és ehhez a határon átnyúló projektek hatványozottan hozzájárulnak.

IkvaHír: DSC 2541 (Custom) - indafoto.huFirlt Mátyás, országgyűlési képviselő beszédében kitért arra, 1956 viszonyítási pont a magyar nemzet, és egész Európa életében. Ekkor a magyarok a szabadság, a függetlenség érdekében lázadtak fel, hogy sorsuk felől ne idegen hatalmak döntsenek. Párhuzamot vont az 1456-os oszmán ostrom, és 1956-között, melyekben a keresztény Európa védelmezője a magyarság volt. “amikor Magyarország déli határait védi, akkor Ausztria, és Európa biztonságát is óvja. A keresztény Európa védelme azonban közös történelmi tennivalónk.” -mondta el a térség képviselője, utalva a jelenlegi menekülthelyzetre.

IkvaHír: DSC 2578 (Custom) - indafoto.huNorbert Darabos tartományi tanácsos történészként rengeteget foglalkoztot az 1. és a 2. világháborúval, és a köztes időszakkal, és egyértelműen látszik, hogy mindkét ország történései, fejlődésének iránya összefügg azzal, ami az 1. világháborúban történt. A második világháború után a politika szétválasztotta a két országot, ennek következtében tudta Ausztria 1955-ben kikiáltani függetlenségét, szuverenitását, amelyre Magyarországnak csak 1989-ben lett erre lehetősége. A 200.000 magyar menekült legfőbb útvonala Burgenlandon át vezetett, és a jelenlegi menekülthelyzetben is helyt kell állni a tartománynak, és Ausztriának is. “A kerítés nem megoldás az ilyen helyzetekre” -utalt a tanácsos Firtl Mátyás beszédére.

IkvaHír: DSC 2587 (Custom) - indafoto.huAz ünnepségen több egykori 56-os menekült is megszólalt, akik elmesélték történetüket, mit csináltak október 23-án, illetve az ezt követő napokban. A környék iskoláinak diákjai pedig magyar, és német nyelvű dalokat énekeltek, valamint további történelmi bemutató is volt. A képviselők megkoszorúzták a határ magyar, és a határ osztrák oldalán álló emlékműveket is.

IkvaHír: DSC 2604 (Custom) - indafoto.huTELJES KÉPGALÉRIA ITT!