Még akár síelhetnénk is

Browse By

Tél van, és elmondhatjuk azt is, hogy síszezon. Nem mostanában volt ilyen utoljára, de most itt van, és élvezzük (?) az előnyeit, hátrányait… Bevallom őszintén, régen Semmeringre jártam én is síelni, rokon ismerősén keresztül ilyen szervezett úton, kb fél évtizeden keresztül minden évben. Ennek egy ideje vége szakadt, de a síelés öröméről nem akartam lemondani. Próbálkoztam különböző dombokon, siklottam lefelé a Virágvölgyben, a 2010/2011-es szezonban mentem először párat a Dalos-hegyi sífelvonóval, sajnos pár hét múlva el is olvadt a hó, és többet nem is lehetett használni. A 2011/2012 szezonban ugyebár bejelentették előre hogy nem fog működni a sífelvonó, amit akkor is fájlaltam, de aztán kiderült hogy nem is volt rossz döntés, ugyanis hó sem volt.

Az idei szezonban viszont semmi előre bejelentés nem volt, a hó viszont 2 hete ellepte a környéket. Ekkor derült ki, a 2012/2013 szezonban sem fog üzemelni a berendezés. Ennek állítólag “gazdasági” okai vannak, és megint állítólag tényleg több millióba kerül üzemképessé tenni egy ilyen cuccost, állítások szerint sokat rongálták, szétdobálták az ülőtárcsákat, azt hittem azért nincs rajta egy sem, mert leszerelték. Persze akkor tényleg nem lehet gazdaságilag is “megéri” módon üzemeltetni, hogyha ingyen megy, ezt én sem várnám el, de egy 500Ft-os napi bérlet szerintem senkinek nem terhelné meg a a tárcáját.

Aztán ugye ott van a Dalos-hegyi mellett a régi sípálya, amiről már írtam régebben, romokban. A Brennbergi úti sípályából semmi sincs, csak egy szétvert “Hütte” házikó. Az egykori szánkópályán a Károly-magaslatnál semmi infrastruktúra nincs már, bár nem is tudom milyen infrastruktúra lehetett ott, konkrétan most arra gondoltam, hogy nem járt, és ezért csúszni sem lehet rajta. Meg aztán volt itt állítólag sísánc is, annak már a helyét sem tudom.

Nagyon sajnálom, hogy 2013-ban egyedül a sífutó pályák működnek a téli szezonban Sopronban, az igaz hogy Ausztria közel van, de Semmeringre eljutni is költséges, ott meg aztán a felvonó is költséges satöbbi. A legközelebbi (elvileg) üzemelő sípálya egyébként Forchtenstein-Rosalia -nál van, azaz a Fraknó vára felett, kvázi a Heuberg oldalában. Azért reménykedem benne, hogy egyszer elkészül a Dalos-hegyen a téli-nyári sípálya, amit ugye már régóta terveznek, bár ha jól rémlik, terveztek hóágyúzást is, amit idén konkrétan “biztosan nem fog megtörténni” jelzővel illettek. Szerintem biztosan lenne olyan vállalkozó, aki kezelésbe tudná venni a Dalos-hegyet, és egy versenyképes, kellemes hangulatú sípályát tudna üzemeltetni, a felvonóval. Mert hogy a sípálya most is üzemel, csak felmenni annyira nem egyszerű, sícipőben, síléccel a kezedben, ráadásul felfelé 10 perc, a lecsúszás meg körülbelül 1 perc…

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com