Menü Bezárás

Megosztja az embereket a fakivágás

Sopronban városszerte útépítés, kerékpárút-építés, járdaépítés zajlik. Ezek a fejlesztések, korrekciók azonban több faáldozatot is követelnek, ami megosztja az embereket. Az egyik leglátványosabb példa mostanában talán a Tómalom utcában látható. Az Okai utca és a körforgalom közti szakaszon több gyönyörű nagy fát vágtak ki út- és járdaépítés miatt. Na de kinek van igaza? Erre egész egyszerűen nem lehet konkrét választ adni.

Fakivágás előtt

Aki az utcában lakik, nyilvánvalóan megszokta a szép öreg fák árnyékát, nyári kánikulában a kellemes hűsítő környezetet, a szép lombkoronát. A fáknak pedig több évtized kellett, hogy ilyen méretűre nőjenek. Ugyanakkor ott van a másik oldal is, ami arról szól, hogy a fák a növekedésükkel bizony megrongálták az útburkolatot, a járdát, esetenként a házak alapját is. Ráadásul ültetett fákról van szó, amik pótolva is lesznek az útburkolat rekonstrukciója után. Viszont megint évtizedekre lesz szükség, hogy az új fák árnyékot adjanak…

Fakivágás után – Fotó: Favágás Sopron Facebook

Még lehetne aktuális példának hozni a Lövér körút és az Egeredi út kerékpáros infrastruktúra-fejlesztését. Bár most így hirtelen nem tudom megmondani, hogy az Egeredi úton is kerékpárutat alkotnak-e, minden esetre az biztos, hogy az eddigi ösvény helyén most már egy viszonylag széles útalap található, aminek bizony egy-egy helyen még pont a közepén található fa, rajta narancsszínű festékkel fújt X-el. Borítékolható, hogy mi lesz ebből. Több cserjét és kisebb fát pedig a Lövér körút mentén létesítendő új kerékpárút miatt kellett eltávolítani.

IkvaHír: DSC 9472 (Custom) - indafoto.hu

IkvaHír: DSC 9475 (Custom) - indafoto.hu

Hogy mit szól ehhez az internet népe? Természetesen a többség elítéli a fakivágásokat. De ez valahogy úgy működhet, mint a vadászat. Alapjában véve tényleg barbárság, de ha azt az oldalát nézzük, hogy bizonyos növényevő vagy mindenevő állatok túlszaporodását akadályozzák meg vadászattal, természetes ellenség híján, már érthetőbbé válik a dolog. Én maradok valahol középen, egyet is értek, meg nem is.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .