Menü Bezárás

Nyugalom, az órák rendben vannak

Az elmúlt hónapok egyik legfelkapottabb témája Magyarországon a budapesti Moszkva (Széll Kálmán) téri óra kálváriája volt. Az új óra ugyanis a tér felújítását követően be lett üzemelve, de sosem járt jól. Ez annak is volt köszönhető, hogy vezérlő egységét az óra „totemébe” zsúfolták be, a helye viszont nem ott lett volna. A hideg tél, a nedvesség pedig nem tett jót a szerkezetnek…

A Villanyóra

Na de mi a helyzet a soproni órákkal? Mert itt is van ám jó néhány analóg, digitális, toronyóra, köztéri óra, miegymás. Manapság, mikor mindenkinél van okostelefon, okosóra, karóra, okoskarkötő, feleslegesnek tűnhetnek ezek az eszközök, de úgy gondolom, hozzá tartoznak a városképhez, a városi léthez, ráadásul megspórolnak nekünk egy-két mozdulatot, míg elővennénk eszközünket. Alapvetően két típusra lehetne ezeket osztani, az egyik azok a klasszikus köztéri órák csoportja, a másik ilyen csoport pedig a közösségi közlekedés utastájékoztatásához tartozó totemoszlopok, melyek non-stop mutatják az időt.

Nem sokkal a nyári időszámítás kezdete előtt végigjártam gyakorlatilag az egész várost, és a következő tapasztalatokkal gyarapodtam köztéri órák tekintetében:
A klasszikus mutatós órák általában jól járnak, azért 1-2 perc késés valamilyen általam nem ismert okból kifolyólag előfordult. Az elmúlt évek tapasztalata alapján azonban azt hiszem, jót tett, hogy többjüket már a Schneider Óra-Ékszer tartja karban (a logó alapján legalábbis), régebben ezek nem voltak túl megbízhatóak, gyakran nem működtek, most viszont mind rendben van (nagyjából). Ilyen órákat a Várkerületen, a Széchenyi téren, a Füredi sétányon, vagy például a Teleki Pál utcában, illetve a Kossuth utcában lehet találni.
Hasonlóan jól jár az az óra is, ami a „Soproni ikertornyok” néven elhíresült toronypáros tetején helyezkedik el, a GYSEV vasútállomásnál, valamint rendben van az a „matávcom” feliratú, kissé retró kinézetű és állapotú mutatós óra is, ami a Várkerületen, a Ikvahíd sarkán látható a sarokház falán.

Régen bal oldalon is volt egy óra

Az ESMA reklámos digitális órákkal sincs gond, pontosan járnak az Ikvánál és az ÉNYKK busz-pályaudvarnál is, a lebontott WEST üzletház mellett azonban ki van kapcsolva a készülék.
Az egykoron tájékoztató jelleggel a város több pontján légszennyezettségi adatokat közlő FOK-GYEM kijelzők időt és hőmérsékletet is tudtak mutatni, ez azonban már a múlt, most leginkább a nagy semmit mutatják és a Kisalföld cikke alapján nem is fognak már egyebet sosem.

Órákat lehet még találni értelemszerűen a vasútállomáson és a buszállomáson is, ezek halál pontosak. Na jó, nem egészen, az ÉNYKK állomáson ugyanis 1 perc késés elő szokott fordulni a karórámhoz képest (ami viszont atomóra). Körülbelül ennyit késnek a városszerte megtalálható totemoszlopok is, már amelyik egyáltalán működik, nem ír hülyeséget, nincs lefagyva, vagy egyáltalán a helyén van. A IV. László király utcai például momentán teljesen sötét, a Lackner Kristóf utcai pedig tavaly óta nincs a helyén.

A totemoszlop hűlt helye (2017 decemberi kép, azóta nem sok minden változott)

A köztéri órákkal láthattuk, hogy >nagyjából< rendben vannak a dolgok, de mi a helyzet a toronyórákkal? Ott már változatos a helyzet. Előfordulnak 1-2-3 perces egyenlőtlenségek, például a Tűztorony egyik oldalán kissé mást mutat az óra, mint a másik oldalán, de ugyan ez érvényes az Evangélikus templomra is. Akad olyan toronyóra is, ami már egy órát siet, a Hajnal téren ilyen például. De van olyan is, ami egyáltalán nem működik…

Konklúziót nem írnék most, inkább következzék egyik kedvenc Coldplay slágerem.

Kifelejtettem valamit? A komment szekció bárki számára térítésmentesen elérhető!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .