Menü Bezárás

Olivabogyó terem a Fertő partján

Ami Görögországban, Olaszországban, Horvátország tengerparti részén vagy Spanyolországban teljesen átlagos, az a mi környékünkön még egészen újszerű. Egy alsó-ausztriai pár alapos kutatás után olivabogyó termesztésbe fogott a Fertő tó nyugati partján – írja az ORF Burgenland cikkére hivatkozva az Őrvidékhír.hu.

Fotó: ORF Burgenland

Fertőmeggyes (Mörbisch) mellett a dombvidék egy részén szokatlan látványba botolhat bárki: a megszokott szőlőültetvények mellett oliva facsemetéket is találhatunk. Franz Günther és Sabine Haider gondoltak egy nagyot, és alapos utánajárást követően a Fertő tó környékét találták megfelelőnek arra, hogy olivabogyót termesszenek. A kis területen 2017 tavaszán összesen 59 olivabogyó csemetét ültettek el, melyek most hoztak először termést. Az akkor 6 éves csemetéket Olaszországból szerezték be, a terület pedig azért tűnt alkalmasnak, mert a tél nem olyan hideg a speciális klíma miatt.

Mintául a Garda-tó környékét tanulmányoztak. A fák akár -10 fokig is kibírják gond nélkül, így megfelelőnek tűnik a környék. Olajbogyó préseléshez sokkal több növényre lesz szükség, ha működik a dolog, úgy tervezik, hogy egy környékbeli területre nagyjából ezer darab olajfát ültetnek, az pedig már elegendő a gazdaságos működéshez. A termesztőket ráadásul a gráci Karl-Franzens-Universität is támogatja. A projekt hivatalos weboldala: www.olivia.bio

(Őrvidékhír)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .