Menü Bezárás

Olvasói levél – A zöldhulladék égetéséről

Elérkezett a tavasz!

Sokaknak ez azt jelenti, hogy égessük el a kerti zöldhulladékot a vetés és a kertszépítés előtt, mert „utunkban” van, és „ne zavarja” a kert szépségét!

Sopronban az Önkormányzat rendelkezésben határozta meg a szabadtéri növényi hulladék égetését.

A 2015 március 5-én hatályba lépett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 225. § – 226.§ bekezdése szabályozza a szabadtéri növényi hulladék-égetés feltételeit, mely kapcsán két alapvető esetet különböztetünk meg.

A belterületen végzett növényi hulladék-égetés és a külterületen végzett növényi hulladékégetés. A külterület kapcsán a közigazgatásilag Sopron városhoz tartozó, de nem belterületi szabad tér, kert, mezőgazdasági művelési ág, gyümölcsös, szántó is külterületnek minősül.

A belterületen végzett növényi hulladék égetésének feltételeit a Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 54/2005. (XII. 21.) önkormányzati rendelete szabályozza, mely alapján a kerti hulladék elégetése március 1-április 30-ig valamint október 1-november 30-ig vasárnap kivételével minden nap 8:00 -18:00 között engedélyezett. Ezen időszakban is csak szélcsendben szabad tüzet gyújtani, így érdemes előtte az időjárásról tájékozódni. Az elmúlt évek során tapasztalhattuk, hogy gyakran pillanatok alatt szép napos szélcsendes időből viharos erejű széllökések keletkeznek, ezért nem elegendő az aktuális időjárást megfigyelni a tűzgyújtás előtt, hanem feltétlenül tájékozódni szükséges az előrejelzésekről is.

A tűzgyújtást minden esetben telefonon be kell jelenteni a Soproni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság ügyeletén a 0699/510-672 vagy a 0699/510-617 telefonszámok valamelyikén.

BALF 2Az avarégetés légszennyezése és az emberi egészségre gyakorolt hatása, gazdasági károk

Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban az váltja ki, hogy alacsony a tűz hőmérséklete, így aminek égni kellene nem ég el, vagy csak félig. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett mérgező szén-monoxid keletkezik. De vegyük csak sorra, egy átlagos kupac – példánkban ez legyen 100 kg – elégetése során milyen anyagok keletkeznek1 és azok milyen hatással vannak a szervezetünkre:

  • Szén-monoxid: 3-8 kg (= 3-8 milliárd mikrogramm – μg)
    Azonnali hatása: fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése. Tartós hatása: a szívizmot ellátó koszorúerek keringését csökkenti, elősegíti a koszorúérelmeszesedést,szűkíti a koszorúereket, növeli a szívinfarktus kockázatát. Akadályozza a vér oxigénszállító képességét. Egészségügyi határértéke 10000 μg/m3.
  •  PM10 (10 mikrométernél kisebb levegőben lebegő részecskék): 0,5-4,6 kg (= 0,5-4,6 milliárd μg)
    Azonnali hatás: asztmás roham, légúti irritáció, szív és érrendszeri zavarok. Tartós hatás: rákkeltő, immunrendszer károsító, szívinfarktus, agyérgörcs, tüdőgyulladás. Egészségügyi határértéke 50 μg/m3.
  •  Szénhidrogének: 1,5-2 kg
    Rákkeltők, mutagének, károsítják az immunrendszert. Ha a születés körüli időszakban jutnak be a szervezetbe, életre szólóan megváltoztathatják a hormonok termelését.
  •  Nitrogén-oxidok: 20 g (= 20 millió μg)
    Izgatja a szemet és a légzőszervet. Belégzése tüdővizenyőt okozhat, hatással lehet a vérre, okozhat methahemoglobin képződést. Egészségügyi határértéke 200 μg/m3.
  •  Metil-etil-keton: 3,6 g
    Irritálja/izgatja a szemet és a légzőrendszert, hatása lehet a központi idegrendszerre, toxikus hatása lehet az emberi reprodukcióra.
  •  Etil-benzol: 3,3 g
    Irritálja/izgatja a szemet és a légzőrendszert, hatása lehet a központi idegrendszerre, hatással lehet a májra és vesére, rákkeltő, hatása lehet az emberi reprodukcióra.
  •  Sztirén: 6,8 g
    Irritálja/izgatja a szemet és a légzőrendszert, belégzése tüdővizenyőt okozhat, hatása lehet a központi idegrendszerre, lehetséges emberi rákkeltő, halláskárosodást okozhat, hatása lehet az emberi reprodukcióra.
  •  Fenol: 3,3 g
    Az anyagnak hatása lehet a központi idegrendszerre, szívre, a vesére, okozhat görcsöket, kómát, szívműködési zavarokat, légzési elégtelenséget, ájulást.
  •  Dibenzo-furán: 0,45 g
    A Seveso-i katasztrófát a nagyon hasonló vegyi felépítésű dibenzo-dioxin okozta. Rákkeltő anyag, károsíthatja a hormonrendszert. Születési és fejlődési rendellenességeket okozhat, immunrendszert károsíthatja, a szervezetben felhalmozódik, nem bomlik le.
  •  Benz-a-pirén: 0,06 g (=60 millió nanogramm)
    A BaP az egyik legveszélyesebb vegyület, a WHO szerint az I. veszélyességi kategóriába tartozik, egészségügyi határértéke 1 nanogramm/m3. Az anyag emberi rákkeltő. Öröklődő genetikus károsodást okozhat az emberi csírasejtekben. Állatkísérletek arra utalnak, hogy ennek az anyagnak toxikus hatása lehet az emberi reprodukcióra.

A fenti példában szereplő kupac avar elégetésével annyi PM10 részecske jut a levegőbe, mely kb. 90 millió köbméter levegőt szennyez el egészségügyi határérték felett. Ez ma egy közepes település teljes légköre egy őszi estén.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása(2) szerint az légszennyező részecskék(3) koncentrációjára nem tud meghatározni olyan határértéket, amely alatt biztosan nem károsítják az emberi egészséget. Álláspontja szerint ezek a részecskék nagy számban bizonyítottan rákkeltők. Belélegezve lerakódnak a tüdő legmélyén, ott gyulladást váltanak ki. A véráramba is bekerülnek a részecskék felszínén megtapadó súlyosan egészségkárosító, gyakran rákkeltő anyagok, és a szervezet más részein fejtik ki súlyosan káros hatásukat. Igazi tragédiát jelent az általuk okozott sok szív- és érrendszeri megbetegedés (vérrögképződés révén), illetve az asztma és allergia is. A dízelmotorokból származó részecskék trombózist okozhatnak az agyban(4). Patkánykísérletek szerint az ultrafinom részecskék belső vérzéseket is okozhatnak a tüdőben. Sajnos a hatás akár generációkon át érvényesül, az anyák szervezetébe jutó részecskék autizmust okozhatnak(5) a születő gyermekben, vagy hirtelen csecsemőhalált(6).

A légszennyező részecskék emellett rátapadva a növényi pollenek felületére a polleneket is agresszívabbá teszik(7), illetve a pollenekkel együtt ezek a káros anyagok is bejutnak a szervezetünkbe.

A finom részecskék (PM2,5) évente csaknem 11 000 ember idő előtti elhalálozását okozzák hazánkban az Európai Bizottság megbízásából készült tanulmányok(8) szerint. Ez Magyarországon 106 511 életév elvesztését jelenti évente, tehát aki emiatt a szennyező miatt halálozik el idő előtt, átlagosan 10 évet veszít életéből. A PM2,5 okozta megbetegedések miatt pedig 2010-ben 2 592 155 munkanap esett ki, és a 2015. évi előrejelzések is hasonló számokat mutatnak.

A WHO egy másik tanulmányában néhány hónapja közölte(9), hogy Európában a légszennyezés 1,6 trillió dollár, Magyarországon 40 milliárd dollár, azaz fejenként évente több mint 1 millió forint kárt okoz évente.

Miért az ultrafinom részecskékre kell figyelnünk?

A hatályos uniós(10) és hazai jogszabályi előírások szerint a részecskeszennyezettség (PM10 – 10mikrométernél kisebb részecskék) évente legfeljebb 35 napon lépheti túl az egészségügyi határértéket (50 mg/m³). Az elmúlt 10 évben az ilyen napok száma Budapesten évente ennek körülbelül a kétszerese-ötszöröse volt (évi 60-180 nap). A részecskék tömege azonban

nem jellemzi pontosan azok egészségkárosító hatását, hiszen ezen a mérettartományon belül is jelentős méretbeli és számbeli szórásban lehetnek jelen a levegőben, melyről a mérések nem adnak információt. Az ultrafinom részecskék (0,1 mikrométernél kisebb) nagyon nagy számban vannak jelen a levegőben. Az összes részecske 86 százaléka darabszámra ultrafinom, viszont a részecskék tömegének ez mindössze 1 százalékát adja(11). A kisebb részek nagy fajlagos felülete miatt az egészségkárosító hatásuk más, a kibocsátás csökkentésére is más stratégiák szükségesek. Ezt számos tudományos vizsgálat(12) mutatta. Ezért fontos az 1,0 (0,1) mikrométer méret alatti tartomány esetén a részecskék számának a mérése. Összehasonlításként: az emberi hajszál keresztmetszete 60 mikrométer, a jogszabály a 10, valamint a 2,5 mikrométernél kisebb részecskék tömegének mérését írja elő, az emberi tüdőben a léghólyagocskák bejáratának az átmérője 200 mikrométer, a sejtsor

vastagsága, mely a hajszálerekben a vért és a tüdőhólyagban a levegőt választja el, mindössze 0,5 mikrométer. Az ultrafinom részecskék mérete 0,1 mikrométer alatti.

A szilárd tüzelésből, avarégetésből jellemzően 20 és 300 nanométer közötti láthatatlan (a látható fény hullámhosszánál kisebb) részecskék kerülnek nagy számban a levegőbe.

Pontosan ez a helyzet a soproni településrészen Balfon, ami a világörökség része, NATURA 2000 természetvédelmi terület. Itt az emberek a törvényt nem ismerve, vagy ismerve de nem betartva a törvényeket viselkednek. Nyugodt szívvel égetnek a hét minden napján zöld hulladékot, (meg esetleg mást is a szagokból ítélve) egész évben tudva, hogy bármit tehetnek mert senki azaz egy végrehajtó szerv sem jár el ellenük.

Ebben a városrészben is működik óvoda és iskola, ahol a gyermekeinket biztonságban gondoljuk. Testnevelés órán vagy csak játszani a gyerekek kimennek az intézmények udvarára, ahol ezt a levegőt lélegzik be. Itt üzemel egy Neves Szanatórium is, ahova mozgásszervi beteg emberek jönnek el az ország minden részéből gyógyulni. Tavasztól őszig magas a turisták száma is, hiszen a gyönyörű környezet, a fertő parti kerékpár út sokakat vonz ide. Így a helyi borászok, kézművesek, iparosok, a fertőparti gasztronómia is profitál e a táj szépségéből.

Úgy gondolom, elég azt is elviselni, hogy rengetegen nem megfelelő fűtési rendszerrel ellátott házak lakói egész fűtési szezonban helytelenül égetnek, és ezáltal rengeteg káros füst távozik el a kéményeiken keresztül. Az emberek gondolkodásának megváltozása, tájékoztatása, egészséges életmódhoz való hozzáállásának változása, környezetbarát fűtési rendszerek kialakítása hosszabb de megvalósítható folyamat része.

De a szabadtéri égetésnek igenis véget KELL vetni.

BALF 1Vannak egyszerű és környezetbarát megoldások a zöldhulladék kezelésére.

  • Első lehetőség: A saját kerti komposztálás. Ingyenes és a környezetbarát megoldás. A komposztált zöldhulladékból egy maximum két éven belül értékes feketeföldet nyerünk, amibe minden cserepes növényünket átültethetünk, így biztosítva azok tápigénye kielégítését. Nem kell többet műtápot vásárolnunk. A kisebb ágakat le lehet darálni.
  • Második lehetőség: Az STKH Harkai úti komposztálóba évi 6 alkalommal alkalmanként 300kg kerti zöldhulladékot teljesen ingyen hétfőtől – péntekig 8-18 óra szombaton pedig 8-16 óra között lerakhatja, ahol elvégzik a szakszerű komposztálást.
  • Harmadik lehetőség: STKH zöldhulladék-gyűjtő zsák. A fák, bokrok lombjának őszi hullása és a tavaszi kerti munkák idején előre meghirdetett módon zöldhulladék-gyűjtést szervez. A kertekből összeszedett, a zöldhulladék-gyűjtő zsákba gyűjtött leveleket, apró gallyakat telefonos bejelentés után, a megadott gyűjtési napokon elszállítják. Bejelentés: 99/506-483

A 170 l-es zöldhulladék-gyűjtő zsák 200 Ft-os áron megvásárolható.

Zöld Állomás üzletünkben (Sopron, Mátyás király u. 34.); COOP üzletekben Fertőhomok, Hidegség, Nagycenk, Nagylózs, Pinnye, Sopronkövesd településeken; Háztartási boltban Hegykő településen.

Láthatjuk, hogy több lehetőség is létezik környezetbarát zöldhulladék kezelése, és ezek nem csak papíron. Ha a gyermekeink egészsége az ideérkező gyógyulni vágyó szanatóriumi betegek egészsége, ha a bevételt hozó turizmus számunkra fontos, ha a tüdőrákban szenvedő gyermekünk kérdése „miért nem tettél ez ellen semmit, ha tudtad, hogy rákos lehetek? Miért hagytad, hogy ilyen környezetbe nőjek fel?” őszintén szeretnénk válaszolni, akkor ettől az egészségre és környezetre is káros 54/2005. (XII. 21.) önkormányzati rendelettől búcsút kell vennünk, és a szabadtéri növényi hulladék égetését belterületen, és külterület azon részein ahol 3km-en belül lakott terület van BE KELL TILTANI!

Tisztelettel: Dipl.-Kff. BERN BEÁTA

Források:

http://publik.tuwien.ac.at/files/PubDat_168381.pdf
http://www3.epa.gov/ttnchie1/ap42/ch02/final/c02s05.pdf
http://www3.epa.gov/ttnchie1/eiip/techreport/volume03/iii16_apr2001.pdf
http://www.fire.uni-freiburg.de/vfe/Emissions-Open-Burning-Lemieux-etal-2004.pdf
http://www.marama.org/visibility/Calculation_Sheets/OB_MSW_YardWaste.pdf
http://burningissues.org/lukebiomass.html
http://eprints.qut.edu.au/16492/1/Arinto_Wardoyo_Thesis.pdf
http://www.ewg.org/chemindex/list

2 http://whqlibdoc.who.int/hq/2006/WHO_SDE_PHE_OEH_06.02_eng.pdf
3 http://en.wikipedia.org/wiki/Ultrafine_particle
4 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19560508
5 http://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/fine-particulate-air-pollution-linked-with-increased-autism-risk/
6 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15367319
7 http://www.lelegzet.hu/archivum/1995/07/1240.hpp.html
8 http://ec.europa.eu/environment/air/pdf/TSAP CBA.pdf
9 http://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/press-releases/2015/04/air-pollution-costs-european-economiesus$-1.6-trillion-a-year-in-diseases-and-deaths,-new-who-study-says
10 http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32008L0050&rid=2
11 http://www.tsi.com/p-trak-ultrafine-particle-counter-8525/#faqs-container
12 http://annhyg.oxfordjournals.org/content/41/inhaled_particles_VIII/19.full.pdf

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .