Online szentmise Darázsfaluból

Browse By

Željko Odobašić, Darázsfalu lelkésze új utakat keres az egyház számára. Azt az ötletet találta ki, hogy a szentmisék legyenek az interneten élőben közvetítve, mind hangban, mind képben. “Egyre kevesebb fiatal, de egyaránt egyre kevesebb idősebb látogatja a templomot. Az emberek nem ateisták, kényelmi okokból nem jönnek” -mondta Odobašić a Bezirksblatt kismartoni kiadásának.

Két helyről is lesz online közvetítés, Darázsfalu mellett Oszlopról is, ugyanis a lelkész ott is tart szertartásokat. A karácsonyi szentmisét világszerte online szeretné közvetíteni, ám ennek anyagi vonzata is van, egy ilyen közvetítés körülbelül 2000€-ba kerül. Az első két közvetítés még ingyenes volt, de így egy évben 2-3 mise közvetítésére van lehetőség Darázsfaluban. A lelkész nagy álma, hogy a burgenlandi katolikus egyháznak legyen saját filmes csapata. “172 településünk van, bárhonnan közvetíthetnénk Istentiszteletet! Horvátországban működik a koncepció, pedig ott is kevés erőforrásra van lehetőség”.

A zágrábi püspök is látta a darázsfalvi mise közvetítését. “Kellemes meglepetés volt, és egy új utat mutatott nekünk” -mondta a püspök. Odobašić egyébként a közvetítés után kapott visszajelzést Németországból, Olaszországból és Argentínából is. A lelkész ezen kívül is próbálja a hitet az emberekhez vinni. Oliver Dragojevic is először itt énekelt templomban, 1300 néző előtt, és Obadasic szeretné, ha további, vallással összefüggő koncertek is helyet kapnának.

Bezirksblatt nyomán