Páneurópai mozdony II.

Browse By

Egy nappal a sopronpusztai Páneurópai Piknik évfordulója előtt felavatták Sopronban a 25 évvel ezelőtt történt eseményeknek emléket állító matricás mozdonyt. A mozdony designja sok meglepetést nem hozott, hiszen az általunk már június végén bemutatott német Páneurópai Piknikes mozdony grafikáját ültették át a Győr-Sopron-Ebenfurthi Vasúttársaság mozdonyára is.

Bejár az első vágányra az új matricás mozdony.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára beszédében úgy fogalmazott: 1989 a magyar történelem kiemelkedő jelentőségű éve volt. Magyarországon olyan változások indultak el ekkor, amelyek következtében hazánk mára ismét elfoglalhatta méltó helyét Európában. Az államtitkár kitért arra is: a magyar vasúttársaságok előtt nemzetközi viszonylatban is nagy lehetőségek állnak, ezért a kormány továbbra is kulcsszerepet szán a kötött pályás közösségi közlekedés fejlesztésének, növelve az ország gazdasági versenyképességét.

A mozdony grafikai elemei az 1989-es eseményeknek állítanak emléket: a Sopron felől a határon át Ausztria felé, az értékeiket hátrahagyva menekülő emberi alakok mögött feltűnik egy őrtorony, a vasfüggönyt pedig a mozdony oldalán végigfutó szögesdrót szimbolizálja. A háttérben az égbolt a magyar, osztrák és német nemzeti lobogó színeit tükrözi. A menekülő alakok a grafika szerint végül eljutnak Berlinbe, Brandenburgi kapuig, és bontani kezdik a berlini falat.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója ünnepi köszöntőjében elmondta: a vasfüggöny, az országhatár egykori lezárása érzékenyen érintette a magyar-osztrák vasúttársaságot. Példaként említette a soproni vasútállomást, amely a mai napig magán hordozza azoknak az időknek a nyomát, amikor még külön kellett választani a Magyarországra és Ausztriába utazókat. Ezért is fontos, hogy a GYSEV Zrt. a tematikus mozdonnyal méltó módon emlékezik a 25 évvel ezelőtti eseményekre.
Az ünnepségen Firtl Mátyás, Sopron és térségének országgyűlési képviselője köszönetet mondott a GYSEV Zrt.- nek, hogy élen járnak a régió fejlesztési munkálataiban. Kiemelte, az egykor és ma is a szabadságot jelképező vasúttársaság tematikus mozdonya méltó emléket állít az évfordulónak.
Az ünnepélyes szalagátvágáson részt vett Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnöke és Gerhard Steier, a Burgenlandi Tartományi Parlament elnöke is.

Szalagátvágás Fotó: Horváth Norbert

A két Páneurópai Piknikes mozdony kivitelezője ezúttal is a Loc&More Kft., míg a tervek megálmodója Tranta Péter soproni grafikus volt.
Míg a német MRCE vasúttársaság Páneurópai Piknikes mozdonya az interneten fellelhető képek tanúsága szerint Berlin és Hamburg között közlekedik, addig a ma felavatott GYSEV-es gép első útja Sopronból Budapestre vezetett a Kékfrankos InterCity vonattal. A címlapfotón stílusosan az Ikva felett örökítettük meg az első utat 😉

A szintén Sopronban felmatricázott németországi MRCE vasúttársaság mozdonya a képen éppen egy Hamburg-Berlin gyorsvonatot továbbít. A 25 éve Sopronban történt eseményeknek is köszönhetően ezt már gond nélkül megteheti az újraegyesített Németországban… Fotó: C. Schumny/Flickr


Videó: diesurbis

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com