Menü Bezárás

Pusztítás engedéllyel? Vajon mi történik a Lővérekben?

Nem csak a környék lakói, hanem minden Sopront szerető ember értetlenül és szinte tehetetlenül áll a Hársfa soron történtek miatt. A Zettl-Langer Villa kertjében több fát vágtak ki, olyan fákat melyek első ránézésre teljesen egészségesnek tűnnek, már amennyire a feldarabolt állapotban erre következtetni lehet, bár nem vagyok szakember, csak egy laikus. Amit lehet tudni az annyi, hogy a tulajdonos rendelkezik engedéllyel, ami 21 fára szól, de kizárólag azokra, melyek törzsében súlyosabb, ötven százalék vagy az feletti szilárdságcsökkenést mértek a szakemberek, valamint azokra az egyedekre, melyek erősen megdőltek. Szigorúan a szakemberek által kijelölt fákra. A soproni hatóság az engedélyezés mellett minden kivágott fára előírt pótlást, amelyben pontos fajtát és méretet jelöltek meg.

A kivágások miatt azonban többen összefogtak, hogy tegyenek valamit, hiszen egyrészt valóban hihetetlen hogy Sopron, egyik helyi védettség alatt álló ingatlanján ilyen jellegű és mértékű „ritkítás” mehet végbe, másrészt nem mindenki van arról meggyőződve, hogy valóban azokat a fákat vágták ki, melyekre az engedélyek szóltak. Mindenesetre nagy a valószínűsége annak, hogy újabb hatósági ellenőrzés lesz a helyszínen, hogy valóban meggyőződjenek arról, hogy az engedélyezett fák kerültek kivágásra. Ez rendben is van, no de, itt jön a de … Mi van ha nem azokat vágták ki? Sajnos ezek a fák már akkor is a láncfűrészek áldozatává váltak, és egy esetleges pénzbüntetés sem fogja helyreállítani a természet szépségét, maximum hosszú-hosszú évek múlva lesz hasonló a környezet, ha az új csemeték, akkor már hatalmas pompájukban örvendeztetik meg majd az arra járókat. Azonban adjuk meg az esélyt arra is, hogy tényleg az engedélyezett fák lettek kivágva, hiszen nem mindig a negatívumot kell keresni. Ebben az esetben véleményem szerint érdemes lenne átgondolni az illetékeseknek az ilyen és ehhez hasonló engedélyek kiadását, esetleg szigorítani azokon, hiszen a környezeti értékekről és szépségekről nem csak beszélni kell, hanem megóvni és tenni is érte.

A facebookon egy oldal is létrejött a SOPRON LŐVÉREKÉRT ÖSSZEFOGÁS néven, ahol a környéken élők és a szimpatizánsok, a tenni akaró emberek keresik a lehetőségeket arra, hogy megmentsenek minden hasonló fakivágást a városrészben, illetve kifejezzék nem tetszésüket a Zettl-Langer Villa parkjában történtek miatt. Az oldal tagja várják azok jelentkezését is, akik segíteni tudnak az ügyben illetve abban, hogy ne történhessen hasonló eset a Lővérek egyéb területein.

Cikkünk a SOPRON LŐVÉREKÉRT ÖSSZEFOGÁS facebook oldal képeivel és információi nyomán készült.

L.L.ZS.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .