Menü Bezárás

Soproforno – a feltörekvő soproni gasztrokör

Szinte észrevétlenül robbantak be a soproni életbe 2014 decemberében, mégis süteményeikkel számos helyre hívták már meg és hívják is folyamatosan őket – ők a Soproforno névre keresztelt soproni gasztrokör.

Minden ott kezdődött, hogy Balázsi Anna 2013 februárjában csatlakozott a Restaurant Day-hez, a negyedévente megrendezett nemzetközi kezdeményezéshez, amely apropója, hogy a kitűzött dátumon bárki nyithasson éttermet – legyen az lakásétterem, grillezés vagy piknik egy parkban. Anna ez utóbbi mellett döntött, s a következő alkalommal, májusban három barátnője is csatlakozott az Erzsébet kerti, majd Deák téri közösségépítő rendezvényhez. A csapat létszámával egyenes arányosságban nőtt a lelkesedésük is, így egy évvel később a Schmauser sátorhelyisége, majd novembertől a Búgócsiga Akusztik Garden biztosított lehetőséget az esemény megrendezésére.  A négy lányból, kis asztalnyi süteményből és pár érdeklődőből mára már tíz állandó csapattag, 30-40 kreáció és hatalmas vendégsereg jellemzi a soproni Restaurant Day-eket, nem beszélve a fogások sokrétűségéről: a megszokott édességeken kívül már saláták, pizzák és húsételek is tarkítják a választékot – természetesen ezek ugyanúgy az egészségtudatosság jegyében készülnek, mint a desszertek.

restday
A fejlődés szembetűnő – fotó a 2013. novemberi és az egy évvel későbbi, 2014. novemberi Restaurant Dayről

 

A nagy sikeren felbuzdulva jött az ötlet, hogy szintet lépve, a Restaurant Day-t továbbgondolva más rendezvényeken is részt vegyenek süteményeikkel, és még saját projekteket is szervezzenek. Így alakult meg a Soproforno. A név egy szójáték: Sopron városát és az „al forno”, azaz „sütőben sült” szavakat rejti.

Hívták meg őket már a Synchro Sopron Sportegyesület szinkronúszó gálaestjére, Pénzel Péter kiállításának megnyitójára, de a sopronkövesdi Alkotóházba is. A jövőbeli terveik pedig még kecsegtetőbbek: havi szinten terveznek előadásokat többek között a vegetarianizmusról, a nyers ételekről, a sportolók táplálkozásáról vagy a superfoodokról. A Final Cat Rövidfilm Klub eseményein is rendszeresen jelen lesznek, biciklitúrát és erdei sétát terveznek, valamint meghívást nyertek a nagyszabású soproni Tündérfesztiválra is, mely időpontja június 27.

A lányokkal legkorábban a következő Restaurant Day keretében már most vasárnap, február 15-én, 16:00-18:00-ig találkozhattok, ahol ezúttal a paleo táplákozásé lesz a főszerep. A 40-féle paleo és egyéb finomság mellett a PALEOtthon megálmodói, Koch-Babics Éva és Koch László, illetve a Soproni paleolit baráti kör alapítója, Domnánics Kátya tart előadást. A lánycsapathoz csatlakozik most három fiú is, akik helyben főzött hagymás babbal készülnek és a Soproforno reményei szerint több Restaurant Day-en is élvezhetitek még a társaságukat és főztjüket.

A legutóbbi Restaurant Day-ről itt találtok két videót:

https://www.ikvahir.eu/viii-restaurant-day-sopron/9014

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .