Sopronban újra növekedésnek indul az ingatlanpiac?

Browse By

Míg az országban átlagosan 2015-ben indult el az ingatlanpiac látványos növekedése, és ez a folyamat azóta sem állt meg, addig Sopronban ez a folyamat már 2014 elején, 2013 év végén tapasztalható volt. Viszont most úgy néz ki, hogy alábbhagy a növekedés a városban, hiszen 2016 és 2017 között nem volt túl jelentős az ingatlanok drágulása, mindösszesen 2%-kal növekedtek az átlagos négyzetméterárak. Az is megfigyelhető viszont, hogy a tavalyi év végén, mintha új lendületet kapott volna ez az iparág. Majd kiderül a 2018-as adatokból, hogy valóban így lesz-e, vagy csak ideiglenes ez a növekedés is.

Nem számottevő a drágulás Sopronban

Az országos átlagnál ugyan kisebb mértékben emelkedtek az átlagos négyzetméterárak, de számokban kifejezve még mindig drágábbak az ingatlanok Sopronban. Az eladó házak Sopronban átlagosan 4,5%-kal lettek drágábbak 2017-ben, ami nagyjából megegyezik az országos átlaggal, ami 5% volt. Azt is megfigyelhetjük, hogy más városokkal ellentétben itt időszakos árnövekedések jellemzőek, ingadoznak az árak.

Burgenlandban kétszer többe kerülnek az ingatlanok

Magyarországon nagy mérföldkőnek számított, hogy az átlagos négyzetméterárak tavaly átlépték a 300.000 Ft-os határt, mindeközben a határon túl a magyarlakta területeken átlagosan 500-700.000 Ft négyzetméterár jellemző. Majdhogynem dupla áron juthatunk hozzá egy ingatlanhoz a határon túl, mint itthon. A többi ausztriai városhoz képest még így is olcsónak számítanak az itteni ingatlanok. Míg Magyarországon 10% feletti, addig Ausztriában mindössze 5%-os áremelkedés volt 2017-ben, ami megegyezett az átlagos európai ingatlanárak növekedésével.

Napi középárfolyamon számítottuk át az értékeket (310Ft/€)

Burgenlandban jelentős különbségek vannak:

Mint arról már írtunk cikkünkben, hogy viszonylag olcsónak számítanak az itteni ingatlanárak, azért itt is vannak különbségek az egyes települések között. Akár kétszeres árbeli differencia is lehet a különböző városok között. Meglepő, de vannak olyan települések, ahol a soproni árakkal kb. megegyezően 400.000 Ft-os átlagos négyzetméteráron juthatunk hozzá a lakóingatlanokhoz, mint például Németújváron vagy Gyanafalván, de vannak jóval drágább települések is, ahol akár a 800.000 Ft-ot is meghaladhatja ez az összeg, mint Kismartonon, de Nezsider sincs sokkal lemaradva a 789.000 Ft-os átlagos négyzetméterárakkal.

Napi középárfolyamon számítottuk át az értékeket (310Ft/€)

4 millió Ft egy négyzetméternyi lakóingatlanért?

Bécsben akár 4 millió forintot is fizethetünk egy négyzetméternyi lakóingatlanért, ha ragaszkodunk, ahhoz, hogy a központban szeretnénk lakást vásárolni. Ha nem ragaszkodunk a városközponthoz, akkor is 1-2 millió Ft-os átlagos négyzetméterárakkal kell számolnunk. Ez talán kicsit elképzelhetetlen egy átlagos magyar ember számára, de abba se felejtsünk el belegondolni, hogy, mint a többi nyugati országban, itt is sokkal magasabb azoknak az aránya, akik nem a saját lakásukban laknak, hanem albérletben.

Forrrás: Ingatlannet.hu