Menü Bezárás

Újdonságok a GYSEV háza tájáról

Forgalomba állt az összes új FLIRT2 típusú motorvonat a GYSEV Zrt. flottájában, illetve átadták a felújított Széchenyi Múzeumvasutat is.

Megduplázta villamos motorvonatai számát a GYSEV Zrt.

Lezárult a GYSEV Zrt. újabb motorvonat beszerzési projektje, ezzel 20 darabosra bővült a vasúttársaság FLIRT-flottája. A fejlesztésnek köszönhetően a GYSEV teljes, villamosított vonalhálózatán modern motorvonatok szállíthatják az utasokat a regionális közlekedésben.

A magas kényelmi színvonalú, biztonságos és gazdaságosan üzemelő motorvonatokkal 2013-tól ismerkedhetett meg a nyugat-dunántúli utazóközönség. A GYSEV két projekt keretében tíz FLIRT motorvonatot vásárolt és állított forgalomba 2013. és 2015. között. A vasúttársaság 2016-ban jelentette be, hogy megduplázza FLIRT-flottáját, és újabb tíz új, villamos motorvonatot vásárol a gyártó Stadlertől.

Az új generációs FLIRT motorvonatok megfelelnek a legújabb Crash ütközési normáknak is, nagyobb biztonságot nyújtva a mozdonyvezetőnek, emiatt az új járművek az előző generációs motorvonatokhoz képest 2,8 méterrel hosszabbak. A 77,1 méter hosszú, négyrészes motorvonatok összesen 208 ülőhellyel rendelkeznek, a dinamikus járművek 39 másodperc alatt érik el a nulláról a 120 km/órás sebességet.

A harmadik generációs FLIRT-öket is tágas, többfunkciós beszállóterek jellemzik, amelyek gyors utascserét tesznek lehetővé. Az alacsonypadlós kialakításnak köszönhetően a kerekesszékkel, kerékpárral vagy babakocsival utazók is kényelmesen használhatják az új járműveket. A vonatokat légkondicionálóval, korszerű utastájékoztató és kamerarendszerrel, WIFI-vel, mobiltelefonok, tabletek és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, továbbá páholyos elrendezésű ülésekkel szerelték fel.

A járművek részben magyar gyártásúak: a Stadler szolnoki üzemében gyártották le a vonatok alumínium kocsiszekrényeit, itt kapták meg a kocsiszekrények a jellegzetes zöld-sárga-szürke színű külső festést, emellett a svájci gyártású forgóvázakat szintén Szolnokon szerelték be a járművekbe.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztériumeurópai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta: a vasút nem vesztett jelentőségéből az elmúlt mintegy másfél évszázadban – annak ellenére sem, hogy folyamatosan megjelentek más lehetőségek is mind a közösségi közlekedés, mind a szállítmányozás terén. Mint mondta, ez is jól mutatja, hogy a vasút kiemelt figyelmet érdemel. „A közlekedési infrastruktúra korszerűsítése nemzeti és európai érdek. A Széchenyi 2020 programban ezért több mint 1200 milliárd forint értékben támogatjuk a korszerű és minőségi közlekedés fejlesztését” – mondta.

A Sopronban megtartott átadási ünnepségen Dr. Pafféri Zoltán, a Miniszterelnöki Kormányiroda társasági portfólióért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: „A mostani beszerzés eredményeként az országban jelenleg összesen 143 FLIRT motorvonat közlekedik. Ezek a járművek segítenek a kormányzat azon törekvését megvalósítani, miszerint minél több utas vegye igénybe a közösségi közlekedést. A GYSEV Zrt. a beszerzésnek köszönhetően olyan színvonalú szolgáltatást tud nyújtani, amely példa lehet az egész országban.”

Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok, soproni önkormányzati képviselő kiemelte, hogy a város és a térség szempontjából óriási előrelépést jelent a villamos motorvonatok forgalomba állítása, amelynek nyertesei a régióban élő polgárok.

„GYSEV Zrt 2009-től kezdődően folyamatos fejlesztéseket hajtott végre a vasúttársaság által üzemeltetett vasútvonalakon. A nagyszabású rekonstrukciós és villamosítási munkálatoknak köszönhetően ma már modern vasúti infrastruktúrán közlekedhetnek az új, villamos motorvonatok. Ez óriási előrelépést jelent a vasúti személyszállítási szolgáltatásban, amelynek köszönhetően valódi, versenyképes alternatívát tudunk nyújtani az egyéni közlekedéssel szemben” – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: A mai vasúti járműgyártási szektorban egyre jobban felértékelődik az a képesség, hogy egy piaci szereplő a szerződésnek megfelelő időpontban tudja leszállítani a vevőnek a megrendelt járműveket. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Stadlernek ez a teljesítmény az új európai engedélyeztetési eljárások keltette kihívások ellenére is sikerült. Ugyanakkor ki kell emelnünk, hogy ez az eredmény nem valósulhatott volna meg a GYSEV és a hatóság rendkívül magas színvonalú közreműködése és segítsége nélkül.

 

Megújult a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

Megújult a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút, amely idén májustól ismét fogad látogatókat. A keskeny nyomtávú vasúton az elmúlt bő egy évben jelentős pályavasúti és a járműparkot érintő rekonstrukció zajlott le. Az állami forrásokból megvalósuló munkálatok legnagyobb részét a GYSEV Zrt. saját szakembereivel végezte el. A teljes rekonstrukció 2019. év végére fejeződik be.

A GYSEV Zrt. tavaly tavasszal jelentette be, hogy a vasúttársaság teljes felújítást végez el a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton. A munkálatok miatt a népszerű kisvasutat a tavalyi évben nem látogathatta az utazóközönség.

A felújítás keretében jelentős pályavasúti munkálatok zajlottak: a múzeumvasút teljes szakaszán új al- és felépítmény, valamint zúzottkő ágyazat készült, a pályába ugyanakkor az eredeti síneket építették vissza. Keskenynyomtávú vágányszabályozó-géppel a teljes szakaszon megtörtént a vágányszabályozás.

Fertőboz és Nagycenk Kastély állomáson új peronok épültek, Kastély állomáson pedig megújult a térvilágítás és a hangos utastájékoztatás is. A pályához csatlakozó két vasúti útátjárót is átépítették, és látványos eleme volt a beruházásnak az Ikva patakon átívelő acélhíd megújítása.

A gördülőállományt érintő rekonstrukció keretében megtörtént a kisvasúti személykocsik külső és belső restaurálása. Az „András” nevet viselő gőzmozdonyon is végeztek munkálatokat, a gőzös így üzembiztosabban közlekedhet. Szintén felújították a C50-es dízelmozdonyt, emellett az igazi kuriózumnak számító, Dmot 953-as típusú keskeny nyomtávú motorkocsiba új motort szerelnek és teljes modernizáció keretében üzemképessé, valamint vontatásra alkalmassá teszik a járművet.

A turisztikai és attrakciónövelő fejlesztések keretében a Kastély állomás mögötti skanzen területén játszótér, fitnesz park és tanösvény készült.

A munkálatok év végéig még folytatódnak: ennek keretében felújítják Fertőboz állomáson a fűtőház épületét, amely így a nagyközönség számára is látogatható lesz. Emellett megtörténik a múzeumvasút biztosítóberendezési rendszerének teljes modernizációja.

Az avató ünnepségen Érsek István, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: 2010 óta Magyarországon a kormányzat elkötelezett a nagy ívű vasútfejlesztések, az ütemezett vasúti beruházások megvalósítása, a vasutak építése mellett. Biztos vagyok abban, hogy a felújított kisvasút a korábbiaknál is több látogatót vonz majd az itteni, festői településeke, és jó példát mutat arra, hogy helyi összefogással és kormányzati támogatással milyen komoly eredmények érhetők el.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte: a kormánynak fontos célja, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon. Ennek érdekében sok pénzt biztosítunk az aktív és ökoturisztikai fejlesztésekre, melyből megújulnak a turistaházak, kilátók, vízi kikötők és a kerékpárutak. E program része a turisztikai célú kisvasutak fejlesztése is, melynek első ütemére 10 milliárd forintot biztosított a kormány. Tavaly ősszel átadásra került a Mátravasút felújított szakasza, másodiknak a GYSEV készült el a Nagycenki vonal felújításával. A Múzeumvasút vonalán 961 millió forint támogatásból megújult a pálya, a kisvasúti kocsik, az András gőzős, és év végéig elkészül a Fertődobozi fűtőház is. A családok így nem csak biztonságosabban, de kényelmesen, barátságos környezetben utazhatnak a kisvasúton. Komplex térségi fejlesztésekben gondolkozunk, azt szeretnénk, hogy a Kastély, a Múzeumvasút és a környező kerékpárutak lendületet adjanak a régió turizmusának, és nyújtsanak élményt a családok számára. Kívánjuk, hogy a gyönyörű környezetben való kisvasutazás csaljon mosolyt minden korosztály arcára.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője elmondta: a régió fejlődésének egyik fontos eleme a turisztikai ágazat folyamatos erősítése. A múzeumvasút felújítása illeszkedik ebbe a körbe, hiszen a látványosság jelentősen javítja a térség vonzerejét. Barcza Attila köszönetet mondott a kormánynak a múzeumvasút rekonstrukciójára bocsátott forrásokért.

„1972-ben a GYSEV forrásaiból és irányításával hozták létre a múzeumvasutat, amely a régió egyik fontos turisztikai látványossága lett. Örülök annak, hogy ezt a különleges értéket képviselő kisvasutat teljes egészében meg tudtuk újítani. Külön köszönet jár a GYSEV-es kollégáknak, hiszen a munkálatok nagy részét saját szakembereink végezték el” – mondta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

A múzeumvasút teljes rekonstrukciójának mintegy 960 millió forintos költségét magyar állami forrásból finanszírozza a GYSEV Zrt.

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút május 4-től megnyílt a nagyközönség előtt.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .