Menü Bezárás

3 napon át küzdöttek a lángokkal

Csütörtökön csaptak fel először a lángok a Fertő tó nádasában, Illmic közelében. A tüzet akkor sikerült megfékezni, de péntekre újra nagy területen égett a nád és az aljnövényzet, valamint a lángok átterjedtek több szalmabálára is.

A tűzoltók munkáját nehezítette, hogy sem a szárazföldről, sem a vízről nem lehetett megközelíteni a területet, emellett a feltámadó szél is hátráltatta az oltást. A megoldást a Bundesheer helikopterei nyújtották, melyek víztartályt szállítottak, azzal sikerült megfékezni a lángokat. A két Black Hawk helikopterről összesen mintegy 297 ezer liter vizet fecskendeztek az égő területre. Végül szombat délután jelentették: „Brand aus”. Hogy a tüzet mi okozta, egyelőre nem lehet tudni, az viszont biztos, hogy értékes természeti élettér vált a tűz martalékává, mintegy 700 hektárnyi nád semmisült meg.

Fotó: ORF Burgenland / Feuerwehr Illmitz

Alois Lang, a Neusiedlersee-Seewinkel Nemzeti Park munkatársa az APA szerint elmondta, rövidebb távú, és hosszabb távú károk is keletkeztek, a legrosszabbkor jött a tűz, hiszen több madárnál is épp a költési időszak zajlik.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .