Browse By

A Nagy Burgenland Túra útvonala Sopront is érinti

1920255_w1024h576q75v12381_IMG_4975

Forrás: burgenland.orf.at

Az ORF Burgenland harmadik alkalommal szervezi meg a Nagy Burgenland Túrát. Az idei évben „A határtalan kaland” a rendezvény mottója, ugyanis nemcsak Burgenland természeti és kulturális kincseit fedezik fel a résztvevők, hanem hat alkalommal Magyarországra – többek között Sopronba – , az utolsó napon pedig Szlovéniába látogat a 400-500 túrázó.

Fotó: Lacee

Az Ilona-aknánál már kitették a túra útvonalát jelző táblát, de található Bánfalván a Pálosok terén és Ágfalván is.

Az ORF Burgenland eisenstadti (kismartoni) székházában megrendezett casting során márciusban választották ki azt a 14 résztvevőt, akik mind a hét napon (június 4-10.) teljes ellátásért cserébe „hivatalból” részt vesznek. A játékos feladatokat öt magyar is sikeresen teljesítette, így ők is csatlakozhatnak az egyébként osztrák állampolgárokból álló csapathoz. Ennek a keménymagnak a tagjai a soproni Halmai Andrea és Piri Dániel, akik tapasztalt túrázók és kerékpárosok. A csapatot erősíti rajtuk kívül a fertődi panzió- és kávéháztulajdonos, Rábensteiner Viktor és egy szombathelyi házaspár is.

A szórakoztató videókat a castingról az alábbi linken tekinthetik meg:

http://burgenland.orf.at/news/stories/2701043/

Ám hogyan lesznek a 14 fős keménymagból több százan? Bizony, a menethez bárki csatlakozhat, méghozzá annyi napon, amennyin csak szeretne, előzetes regisztráció nélkül. Az elszánt túrázókra napi 20-25 kilométer vár. Sopront és környékét az egyhetes túrán négy napon is útba ejtik:

A kaland június 4-én, csütörtökön a Fertő-zugban, a Fertő-tájon veszi kezdetét, ahol a Fertő-Hanság Nemzeti Park védett területeinek növény- és állatvilágát ismerhetik meg a résztvevők. A csoport Fertőújlakon lovas kocsikra pattan, majd a néhány éve felújított Lászlómajorban tipikus magyar háziállatokat tekinthetnek meg, ezután elfogyasztják igazi csípős-magyaros ebédjüket.

Június 5-én, pénteken a Fertő tó nyugati partját barangolják be a túrázók, és az Európai Örökség díjas Páneurópai Piknik Emlékhelyen idézik fel a ’89-es eseményeket, majd Fertőrákosról hajóval térnek vissza az aznapi kiindulópontjukra, Rusztra.

Szombaton, június 6-án Baumgartenből (Sopronkertes) a Pálosok útján Ágfalván át zarándokolnak a résztvevők a sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostorba, ahol gasztronómiai különlegességgel várják a megéhezett túrázókat. Bánfalváról a Felső-Lővéreken keresztül ereszkednek le a belvárosba, ahol Dr. Fodor Tamás polgármester köszönti a túrázókat, majd a GYSEV különjáratával térnek vissza Ausztriába.

Június 7-én, vasárnap a Soproni-hegység déli oldalán kalandoznak a résztvevők. A ritzingi (récényi) tónál fúvós matiné várja a vándorokat, az Ilona-aknánál a szénbányászat rejtelmeibe avatják be őket, majd felkapaszkodnak a hegység egyik legmagasabba pontjára, a Magas-bércre, ahol vadászkürtösök, illetve a TAEG Zrt. munkatársai fogadják a csoportot.

Az ötödik napon a burgenlandi hagyományok megismerése mellett Felsőcsatárt is útba ejtik, a hatodikon pedig vegetáriánus fogások megízlelése mellett Magyarbüksöt is célba veszik. Az utolsó napon Burgenland legdélebbi települése, Kalch is napirenden lesz, majd Bonisdorfon keresztül egy rövid kitérőt tesznek Szlovéniába is. A nagyszabású eseménysorozatot gyermekkórus, kézműves foglalkozások és borkóstoló zárja.

A részletes program térképmellékletekkel az alábbi linken található német nyelven:

http://burgenland.orf.at/radio/stories/2708436/

Az ORF magyar nyelvű cikkében a pontos helyszíneket nevezik meg:

http://volksgruppen.orf.at/magyarok/stories/2710678/

További információkért lépjen kapcsolatba Elizabeth Hausmann-Farkassal:

+43 664 6124926

elizabeth.hausmann-farkas@orf.at