Browse By

A rádióhallgatás aranykora kezdődhet

Talán kicsit túloztam a cikk címével, de akár még ez is lehet a helyzet. Az analóg földisugárzású televíziózás DVB-T -vel való leváltásához hasonlóan előbb-utóbb az analóg rádióadás is leállításra kerül. Ahhoz, hogy ez bekövetkezhessen, egy digitális szabványnak kell elterjednie, ami Európában leginkább a DAB+. A lényege szinte ugyan az, mint a digitális TV-nél: egy frekvencián 1 helyett akár 15 rádióműsor is továbbítható. Több európai országban, így Németországban, Svájcban, Csehországban, Dániában már üzemszerűen működik a rendszer, Norvégiában pedig olyannyira, hogy az analóg lekapcsolás időpontja is megvan: 2017.

Ami minket, Soproniakat, és környékbelieket már most érinthet: Ausztriában a múlt hónap végén indult több éves szünet után a tesztsugárzás, összesen mintegy 15 rádióval, és ebből 13 olyan, ami eddig nem volt fogható Bécsben éterben. A várost, és a környéket 2 torony fedi le, a budapestinél jelentősen nagyobb teljesítménnyel, ennek köszönhetően rendkívül nagy a vételkörzet, Sopron nagy részén fogható (beltérben azért kisebb az esély), de múltkor csak úgy kipróbáltam, és például Vitnyéden is majdnem maximum térerőt mutatott a készülékem. A két legnagyobb osztrák médium, az ORF és a KRONEHIT nem vesz részt a digitális tesztsugárzásban, de ez talán nem is akkora baj, azokat úgyis 4-6 frekvencián lehet fogni analóg rádión a térségben.

A 15 elérhető program a következő: Radio Arabella Rock, Radio Melodie, Lounge FM, Energy Wien, radio klassik Stephansdom, WELLE 1, NOW Radio, ERF Plus, HEROLD relax, Radio Maria, MEGA Radio, ARBÖ Verkehrsradio, Radio Technikum, Radio Allelon, SoundTrax Radio (ez utóbbi 2 még nem sugároz).

A tervek szerint 2017-re országos DAB+ hálózat épül ki Ausztriában, azonban egyelőre párhuzamosan fog majd menni az analóg rádiókkal, analóg lekapcsolásról nincs még szó (szerencsére). Véleményem szerint egyébként ez az egész dolog úgy életképesebb, ha analóg és digitális rádiós sugárzás is megy párhuzamosan, hiszen így még nagyobb a választék.

Magyarországon ez még elég gyerekcipőben jár, Budapesten van egyedül sugárzás, viszonylag kis teljesítménnyel, 3 toronyról, összesen 7 programmal, mind olyanok, amik amúgy ott éterben is foghatóak. “Iparági pletykák” szerint -elvileg- idén elkezdődhet az országos DAB+ hálózat kiépítése. Szlovéniában pedig hamarosan szintén tesztsugárzás kezdődik, Sopron környékén is fogható tornyokról is.

WP_20150526_12_11_16_ProNa de mi kell a DAB+ sugárzás vételéhez? Mivel itt nem lehet a régi rádiónkhoz dekódert kapni, ezért komplett új készülék kell: a MediaMarkt például direkt a bécsi DAB+ tesztsugárzásra épülő kampányt indított, ahol az erre a célra alkalmas készülékeiket hirdetik. Én speciel Németországból rendeltem az ebay-en egy olcsóbb, egyszerű de nagyszerű készüléket, amiről a tesztvideó is készült. Valami mozgolódás azonban a magyarországi piacon is van, mert a TESCO -ban is megjelent 1-2 DAB+ vevő rádiókészülék, illetve a Tchibo is hirdette “digitális rádióját”. Természetesen számtalan lehetőség van még DAB+ vevőkészüléket venni, érdemes az árösszehasonlító oldalakat böngészni. Rádiókészülék helyett egyébként akár számítógéphez csatlakoztatható USB-sticket is vehetünk.

Amit biztosan elmondhatunk: Sopron, és a környék étere szinte hihetetlen, de kb 13 új rádióval bővült, és ez a következő időszakban remélhetőleg csak még jobban bővülni fog. Reménykedem benne, hogy az ilyen lineáris rádiós dolgok életben tudnak maradni például egy Spotify, Deezer stb… mellett is.

Némi technikai adat a bécsi DAB+ sugárzással kapcsolatban:

Csatorna: 11D, 222,064MHz; 12B, 225,648MHz – MUX DAB WIEN
Kódolás: HE-AAC v1, LC-AAC
Bitráta: 72 kbps, 56 kbps, 32 kbps

www.digitalradio-oesterreich.com
www.digitalradio.wien
http://frekvencia.hu/t-dab-aut.htm
http://frekvencia.hu/t-dab-hng.htm
http://frekvencia.hu/t-dab-svn.htm