Menü Bezárás

A SopronFest élvonalában a Bojtorina Vegan Kitchen

Szombaton kezdetét veszi a SopronFest, az év első fesztiválja. A Sopron és környéki szálláshelyek erre az időszakra szinte teljesen elfogytak, illetve a jegyeladások szép száma is azt mutatja, hogy országszerte nagy érdeklődésre számíthatnak a szervezők. A fesztivál különlegessége, hogy nem egyetlen helyszínre koncentrálódik, hanem Sopron több pontján várnak színes programokkal, legyen az élő podcastfelvétel, gasztro-, irodalmi vagy képzőművészeti műsor, de még túrák is szerepelnek a repertoárban a nagy sztárok zenei koncertjein túl. A tavaly júliusban nyílt Bojtorina Vegan Kitchen, Sopron egyetlen vegán étterme még egyéves sincs, mégis nagy erőkkel összpontosít az április 22-30-ig tartó fesztiválidőszakra. Hogy mi mindennel készülnek, arról a Bojtorina megálmodóját, Bojtor Gyulát kérdeztük:

Mi a véleményed Sopron új fesztiválkezdeményezéséről?
Én régi fesztivállátogató vagyok, és amikor megtudtam, hogy a VOLT Fesztivál jövője meglehetősen kétséges, szomorúsággal töltött el. Rá néhány hónappal jött egy új hír, hogy Sopron mégsem marad fesztivál nélkül, és a VOLT eddigi szervező csapata, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, újra komoly terveket sző Sopron városvezetésével. Megismertem az új koncepciót, miszerint egy hosszabb fesztivál tervei vannak kibontakozóban: egy több mint egyhetes, Sopron területét érintő rendezvénysorozat és egy, a VOLT korábbi helyszínén a magyar zenei élvonalat felvonultató 3-napos program ötvözésével egy teljesen újszerű megközelítésű SopronFestet hoztak létre. Külön izgalommal töltött el, és nagyra értékeltem azt, hogy ebbe az új fesztiválba bevonják Sopron kulturális gasztronómiai színtereit – beleértve a Bojtorinát is.

Étlapjukon az olaszos, magyaros, keleti és street food fogások is megtalálhatóak. A szejtánhamburgert parázsburgonyával ne hagyjátok ki!

Honnan jött az elhatározás, ötlet, hogy a Bojtorina is részt vegyen ezen az új fesztiválon?
Az a szerencse ért bennünket, hogy Mosonyi Melinda (a fesztivál egyik főszervezője) a
koncepció kidolgozásának pillanatában már gondolt ránk, s ahogyan fogalmazott: „A
Bojtorina az ő különlegességével a SopronFestből nem maradhat ki.” Így erre a kedves meghívásra nem mondhattunk nemet, s melyet követően azonnal elindult a lázas programszervezés.

A napi menük miatt is érdemes rendszeresen ellátogatni hozzájuk: rózsaborsos eperleves és bácskai árpás pörkölt csemegeuborkával

A programtervet áttekintve nagyon komoly szerepet vállal a Bojtorina a belvárosi helyszínek sorában. Minek köszönhető ez?
Mi, a Bojtorinában úgy vagyunk, hogy vagy csinálunk valamit, vagy nem. Így hát lázas szervezésbe kezdtünk, és rövid időn belül megszületett a 7 napon átívelő programsorozatunk struktúrája, mely szerint szeretnénk a világ aktuális dolgaival kapcsolatos kérdéseknek, valamint olyan különleges zenei élményeknek helyt adni, amely eltér a „mainstream” előadásoktól, előadóktól. És végül persze fergeteges partival zárunk minden napot kiváló DJ-k felsorakoztatásával. Kiemelném ezek közül is a retro partyt, a deep house partyt és a latin partyt.
Ezek részleteiről – előadókról, fellépőkről a SopronFest honlapján olvashattok, valamint a Bojtorina Facebook-eseményénél több információ is megtekinthető.

Vegán „tonhalas”-zöldséges és füstölt tofus-zöldséges sushi, középen gyömbér, wasabi és gluténmentes szójaszósz

Miért lesz érdemes ellátogatni a Bojtorinába a SopronFest alatt? Készültök valamilyen ételkülönlegességgel a fesztivál látogatói számára?
Két új étellel és két új desszerttel rukkolunk elő az à la carte étlapunkon a fesztivál kezdőnapján. A két új étel pedig: vegán sushivariáció és egy, a nyersvegánoknak kedveskedő cukkini bolognai magszósszal nyakonöntve. A desszertek esetén két nagy klasszikus kerül az étlapra vegán köntösben, ami nem más, mint a glutén-, és koffeinmentes csillagfürt gabonakávéból készült tiramisu, illetve a személyes nagy kedvencem, aminek soha nem tudok ellenállni: somlói galuska, isteni finom belga
csokiöntettel. Amit még fontos megemlíteni, hogy a fesztivál ideje alatt mindkét vasárnap nyitva leszünk! Mi magunk is több kollégánkkal együtt családos emberek vagyunk, ezért tartjuk tiszteletben a vasárnap szentségét, de e miatt a különleges fesztivál miatt kivételt teszünk, és lelkesen várunk mindenkit 23-án és 30-án is!

Nyersvegán cukkini bolognai magszósszal

Nemrég nyitott Bolt és Reggelizőtök, mely éttermetekkel egy fedél alatt található. Mesélnél róla, kérlek?

Február közepén nyitott meg a Bojtorina Bolt és Reggeliző. Sopronban egyedülállóan kizárólag vegán termékeket árulunk, melyek között bio minősítésű és őstermelőktől származó termékek is fellelhetőek. Úgy érezzük, nagy könnyebbség az ételérzékenységgel küzdő, illetve vegán életmódot folytató vendégeinknek, hogy bevásárlásukat intézhetik egy finom, tápláló reggeli vagy ebéd után úgy, hogy nem kell attól tartaniuk, hogy véletlenül egy húst, tojást vagy tejet tartalmazó árucikkel térnek haza. Maximálisan figyelünk a vásárlói igényekre, így ha van kívánság, javaslat, milyen termékeket látnának szívesen, azt igyekszünk beszerezni. A reggelizőnk kínálatában az édesszájúak és a sós napindítókat kedvelők is megtalálják számításaikat: granola, zabkása, házi tofukörözöttes vagy házi lencsepástétomos pirítós és az elmaradhatatlan szejtános illetve füstölt tofus, zöldségekkel gazdagon megpakolt szendvicseink várják munkába igyekvő vagy bruncholni vágyó vendégeinket. A reggeliző étlapjáról szinte mindent el tudunk készíteni gluténmentesen is, a gluténmentes buci és pirítós mellett egyre többen fedezik fel házi tökmagos kenyerünket, amelyet glutén és élesztő nélkül készítünk. Emellett pénteken és szombaton édes gluténmentes pékáru is kapható nálunk. A cukrot kerülő vendégeinkre is gondoltunk: eritites csigákat előrendelésre felveszünk.

A Bojtorina Bolt és Reggeliző bőséges kínálatának egy része

Mit szóltál a különleges időponthoz a fesztivált illetően?
Ez egy meglehetősen korai időpont, egy igazi merész vállalkozás – április vége, amely szokatlan a fesztiválok sorában. Egyrészt izgalommal tölt el, hogy mennyire lesz hozzánk kegyes az időjárás, másrészt pedig reménykedem, hogy a fesztiválozók a telet követően kiéhezve vetik rá magukat a SopronFestre, és azon belül is a Bojtorinára.

Vegán tiramisu és Snickers torta. Az à la carte desszerteken kívül tortaszeletek és pohárdesszertek is várják az édesszájú vendégeket

Lenne olyan előadás vagy koncert, amit kiemelnél? Melyiket várod a legjobban?
Természetesen a Bojtorinában lévő összes program a kedvenceim közé tartozik, de ha mindenképp ki kellene emelnem egyet-kettőt, akkor a szívemhez közel állól latin táncestet és a Mókus feat. Jammal duót említeném meg. A harkai platón felállított nagyszínpad esetén szinte minden nap találunk olyan előadót, amely a kedvenceim közé tartozik, úgyhogy én biztosan ott is leszek minden nap. És az IkvaHír olvasóit is biztatom a SopronFesten és azon belül is a Bojtorina programjain való aktív részvételre!

Színes programsorozat a Bojtorinában a SopronFest alatt

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .