Browse By

Dráma a megyeszékhelyen – 250 migráns a győri vasútállomáson! Több utcát lezártak!

Ma a délelőtti órákban közel 250, főleg koszovói menekültet szállítottak le a Bécsbe tartó Railjet szerelvényről a rendőrök. Munkatársunk elmondása szerint sok a nő és a gyerek, többen jól beszélnek németül és angolul. A helyszíni elmondások alapján a migránsoknak volt érvényes menetjegyük és az elsődleges céljuk az volt, hogy Magyarországon csak átutaznak.

A migránsok a váróterembe lettek vezetve, jelenleg ott várakoznak, hatalmas a rendőri készültség, folyamatosan érkeznek újabb rendőri erők a helyszínre. A menekülteknek vizet, meleg teát és élelmiszert is osztottak a helyszínen. Folyamatosan kommunikálnak a helyszínen, hogy tovább szeretnének menni, és térképeken illetve telefonon mutogatják hol várják őket Németországban.

Egyedülálló helyzet alakult ki Győrben, olyan ami Magyarországon eddig példa nélküli. A hivatalos szervek igyekeznek a csoport választott szószólójával egyezségre jutni, hogy működjenek együtt, mert ebben az esetben a menekülteket a győri, Szövetség utcai őrzött szállóra vinnék. Az, hogy utána mi lesz velük, arról még nincs hivatalos információ.

Képek:  Diesu-IkvaHír

Közben erősítés érkezett a helyszínre Szombathelyről, több készenléti rendőr igyekszik segíteni a győri rendőrség munkáját.

Délután 14 órakor a helyszínre érkezett a koszovói konzul, aki igyekszik tájékozódni az eseményekről. Bement a váróterembe, ahol a menekültekkel egyeztet a kialakult helyzetről.

A konzul közel fél órán át beszélt a menekültekkel, majd közvetítette az álláspontjukat. Folyamatosan tárgyalásban van a váróteremben lévőkkel, úgy látszik nehéz egyezségre jutni.

Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közben elmondta, hogy a menekültek közül már a legelején 22 fő együttműködött a rendőrséggel, őket előállították tiltott határátlépés miatt. A többiekkel kapcsolatban azonban nehéz egyezségre illetve együttműködésre jutni, hiszen ragaszkodnak álláspontjukhoz, hogy Németországba szeretnének jutni. Nem akarnak sem hazamenni és nem szeretnének Magyarországon sem maradni.

Tipikus patthelyzet …

Győri Bevándorlási Hivatal  – videó : Jeti Válasz

15 óra 45 perc.

Orvosokra illetve mentőautókra van szükség, több gyermek lett rosszul a helyszínen.  Csak találgatunk, talán az influenza okozta magas láz miatt van szükség orvosi segítségre, pontos információnk nincs.

16 óra 30 perc.

Úgy látszik sikerül valamiféle egyezségre jutni, hiszen a helyszínre rendelt autóbuszok készenlétben vannak. A menekültek is készülődnek. Ha igazak a hírek akkor  rendőri biztosítás és kíséret mellett az autóbuszokkal  a megyei rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályára szállítják őket.

17 óra 30 perc.

Minden simán és zökkenőmentesen lezajlott. A menekültek az autóbuszokkal elhagyták a győri vasútállomást. A családosokat először a rendőrségre viszik, ahol regisztráció után a debreceni befogadóállomásra szállítják majd. Az egyedülállóknak nyilatkozatot kell tenniük, hogy kérnek-e menekültstátuszt. Ha igen, abban az esetben valamelyik befogadóhelyre kerülnek, ha nem, abban az esetben megindul a kitoloncolási eljárás.

L.L.ZS.