Menü Bezárás

Elkészült a soproni vasútállomás felújítása

Megszépült külső, világító vasútállomás felirat, újra látogatható emeleti terasz, kibővített vendéglátóhely, óriás LED fal – elkészült a teljes egészében megújult és részben átalakított soproni vasútállomás. A külső-belső felújításnak köszönhetően mostantól modern, 21. századi körülmények várják az utasokat Sopronban.

A GYSEV Zrt. már a korábbi években megkezdte a komplett épületfelújítást: kialakították a Kormányablakot, Szolgáltatóházat, az Utascentrumot és az állomási óratorony is megszépült, valamint díszkivilágítást kapott.

A 2022 márciusában kezdődő munkálatok célja az egységes építészeti összkép megteremtése, valamint a várócsarnok adottságainak optimálisabb kihasználása volt.

Az elmúlt mintegy fél évben alábbi, fontosabb munkálatokat végezték el a szakemberek:

  • Az épületre kívül kerámiaburkolat került, a külső burkolatot több helyen zöld-sárga minta díszíti
  • Az épület külső homlokzatára világító „Vasútállomás” (Raliway station) felirat került
  • Az érintett épületrészekben kicserélték a nyílászárókat; új burkolatokat, álmennyezeteket, tetőszigetelést helyeztek el a szakemberek
  • Az állomást ellátó vendéglátó egységet, az eXpresszót teljes egészében elbontották, helyette egy tágas fogyasztótérrel rendelkező vendéglátóhelyet építettek
  • Az Állomás utcai emeleti terasz ismét látogatható az utazóközönség számára, mivel az építkezés során összekötötték a belső galériákat
  • Látványos eleme az átalakításnak, hogy egy 9×1,5 méter felületű LED falat helyeztek el a váróterem keleti oldalán
  • A váróterem teljes területén új járólapot kapott, amelyen vezetősávok biztosítják az akadálymentes közlekedést
  • Az aluljáróban helyet kapott a korábban a külső homlokzaton látható rézből készült gőzmozdony dombormű
  • Az állomáson új tűzszakaszhatárokat alakítottak ki, ezzel jelentősen nőtt az épület tűzbiztonsága

Az átadási ünnepségen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere is.

A GYSEV Zrt. székhelye, Sopron vasútállomásának utascsarnoka a komplett felújítási munkálatoknak köszönhetően a 21. század követelményeinek megfelelő színvonalon szolgálja az utazóközönséget. Komoly átalakításról beszélünk, amely az elmúlt hónapokban az utazóknak kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel járt, köszönjük a türelmet! A munka mostanra lezárult és büszkén mondhatom, hogy 2020 és 2022 között Fertőszentmiklós, Kapuvár, Répcelak és Porpác után Sopronban is megújult, megszépült állomásépületet avathatunk” – mondta el az átadáson Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az állomásépület most lezárt felújítási munkálatai nem tartalmazták a vágányhálózat átépítést, valamint a peronok átalakítását. Ezek a munkálatok jelenleg tervezési fázisban vannak. A teljes akadálymentesítés liftek kialakításával a következő fejlesztés megvalósulása során érhető el.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .