Menü Bezárás

Járható az út: átadták az új soproni északnyugati elkerülőt

Hétfőn, 2024. május 6-án átadták és megnyitották a forgalomnak az új soproni, 8647-es számú északnyugati elkerülőutat. Az ünnepélyes átadón beszédet mondott Ágh Péter, az ÉKM állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára, Dr. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, Dr. Farkas Ciprián, Sopron város polgármestere.

Farkas Ciprián kitért arra, az elmúlt 100 év legnagyobb infrastrukturális fejlődését Sopron az elmúlt 5 évben érte el. Ennek egyik kulcsa az M85-ös út, melyen eljön a jövő Sopron számára és ezen az úton lehet eljutni a város jövőjébe, de az út fontos a helyi gazdaság megerősítésében is. Az északnyugati elkerülő teszi lehetővé, hogy valódi, korszerű elkerülő alakuljon ki Sopron körül. Ez az az útszakasz, ami a brennbergi, bánfalvi és az ágfalvi polgárok részére is lehetővé teszi a közvetlen útkapcsolatot az M85-tel és az osztrák határral. Ez az út teszi lehetővé, hogy az alagútpár elkészültével a teherforgalmat kivezessék a város belső területeiről és mentesítsék a Csengery utcát a teherforgalom minden kínja alól.

Barcza Attila beszédében kiemelte, a térségben élők évtizedes álma vált valóra az M85-ös autóúttal azzal, hogy a magyar kormány támogatásával, hazai forrásból ez a fejlesztés megvalósulhat és megvalósulhatott. Az M85 beruházással Sopron bekapcsolódhatott a magyar gyorsforgalmi úthálózatba. A mai nap is egy fontos esemény, egy fontos mérföldkő. Átadjuk az északnyugati elkerülőt, mely tehermentesíti a várost a teherforgalomtól. A 3,6 kilométer hosszú szakasz az M85-ös gyorsforgalmi utat köti össze az Ágfalvi úttal, ennek köszönhetően az Ausztriából érkezők és az oda tartók, illetve a Budapest felől érkezők is gyorsabban érhetik el városunkat.

Ágh Péter szerint a mostani fejlesztés még élhetőbbé tudja tenni Sopront, az elkerülőutak ugyanis egész városrészek életminőségét képesek javítani. Így van ez Sopronban is, a mostani fejlesztéstől azt várják, hogy a teherforgalom érezhetően visszaszoruljon a városban. Ugyanakkor ez a fejlesztés azok számára is fontos, akik az új elkerülőn keresztül vehetik az irányt egyenesen a határ felé. A projekt teljes egészében hazai forrásból, nettól 10,3 milliárd forintból valósult meg, az ÉKM beruházásában. A 8647-es jelű út egy új nyomvonalon vezetett, 2×1 sávos út, 5db körforgalmú csomóponttal, 5db műtárggyal, 1db szintbeli vasúti átjáróval. Az államtitkár kiemelte a Sopron-Bécsújhely vasútvonal feletti műtárgyat, melyet kihívás volt megépíteni, hiszen a vasúti forgalmat nem korlátozhatták.

A megszólalók megemlítették az ukrán-orosz háborút, az elhibázott brüsszeli szankciókat, a másfél évtizeddel ezelőtti rövid baloldali kormányok „kudarcát”, akik megígérték, de nem teljesítették a soproniak álmát, a gyorsforgalmi utat. Nem maradhatott el a felhívás a közelgő választásokra. „Ne adjunk esélyt azoknak, akik egyszer már tönkretették és eladósították a várost, mert ne legyen kétségünk, gond nélkül megtennék újra. NE adjunk esélyt azoknak, akiknek Brüsszelben nem a hazájuk, vagy Budapesten nem Sopron az első. Június 9-én változtassunk a brüsszeli szekér rúdjának állásán, az önkormányzati választáson pedig tegyünk róla, hogy Sopron lendületben maradjon” -fejtette ki Sopron polgármestere.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .