Menü Bezárás

Kezd kritikussá válni a csikkhelyzet Sopronban

Novemberben már foglalkoztunk a témával, azóta azonban érdemben nem változott semmi, sőt, talán még romlott is a helyzet. A helyzet, ami sokaknak teljesen természetes, sokakat viszont felháborít, okkal. Mégpedig az, hogy cigarettacsikkek borítják az egész várost, legyen szó aszfaltos járdáról, zöldterületről vagy bármilyen útburkolatról.

Kivétel szinte nincs, annak ellenére, hogy a belvárosban is csak bizonyos, kijelölt helyeken lehetne dohányozni, az emberek mindenhol cigarettáznak, buszmegállóban, vendéglátóhelyek előtt, iskolák közelében… Ami pedig utánuk marad, az maga a köztisztasági szabálysértés, közismertebb nevén szemetelés. Ez 5000Ft-tól 50.000Ft-ig terjedő pénzbírsággal büntethető, feljelentés esetén pedig a bírság elérheti a 150.000 Forintos álomszintet is.

De nem csak a büntethetőségről van itt szó, hanem egy másik aspektusról is, nevezzük környezetszennyezésnek is. Bár a cigaretta természetes anyagból, általában dohánylevélből készül, amit papírba tekernek, a cigarettacsikkek egyik jelentős alkotóeleme nem bomlik le, ez pedig a füstszűrő. Az Indexen még februárban jelent meg egy cikk, mely szerint a füstszűrőket tartalmazó cigarettacsikkekből  évente mintegy 4,5 billiót dobálnak el a dohányosok világszerte, így nem meglepő, hogy évtizedek óta jelentős részét teszik ki az utcákról és az óceánokból összegyűjtött szemétnek. Küzdeni ellene pedig azért is nehéz, mert nagy a társadalmi beágyazottsága, és a gyártókat sem kötelezték eddig túlzottan arra, hogy környezetbarát megoldást használjanak. Az átlag dohányos meg egy „ez csak egy cigarettacsikk” elv alapján simán kihajítja akár mozgó járművéből az elszívott dekket. Az eldobott cigarettacsikkekből kioldódó káros anyagok pedig akár 500-1000 liter vizet is beszennyezhetnek. Ennyit tehát arról, hogy „ez csak egy cigarettacsikk”.

A kialakult helyzetért többen is felelősek. Egyrészt a gyártók, akik értelemszerűen nem akarják, hogy az emberek kevesebbet dohányozzanak. Másrészt azok, akik tehetnének azért, hogy fiatalok ne kezdjenek el dohányozni, és ne szokjanak rá arra. Harmadrészt azért a köztisztaságért felelős szervek is felelősek, hiszen ha normális takarítás lenne, utcasepréssel, akkor is kevesebb cigarettacsikk lenne a közterületeken. Meg persze akkor is, ha kevesebben dohányoznának, vagy kevesebben dobnák el a csikket, de ááááááh… reménytelen dolog ez szerintem, főleg itt Közép-Európában…

Azért azt jó látni, hogy valakik tényleg próbálnak tenni az ügy érdekében. A Cyberpress szúrta ki, hogy a Ferenczy János utcában, illetve a Kossuth Lajos utcai villanyóra környékén figyelmeztető táblák kerültek ki, melyek arra próbálják ösztönözni a dohányzó embereket, káros szenvedélyük befejeztével ne dobják el a cigarettacsikket, hanem irány a kihelyezett csikkgyűjtős kuka.

Hasonló (de nem pont ilyen) figyelmeztető táblákkal egyébként a Ravazd utcában és a Színház utcában is találkoztam már a közelmúltban. Mi pedig csak összefoglalni tudjuk a dohányzás lényegét: rohadt büdös, elrohadnak tőle a fogaid, fekete lesz tőle a tüdőd, kurva drága, felesleges, nincs pozitív élettani hatása, ráadásul taszító, és szennyezi a környezetet. Köszönjük a figyelmet.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .