Menü Bezárás

Láthatóvá válik a legnagyobb forrás

Fertőbozon több forrás is folydogál a Fertőmelléki-dombság oldalából. A két legismertebb és a nagyközönség számára is hozzáférhető a Kis-forrás és az Óvodai-forrás. Kevésbé ismert a Nagy-forrás, melynek vizét a község vízvezeték-rendszerének kiépítésekor bekötötték a hálózatba. A falu központi helyén ezért létesült is egy kisebb víztározó. A forrás vizét ugyanakkor a 2000-es évek eleje óta már a vízvezeték-hálózatban nem hasznosítják, mivel a vízgyűjtő területen a mezőgazdasági munka szennyezte a vizet. A vízmű területe tehát gyakorlatilag kihasználatlanul állt a közelmúltig. Az egészen extrém módon bővízű forrás vize most gyakorlatilag teljes egészében a Fertő tóba folyik, a kifolyót meg is lehet tekinteni a „Fertőboz, Bozi Rozi csárda” buszmegállóban egy vízelvezető rács alatt.

A helyzet azonban hamarosan gyökeresen megváltozik. A település weboldalán található műszaki leírás szerint mivel a falunak nincs igazi központja, a cél az, hogy az egykori vízműtelep területét közhasználat céljára megnyissák, létrejöjjön egy közkert és fogadótér. A víztározó helyén dísztó létesül, a forrást pedig ismét a felszínre hozzák, ezt kis patak köti majd össze a tavacskával. A munkálatok már folynak, hogy mikorra készül el a beruházás, arról nem rendelkezünk információval.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .