Menü Bezárás

Ma vált valóra a soproni vegánok álma

2022.07.25.: ezt a dátumot a soproni vegánok pirosbetűs ünnepként tarthatják számon, hiszen végre megnyílt Sopron első, à la carte étkezést és menüzést is biztosító, kora este és szombaton is nyitva tartó, 100%-ig vegán étterme.

Bojtor Gyula és Nagy Marina – az ő nevükből ered az étterem elnevezése – olyan tulajdonosok, akik semmit nem bíznak a véletlenre. A július 19-i nyitóünnepségükön megtapasztalhattuk, hogy a legjobb minőséget kínálják alapanyagok terén és a legnagyobb professzionalitást követelik meg munkatársaiktól. Olyan különlegességek szerepelnek kínálatukban, mint az alkoholmentes bor, a Sopronban máshol nem kapható koffeinmentes csillagfürt kávé vagy a termelői piacról beszerzett eperből készült limonádé.

A felszolgált ételeikre az elegancia jellemző, a tálalást bármelyik Michelin-csillagos étterem megirigyelhetné, unalmas megoldásokra, egyhangú ízekre ne számítsunk: minden falat egy ízrobbanás és garantáltan a városban máshol nem találkozunk ugyanezekkel az ízekkel és kombinációkkal. Felszolgálóik részéről a melegszívű kiszolgálás alapvető, séfjeik és szakácsaik között pedig komoly szakemberek szerepelnek. Egyikük például még a 15 éve vegán Gyulát is elkápráztatta a növényi ételekről szerzett tudásával; másikuk Mexikóban sajátította el a vegán szakácsmesterség csínját-bínját, a konyhai munkálatokat pedig egy igazi sztárséf tartja kézben – ő Magos Zoltán, akit a TV Paprikából ismerhet egész Magyarország, de hazánk első lakásétterme is az ő nevéhez fűződik, illetve számos másik országban gyűjtött már tapasztalatot.

Maga Gyula 23 éve vegetáriánus és 15 éve vegán a párjával, Marinával, aki a hosszú évek alatt gyűjtött autodidakta konyhai tapasztalatai mellett szakácstanfolyamot is elvégzett. Gyula elmesélése alapján az hívta életre éttermüket, hogy más településekből érkező vegán ismerőseiknek, barátaiknak soha nem tudtak egy olyan helyet ajánlani, ahol kielégítő növényi alapú étkezésben lehet részük, így végül mindig saját maguk látták vendégül a barátokat.  Annyi tehát bizonyos, hogy ez az étterem nem egy divathullám meglovagolása és nem is a vegán ételek iránti igény vállvonogatva, valós tapasztalat nélküli kielégítése: a Bojtorina az álom, a szenvedély, a hit és a meggyőződés megtestesülése.

Hétfőtől csütörtökig a Várkerület 98.-as szám alatt (Lenck-átjáró, régi Casta Diva étterem) 11:30-18:00-ig várják vendégeiket, pénteken és szombaton pedig 11:30-21:00-ig. A héten már szűkített à la carte is várja a betérő vendégeket többek között babgulyással vagy szejtánburgerrel; ez természetesen tovább bővül hamarosan. Akinek esetleg nehezen megközelíthető az étterem, az se aggódjon, hamarosan házhoz szállítással is megrendelheti az egyszerre fenséges és egészséges fogásokat.

Egyéb információkért kövessétek be a Bojtorina Facebook-oldalát: https://www.facebook.com/bojtorina

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .