Méltatlan állapotban a balfi Savanyúkút

Browse By

Igencsak szomorú képet fest a balfi Savanyúkút egy ideje. A dolog tisztázásához azért tegyük hozzá, nem a Zsolnay kútról van szó, ami a közúthoz közelebb található, és 2008-ban került átadásra. Amiről most szó lesz, az a régi kút, a palackozóüzem mögött.

Már 5 éve sem festett túl jó képet, azóta pedig csak romlott a helyzet, az új kút átadásával erről gyakorlatilag teljesen elfelejtkeztek, és az sem segített, hogy tavaly óta itt kerékpárút is halad. Pedig régen ezen két kifolyócső üzemelt, a szemben levő állandóan folyt, a jobboldali pedig gombnyomásra működött. Ebben nem vagyok teljesen biztos, de nekem úgy rémlik, a szemben levőből az ásványvíz folyt, a jobboldaliból pedig a “büdös” gyógyvíz. Ehhez képest most a szemben lévő néha folyik, néha nem, a másik pedig évek óta nem látott vizet, csak akkor, amikor ráesett az eső. De amúgy is, olyan elhanyagolt az egész, hogy kinek lenne kedve innen inni… Aki mégis megkóstolná a vizet, konstatálhatja, hogy se nem szénsavas, se nem kénes, akkor vajon mi folyhat innen? Talán egyszer kiderül.

A régi kút az új, nemzetközi Eurovelo 13 kerékpárút (teljesen feleslegesen kialakított) kanyarulatától közelíthető meg. Aki Fertőboz irányából jön, elég országimázs lehet számára az elhanyagolt kerékpárút, meg a teljesen indokolatlanul kanyargós vonalvezetés, de aztán még csak most jön a java: megpillantja a félig lerombolt fa felépítményt. Néhány éve még csak a nádfedelet bontogatták, most viszont már konkrétan a fa felépítmény fele hiányzik, köszönhetően annak, hogy a palackozóüzem területén egy új csarnokot húztak fel, ahova valahonnan be kellett mennie bizonyos munkagépeknek. Épp ezért van itt most kerítés helyett is furnérlemez lapokból egy sor kirakva, ami közül persze több is neki van támasztva a még álló esőbeálló maradványának, a többit meg raklapok tartják. A környék egyébként méteres gazban áll, ahhoz képest, hogy bő 10 évvel ezelőtt innen hordta még mindenki az ásványvizet/gyógyvizet, elég lehangoló látvány. Természetesen a régi padok, amik a kerékpárút kialakításakor a tervek szerint áthelyezésre kerültek volna, eltűntek, illetve egy maradt meg, de nagyobb körülötte a gaz, mint maga a pad.

Az hozzátartozik a dologhoz, hogy a helyrajzi térképek szerint itt van egy kiszögellés a telekhatárok tekintetében, ám mégis napvilágot láttak olyan információk is, hogy ez a régi kút is a palackozóüzem tulajdonában van. Az én véleményem pedig csak a szokásos: rendbe kell tenni, és kész. A fa esőbeállót el kéne bontani, a mészkőkutat renoválni, a békalencsét, mohát eltüntetni, a környéket  rendezni, a palackozóüzemmel pedig megegyezni, hogy mindkét kifolyóból ismét folyhasson a víz, már csak azért is, mert a fenti kútnál gyakran igen nagy a tumultus, a vízhozam viszont csekély.

Ezen a régi képeslapon, mely az 1910-es évekből való látszik, régen is közkedvelt hely volt ez. a kút most is ugyan az, a mészkőfelépítmény megegyezik, egyetlen különbség van: a kifolyók a másik oldalra kerültek. (a képeslapon a háttérben a Fertőmelléki-dombság látszik, mégpedig Fertőboz környéke). A legkézenfekvőbb lenne egy ehhez hasonló állapotot visszaállítani, persze megfordítani nem kellene ismét a kifolyócső helyét, viszont ez a macskaköves, mészköves megoldás szerintem most is nagyon jól tudna kinézni.

A balfi Savanyúkút az 1910-es években. (Forrás: Vatera)

A balfi Savanyúkút az 1910-es években. (Forrás: Vatera)

MENTSÜK MEG A RÉGI SAVANYÚKUTAT!