Browse By

Mi történt az Ikvahírrel? Hová tűntünk?

Bizonyára sokatoknak feltűnt, hogy az utóbbi időben nem jelent meg új tartalom az oldalon. A Facebookon azért volt ez meg az, de az ikvahir.eu szinte teljesen leállt, már ami a frissítést illeti. Mi ennek az oka? Erre szeretnénk most kitérni. Három tényező az, ami miatt az Ikvahír az elmúlt 10-11 év után kicsit megfeneklett.

  1. Határtalan hírblogként minket bizony meglehetősen nehezen érintett a koronavírus-járvány és a határzár. Nem lehet határtalan erdei sétákat, határon átnyúló kerékpártúrákat lebonyolítani, nem tudtunk ott lenni több környező rendezvényen, mivel az államhatár túloldalán voltak találhatóak. Az meg a másik, hogy nem is igazán voltak rendezvények, megint csak a járvány miatt.
  2. Véleményünk mindig volt, de nyílt politizálást nálunk sosem lehetett olvasni. Ennek ellenére az történt, hogy nem sokkal a tavalyi önkormányzati választások után egyszerűen abbamaradtak a sajtómeghívók és a sajtóanyagok. Központi e-mail fiókunkat megnézve egészen pontosan 2019. december 3-án kaptunk utoljára meghívót Sopron MJV önkormányzatától, a térség országgyűlési képviselőjétől pedig még soha. Ez van, úgy tűnik, 10 év ennyit jelent, bár amennyire tudjuk, nem mi vagyunk az egyetlenek, akivel egyszerűen nem foglalkoznak.
  3. Az oldal alapító-főszerkesztője tavasz óta egy másik helyi jellegű projektben is részt vesz, mely meglehetősen sok energiát és időt emészt fel. Ezért kevesebb idő és erőforrás jut az Ikvahírre is.

+1 Ez nem fért be máshova, de muszáj leírni. Minden valószínűség szerint nem csak nekünk tűnt fel, de az utóbbi időben a közösségi médiában, így a soproni csoportokban, oldalak hozzászólásaiban is rendkívül toxikus lett a hangulat, ami demotiválóan tud hatni. Az emberek egymásnak esnek a legkisebb nézetbeli különbségen is, ha pedig valaki kulturáltan megfogalmazza a véleményét, sorosista, fideszbérenc, libernyák, károgó varjú, “vannak, akiknek semmi sem jó”, és egyéb hasonló jelzőket illetve beszólásokat kap. Nem mindig volt ez így, de úgy tűnik, jelenleg a kommunikáció és a véleménynyilvánítás sokaknál csak ezt a szintet éri el.

De mit hoz a jövő? Ezt még mi sem tudjuk. Az biztos, hogy az Ikvahír 10 éves archívuma megmarad. Egy új szerkesztői csapat, illetve egy megújított koncepció összeállítás és kidolgozás alatt áll, addig pedig néha-néha egy cikket, avagy blogbejegyzést azért olvashattok nálunk.

Minden kedves múltbeli, jelenkori és jövőbeli Ikvahír olvasónak boldog karácsonyt, és az ideinél pozitívabb, sikeres új évet kívánunk.