Menü Bezárás

Nem lehet többé szabályosan végigkerékpározni a Várkerületen

Bár a Várkerület fennmaradó részének teljes felújítása továbbra is várat magára, apró lépésekben haladunk a cél felé. Az új Hűségpark is ennek egy alkotóeleme lett, melyet 250 millió forintos állami támogatással valósítottak meg.

UPDATE 2024.02.01.: kijavították a hibát.
Kijavították a hibát: ismét kerékpározható a Várkerület – Ikvahír (ikvahir.eu)

Közlekedéstechnikailag előnye is van: eltűntek a Tűztorony utcában parkoló autók. Hátránya pedig az, hogy mostantól kerékpárral nem lehet erre közlekedni,. A most felújított szakasz szélén ugyanis normális, magas szegélyt fektettek le, amire csak felugratva, vagy róla leugratva lehet közlekedni. Ez pedig minden bizonnyal nem ideális állapot, a cél az lehetett, hogy erre ne kerékpározzon senki. Vagy csak simán nem is gondoltak a kerékpárosokra, hiszen ahogy korábban is írtam, a kerékpárosok Sopronban nem számítanak tényezőnek.

Így tulajdonképpen megszűnt a szabályos kerékpározás lehetősége a Várkerületen, legalábbis az Ógabona tér felől biztosan. A TasteVino-val szemben, a nagy parkoló sarkán ugyanis egy kerékpárral behajtani tilos fogadja azokat, akik simán a Várkerületen mennének tovább. A másik irányból szerencsére ilyen probléma nincs, bár a kerékpáros útvonalat jelző táblák továbbra is arra a szakaszra vezetnének rá, ahol most a Hűségpark megvalósult, és a kerékpározást ellehetetlenítették.

Apropó bringatilos: idejétmúlt megoldásról van szó, még akkor került ki több ilyen tábla is a tágabban vett belvárosba, amikor kialakították bő 10 éve a(z egyébként már akkor sem túl ideális) kerékpáros infrastruktúrát. Azóta persze sok minden változott, a Várkerület nagy részét felújították, de a táblák maradtak. Emiatt szabályosan kerékpározni az Ógabona tér – Petőfi tér irányában sem lehet, csak a Színház utcán keresztül, ami még szerintem is balesetveszélyes.

Az utóbbi időben egyébként több közlekedéstechnikai fejlesztés is megvalósult Sopronban, melyeknél kivétel nélkül mindenhol megfeledkeztek a kerékpárosokról. Több korábbi beruházás pedig egyszerűen már nem ésszerű, vagy hiányossá vált. Erről majd egy későbbi cikkben fogok írni. Aki pedig továbbra is szeretne a Várkerületen kerékpározni, igazából nem ütközik feloldhatatlan akadályba: szabálytalanul továbbra is végig lehet menni. Csak nem érdemes.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .