Menü Bezárás

Osztrák-magyar kiállítás a Liszt-központban

A Corvinus osztrák-magyar Baráti Kör kiállítása nyílt meg tegnap, január 18-án Sopronban, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. A kiállítás apropója, hogy Corvinus Matthias idén pontosan 530 éve foglalta el Bécsújhely (Wiener Neustadt) városát. Ennek az Alsó-ausztriai városban több nyoma is van, írott anyagok, tárgyi emlékek, amelyek közül sokat, vagy sok másolatát most elhozták Sopronba.

A tárlat január 19. és január 31. között látogatható, naponta 9-17 óráig!

2017-ben, a Corvinus Kiállítás megnyitása évében lesz 530 esztendeje, hogy a magyar Mátyás király 1487-ben, seregeivel elfoglalta Bécsújhelyet. Bár a környéket véres harcok árán foglalta el, a városba közös megegyezéssel, békében vonulhatott be. Bécsújhely polgársága megtarthatta jogait és javait. Ezzel a kölcsönös megelégedésre szolgáló egyezménnyel a magyar király beleírta magát Wiener Neustadt történelemkönyvébe és a városban ma is számos írásos és tárgyi emlék fűződik a nevéhez. Pontosan 500 évvel később megalakult Sopronban a Magyar-Osztrák Baráti Kör, pár hónapra rá Wiener Neustadt-ban az Osztrák-Magyar Corvinus-Kör. A kétnemzetiségű és kétnyelvű, kettős egyesület az elmúlt majd 30 évben számos kulturális, gazdasági, politikai és sporteseményt szervezett és előmozdított. Ezekről a közös, osztrák és magyar vonatkozású történésekről – fél évezreddel ezelőtt és most – nyújt a kiállítás részletekbe menő ízelítőt. Megnézésre érdemes még azoknak is, akik a Mátyás király korabeli történelmet egyébként jól ismerik.

A kiállítás megnyitását követően egy koncertre került sor, melyet Sopron MJV polgármestere, Dr. Fodor Tamás, valamint Bécsújhely alpolgármestere, Christian Stocker nyitott meg. Beszédükben kiemelték, idén végre hivatalosan is testvérváros lehet Sopron és Bécsújhely, illetve idén ünnepli 170. jubileumát a Sopron-Bécsújhely vasútvonal. Az új neustadti városvezetés nyitott az együttműködésre Sopronnal, mely főleg kulturális rendezvényekben fog megnyilvánulni.

A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar a bécsújhelyi Pauer Konservatorium tanáraival és növendékeivel közösen tartott egy nagyjából háromnegyed órás előadást.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .