Browse By

Sopron beállt, a busz lenne a megoldás?

Tagadhatatlan tény, hogy Sopronban egyre több az ember. Nincs ezzel semmi gond, migrációnak hívják, még akkor is, ha bizonyos médiumok e szót, mint negatív jelzőt próbálják sulykolni felénk. Sopronba azok jönnek, akik Kelet-Magyarországon nem találnak (megfelelően fizető) munkát, vagy azok, akik a Dunántúlról érkezvén Ausztriába járnak ki dolgozni, de Sopronban laknak. A vasfüggönyön túl ugyanis ugrásszerűen nő a bérezés, de már Kelet-Magyarország és Nyugat-Magyarország között is óriási különbségek vannak, ha nem lennének, nem is jönnének ide. Ausztriából pedig az ottaniakhoz képest alacsony árak miatt költöznek a városba sokan, itt ugyanis az élelmiszerek, a közművek, a szolgáltatások is olcsóbbak (valamivel), mint abban az országban, mellyel egykor egy monarchiában voltunk.

A cikkünk témája viszont most más. Sopronban egyre-másra épülnek a házak, minden talpalatnyi helyet kihasználnak társasház építésére, amikben a lakásokat aztán bődületesen magas áron próbálnak értékesíteni, bizony, néha meglehetősen rossz kvalitásokkal. És sikerül is, vagy olyannak, akinek tényleg van pénze, majd vásárlás után kiadja a lakást, vagy olyanoknak, akik hátrahagyva mindenüket, eladva mindenüket, ide költöznek. Alapvetően ezzel semmi probléma sem lenne, ha ezzel nem közelítettük volna meg azt az ingatlanpiaci szintet, mint Budapest, azaz hogy nagyon drágák a lakások/házak, és nagyon drágák az albérletek is. Erről korábban is írtunk Sopron, a társasházváros címmel.

Az viszont szerény véleményem szerint már a városvezetés hibája, hogy ezeken az új lakóterületeken a szolgáltatások gyakorlatilag hiányoznak. Csak lakni lehet, semmi több. Nincs postahivatal, nincs gyógyszertár, nincs bankomat, nincs nagyobb élelmiszerbolt, nincs normális kerékpáros infrastruktúra, nincs értékelhető tömegközlekedés, ezáltal egész egyszerűen az ott lakók, az újonnan oda költözők rá vannak kényszerítve arra, hogy autóval járjanak. Kompromisszumkötésre meg elég kevesen képesek, és ez bizony probléma.

A soproni városvezetés már többször, több platformon hangoztatta, hogy Sopronban egyre több az autó, ezzel azonban nem lehet mit kezdeni, ez ellen nem lehet tenni. És ez az, amivel én abszolút nem értek egyet. Pont a városvezetés az, ami tehetne ez ellen, vagy legalább szólhatna annak érdekében, hogy az emberek letegyék az autót. Persze ehhez az is kéne, hogy az új lakónegyedek (Pihenőkereszt, Apácakert, Aranyhegy, Kutyahegy, Virágvölgy, Tómalom) is NORMÁLISAN be legyen kötve a tömegközlekedésbe. Amíg ez meg nem valósul, a lakóknak pedig rá kellene jönniük arra, hogy kompromisszumokat kell tenni annak érdekében, hogy ez egy tényleg ÉLHETŐ város maradjon/legyen. Magyarán: ne járjunk mindenhova autóval.

Az viszont tény, hogy az elmúlt években a tömegközlekedés nem hogy fejlődött volna, hanem visszafejlődött, gondolok itt főleg a 2012 májusi járatritkításra, gondolok arra, hogy 2011-ben érkeztek utoljára új buszok (használtak tavaly) a helyi közlekedésbe. A menetrend persze nem a szolgáltató ÉNYKK “hibája”, hiszen ők azt teljesítik, amit az önkormányzat megrendel. Az viszont biztos, hogy a diákok általános iskolától egészen a középiskola végéig ingyen kapnak bérletet, amitől érthetetlenné válik, hogy miért kell a gyerekeket az iskola bejáratáig autóval szállítani.

Önök szerint mi lenne a legfontosabb a soproni tömegközlekedés fejlesztésével kapcsolatban? Új buszjáratok? Színvonalasabb szolgáltatás? Pontosabban járó buszok? Sűrített menetrend? Miért érdemesebb az autót választani városon belüli közlekedésre, mint buszozni? Mi az ellenérv? Várjuk a véleményeket kommentekben itt a cikk alatt, vagy Facebook oldalunkon!

A témát a következőkben is folytatjuk itt, az IkvaHíren!