Menü Bezárás

Sopron újraaszfaltozták, de mi itt az innováció?

Egyre több utca újul meg Sopronban, épülnek a járdák, parkolók, kerékpárutak, mégis gyakran úgy érezheti az ember, mintha az igazi fejlesztés elmaradna. Tényleg így van ez?

Újabban egyre több cikkünk alatt találni olyan hozzászólást, hogy „nektek semmi sem jó”. Lehetséges, de az is lehet, hogy nem így van. A kritika, amit itt megfogalmazunk sosem alaptalan, és minden körülmények között jó szándékkal tesszük, az elmúlt közel tíz évben pedig bebizonyosodott, hogy a nagy nyilvánosságnak bizony van ereje. Tagadhatatlan tény, hogy az elmúlt 1-2 évben számtalan beruházás valósult meg Sopronban is, legyen az útfelújítás, kerékpárút-építés, parkolók kialakítása. Azonban akarva-akaratlanul is úgy érezheti az ember, ez csak egy felületi kezelés, a valódi innováció elmarad.

A város utcái közül rengeteget újítottak fel a közelmúltban. Legyen szó a Villa sorról, a Lövér körútról, a Rákosi útról, a Kőrösi Csoma Sándor utcáról, a Győri út egy szakaszáról, a Rózsa utcáról, a Zárányi utcáról, a Híd utcáról, igazából elég hosszú a lista. Ezeket az utcákat különböző projektekben az önkormányzat, a vízmű, illetve a közútkezelő tette rendbe, és a közeljövőben is lesznek ilyen beruházások. Na de mi itt a fejlesztés?

Bizonyos esetekben a közműveket is cserélték, ilyen például a Rákosi út, ahol a Soproni Vízmű Zrt. hajtott végre fejlesztést. Itt szinte garantálható, hogy legalább egy évtizedig nem kell a burkolathoz nyúlni, hiszen mélyreható felújítást végeztek. Na de a többi utca? Igazából a legtöbb helyen annyi történt, hogy felmarták az aszfaltot, sok helyen még a szegélyköveket sem cserélték ki, nagyjából szintbe hozták a csatornafedeleket, majd lerakták az új aszfaltot, és mindenki boldog.

Innováció és valódi fejlesztés alatt persze nem csak ezt értem, hanem a változtatást. Valahogy úgy érzem, a döntéshozók nem mernek radikális változásokat bevezetni, még akkor sem, ha az sokaknak előnyökkel járnak, inkább ragaszkodnak a régi dolgokhoz, feltételezem azért, mert politikailag ez megnyerőbb.

Hogy mire gondolok itt konkrétan? Vegyük például a Híd utcát, vagy a Győri út Erzsébet Kórház előtti szakaszát. Mi történt? Útburkolat csere, majd miután ez lezajlott, gyakorlatilag hajszál pontosan ugyan úgy festették vissza a parkolóhelyeket, a buszmegállót, a forgalom elől elzárt területeket, ésatöbbi… Nem lett szembekerékpározás, nem lettek új kijelölt parkolók, nem lett semmi forgalomtechnikai fejlesztés, tehát minden visszaállt arra, ahogy volt, csak most jó az aszfalt. A Lövér körút hasonló eset, bár ott azért a Várisi út, vagy az Egeredi út csomópontjában módosítottak is dolgokat, de mennyivel értelmesebb lett volna például kiszélesíteni az utat, és a két oldalán kerékpársávot létesíteni, mint a mostani kerékpárút, amin sétálgatnak az emberek? Tudom, heppem ez a kerékpáros téma, de valós közlekedési alternatívának tartom, városon belül legalábbis biztosan. De ha más példát kéne hozni, akkor vehetjük a Lövér körút másik szakaszát is, ahol az eddig az út szélén parkolók most ugyan úgy az út szélén parkolnak, az új aszfalton, miközben egészen biztosra tudnám mondani, hogy lett volna hely legalább félparkolókra.

És a jó aszfalt bizony egyeseket arra is késztet, hogy gyorshajtsanak, „ha már egyszer jó az út, szakítsunk” címszó alatt. Ezzel persze nem azt mondom, hogy maradjon rossz az útburkolat, de akkor igyekezzenek betartatni a sebességhatárokat a rendvételmi szervek, VAGY alakítsanak ki olyan közlekedési szabályokat, amelyek tényleg betarthatóak. Egy-egy kint felejtett 30-as tábla egyáltalán nem ilyen.

Milyen konzekvenciát tudnánk levonni? Talán azt, hogy Sopronnak is szüksége lenne egy Vitézy Dávidra, aki rendbe szedi a városi közlekedést, és innovatív gondolataival, ha ultrarövid távon nem is, hosszabb távon pozitívan tudná befolyásolni a városi életet, amelynek bizony szerves része az is, hogy a-pontból b-pontba közlekedünk, akár autóval, akár busszal, akár kerékpárral, vagy gyalog…

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .