Menü Bezárás

Tovább bővül a rádiós kínálat térségünkben

Újabb szintre lép a digitális rádiózás Ausztriában: térségünkben is elérhetővé válik egy rakás új program DAB+on.

Európában új autót már jópár éve csak úgy lehet forgalomba hozni, ha van benne DAB+ képes fejegység. Ennek köszönhetően az utóbbi időben látványosan növekedni kezdett a digitális rádiókészülékkel rendelkezők száma. Nekik is jó hír, hogy hamarosan két új „csomagnyi” rádió lesz elérhető Ausztriában.

Eddig egy országos MUX (multiplex) és egy bécsi helyi MUX (CityMUX Wien II) volt elérhető térségünkben, júniustól viszont egy új országos csomag (MUX III), valamint régiónként egy-egy helyi csomag (MUX II) is elindul. Az országos csomagon az eddigi 16 rádió mellett első körben újabb 14 rádió kezdi meg a sugárzást, míg a regionális csomagokon más-más mennyiségű új rádió indul.

A Karintia-Stájerország-Dél-Burgenlandot lefedő MUX II-re például 5 új program is felkerül, míg az Alsó-Ausztriára és Észak-Burgenlandra célzott csomag 3 új rádiót tartalmaz majd. Ugyanakkor a bécsi csomagról néhány rádió az országosra vándorol át. Így összességében Északnyugat-Magyarországon 49 Ausztriából sugárzott DAB+ rádió válik hallgathatóvá a 2024 nyarától, ezek közül pedig 18 az, ami (jó minőségben) eddig nem volt fogható éterben.

MUX I: Antenne Österreich, arabella HOT, arabella RELAX, ENERGY ÖSTERREICH, ERF Süd, jö.live, Klassik Radio, Mein Kinderradio, Radio 88.6, Radio Austria, Radio Flamingo, Radio Klassik Stephansdom, Radio Maria Österreich, Radio ONE, Rock Antenne, WELLE 1

MUX II Wien: arabella GOLD, ARBÖ Verkehresradio, City23, lulu.fm, MEGA Radio, NOW Radio, RADIO FANTASYmix, Radio Radieschen, Austrian Power Radio, Sout al khaleej, Technikum City, (EWF)

MUX II Niederösterreich, Nordburgenland: Eurodance X-Press, Pirate Radio, OÖNow

MUX II Kärnten, Steiermark, Südburgenland: Antenne Kärnten, Antenne Steiermark, Rock FM, Radio Val Canale, Radio Soundportal

MUX III: Radio Arabella, HIT ANTENNE, Nostalgie, Beats Radio, Radio Rot Weiss Rot, Super 80s, Life Radio 2 Greatest Hits, LoungeFM, Nonstopnews, Radio SOL, Superfly, XXXLutz Das Radio, Radio VM1, Radio GÖD

Amint az látható, igen színes rádiós kínálatunk lesz, többek között, rock, elektronikus, lounge, schlager és alternatív zenei rádiókkal. Ami a vételi lehetőségeket illeti: az 1-es mellett a 3-as csomag Rechnitz-Hirschenstein, Semmering-Sonnwendstein és 3 bécsi adótoronyról is sugározni fog. A MUX 2 déli verziója Rechnitz-Hirschensteinről, a MUX II északi verziója Semmering-Sonnwendstein és 3 bécsi adótoronyról is sugározni fog.

És hogy mi a helyzet a digitális rádiózással Magyarországon? Semmi. A kísérleti sugárzást évekkel ezelőtt leállították, azóta egyszer már újra „megerősítést nyert”, hogy „nincs rá igény, se a hallgatók, se a műsorszolgáltatók részéről”. Érdekes módon Románia kivételével az összes szomszédos országban már van DAB+ sugárzás, Magyarország viszont, egyelőre úgy tűnik, hogy ebből is kimarad. Szlovéniából és Szlovákiából ugyanakkor elérhető magyar nyelvű rádió is DAB+on.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .